En halv miljon drabbas, kost och motion hjälper

Ledsjukdomen artros kan motas i grind av en förbättrad kost och motion. Forskaren Leif Dahlberg har svaren.

Den vanligaste myten gällande artros är att det är en krämpa som kommer med åldern. Inget kan vara mer fel. Artos är en ledsjukdom som drabbar nästan en halv miljon svenskar och beror på att vårt ledbrosk, som ska minska friktionen i leden och fördela belastningen, har tappat sin förmåga.

På en röntgen kan det synas som ojämnt och gropigt och när det brosk som omger skelettändarna i områdena mellan våra leder blir tunnare eller helt försvinner, nöts skelett, ledkapsel och ligament till sist mot varandra utan den skyddande kudden av brosk. 

Artros har till övervägande delen mekaniska orsaker, men även genetiken spelar in. Förhållandet mellan de båda bakgrundsfaktorerna varierar mellan de olika leder där artrosen sätter sig. I en knäledsartros är sannolikt de mekaniska orsakerna en övervägande faktor, men när det gäller artros i fingrarnas leder väger ärftligheten tyngre.

Enkelt sammanfattat handlar det generellt om att muskulaturen inte bär upp kroppsvikten, förklarar Leif Dahlberg, överläkare och professor i ortopedi vid Lunds universitetssjukhus.

Och det är bra att röra på sig vid artos, att ta en värktablett och komma i gång är bättre än att vara stillasittande. Kost och livsstil kan minska besvären och att hålla vikten, så belastningen blir mindre är något att sträva efter. Det finns idag ingen medicin mot sjukdomen men egenvård hjälper långt.

Maten Du äter påverkar risken att drabbas av artros på mer än ett sätt. Lagom portioner och mycket frukt och grönt på tallriken som broccoli, c-vitamin, blåbär, Avocado och feta fiskar är några av de kloka val man kan göra. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning