Gasutsläppet närmar sig ett slut

Under söndagen kan utsläppen från Nord Stream 1 i Östersjön upphöra. Stoppet är nödvändigt för att kunna utreda läckorna i de båda gasledningarna.

Efter det att läckaget upptäcktes i tisdags har flödet successivt minskat från den ryska ledningen.

När Kustbevakningen under lördagen genomförde en flygobservation över de två läckorna i den svensk ekonomiska zonen konstaterades att det större utsläppet var 100 meter i diameter och det mindre till 15 meter i diameter.

Efter dialog med Nord Stream är prognosen enligt Kustbevakningen fortfarande att utsläppet i Östersjön ska upphöra under söndagen. Myndigheten skriver i lördagens lägesuppdatering att man "inom ramen för miljöräddningsuppdraget tar höjd för att utsläppet kan pågå längre än så".

Säkerhetszonen som upprättades efter det misstänkta sabotaget har ännu inte förändrats. Enligt Sjöfartsverket bör man hålla ett avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer), och för flygtrafik gäller 3 500 fot (drygt 1 000 höjdmeter).

Under lördagen rapporterade danska medier, med hänvisning danska Energistyrelsens Twitter, att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Uppgifterna ändrades dock senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt den danska myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer) respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas och danska myndigheter tror att utsläppet kommer att pågå i minst en veckas tid.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Ukrainakriget.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning