Brist på D-vitamin

De mörka månaderna i Sverige kräver D-vitamin. Här kan Du läsa om riskerna med brist på det viktiga vitaminet.

Under vintern är soltimmarna få och många tar ett extra tillskott av just D-vitamin och speciellt för äldre personer är det extra viktigt.

Äldre kan ha ett ännu mindre upptag av D-vitamin från tarmen, samt mindre effektivt bildande av D-vitamin från solljus. Äldre har också en större risk för benskörhet och därför är det viktigt att se till att de får i sig tillräckligt under hela året, berättar Aftonbladet.

Andra grupper som har lättare att få brist på D-vitamin är personer från Afrika, Asien och Mellanöstern. Ju mörkare din hy är, ju lägre upptag från solen har du. Dessa personer kan också ha andra vanor kring att vistas i solljus, och kanske en kosthållning som inte innehåller så mycket D-vitamin, berättar Margritt Brustad, professor i näringsfysiologi.

Men det är svårt att få i sig tillräckligt rätt mängd och man kan riskera att drabbas av en sjukdom som kallas Osteomalaci, även kallad engelska sjukan hos barn.

Små barn som har rakitis, kan bli lite hjulbenta då benen böjer sig utåt. Men man ska komma ihåg att det är ett väldigt ovanligt tillstånd hos barn i dag, säger Kristin Holvik, forskare vid norska Folkhälsoinstitutet.

Dock är sjukdomen mycket ovanlig generellt och var mer vanlig förr men när man började tillsätta D-vitamin i smör  minskade förekomsten rejält. Ett av  symtomen är muskelsmärtor eller svaghet i musklerna men det är skillnad på lindrig och svår D-vitaminbrist.

På befolkningsnivå är allvarlig brist inte så vanligt, fortsätter Margritt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning