Så styr Du Ditt åldrande

Att åldras verkar vara en av livets största fasor och i kampen mot tidens tand finns en uppsjö med tips hur vi ska leva längre. Här är några av dem.

Att leva för evigt är ju mångas dröm och de flesta av oss försöker skjuta åldrandet ifrån oss. Nu har bioteknologen Nicklas Brendborg skrivit boken ”Maneter åldras baklänges” (Polaris) som blivit en succé.  

Om vi bara kunde förlänga medellivslängden fortare än den kronologiska tidens gång, till exempel med ett och ett halvt år per kalenderår, kan man börja prata om odödlighet, menar han.  

De däggdjur som lever längst på land finns på äldreboenden. I havet är det däggdjur som grönlandsvalen, som kan bli över 200 år, säger Brendborg som sammanfattat vetenskapliga antiagingresultat och fortsätter rabbla fakta, berättar författaren enligt Aftonbladet

Risken att dö fördubblas vart åttonde år efter puberteten och om cancer utrotades skulle medellivslängden ändå bara öka med 3,3 år. Eliminerade hjärt- och kärlsjukdomar skulle ge oss i snitt fyra år och bot mot Alzheimers sjukdom ynka två extra levnadsår. I USA investeras det just nu mycket i antiagingforskning. En av världens rikaste män, Jeff Bezos, har sagt att han inte vill bli ihågkommen som rikast utan äldst, säger Nicklas.

Författaren ger även sina bästa för att förhindra åldrandet och leva länge.

Tandtråd:

Man har hittat munbakterier i Alzheimer och vid blodproppar. Infektioner i munnen ger risk för många sjukdomar och det är värt att bekämpa dem om det bara tar två minuter om dagen.

Motion och styrketräning:

Viktigast är att få upp pulsen. Hjärtsjukdomarna som gör störst skada kan verkligen motverkas med motion. Själv springer jag två gånger och styrketränar två gånger i veckan. Och sedan bor jag ju i Köpenhamn, så jag cyklar.

Bloddonation:

Det är ännu oklart varför, men man vet att människor som ger blod lever längre.

Grönsaker:

En köttfri livsstil ökar livslängden med tre år. Allra längst lever veganer, därefter laktoovovegetarianer, sedan flexitarianerna och kortast köttätarna. Men det beror inte bara på vad de äter utan på att veganer är sundare i grunden, de röker och dricker mindre. Jag är själv ingen fanatiker men äter normalt med grönsaker.

Umgänge:

Vänner, familj eller en hund, att undvika ensamhet är ett råd som stöds av massor av studier. Ensamhet är till och med farligare för livslängden än rökning.

Man har skannat deprimerades hjärnor och även sett samma effekt hos babianer, de som har flera sociala band lever längre.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning