Urinblåsecancer är en sjukdom som kan vara svår att upptäcka och symptomen kan misstas för annat.
Carina Svenssons pappa Sven sökte vård under flera år, men utan att bli ordentligt undersökt, och han dog i urinblåsecancer.
När pappa förstod att han skulle dö hade han ett mål, att sprida budskapet om urinblåsecancer. Han sa ”om jag kan rädda en enda person genom att berätta om det här så är det fantastiskt”, berättar dottern Carina.
Urinblåsecancer drabbar främst män över 70 år. Upptäcks cancern i ett tidigt stadium finns goda chanser att bli botad.
Carinas pappa Sven gick till vårdcentralen första gången 2014 för att han kissade för ofta och det sved när han kissade. Till slut fick han en remiss till urologen. Väl där gjordes aldrig någon undersökning men det noterades i journalen, ”överaktiv blåsa och förstorad prostata”.
Urologen sa att det inte fanns något att göra. Men pappa fick mer och mer ont och beskrev det som att han kissade taggtråd.
Prostatacancer uteslöts, men det utlovade återbesöket blev det aldrig något med.
Under de två åren som följde gick Sven flera gånger till vårdcentralen och påtalade sina problem. Han bad om att få komma till urolog och bli undersökt, något som avvisades eftersom han redan haft ett urologbesök.
Vid ett tillfälle togs prover på vårdcentralen. Ett av dem visade mikroskopiskt blod i urinen, ett tydligt tecken på blåscancer. Ändå skickades inga remisser, utan Sven ordinerades antibiotika men fortsatte att kissa runt 50–60 gånger per dygn och med blod i urinen.
Den 16 oktober 2016 fick han äntligen sin tid, då hade han väntat i 12 veckor från remiss till utredning. Läkarna konstaterade en djupgående tumör i urinblåsan och cancern spred sig till både lymfsystemet och bukhinnan.
Sven opererades i januari 2017. Urinblåsan avlägsnades. Därefter följde flera operationer i buken.
Pappa kräktes mycket och kunde inte äta, men trots det var han lugn och stark på slutet och det viktigaste för honom då var att vi som är kvar skulle ha det bra.
När de satte in näringsdropp förstod Carina att det inte skulle gå vägen.
När Carina tänker tillbaka på sin pappas liv är hon glad för att han fick leva ett aktivt liv med många intressen.
Han körde rally, go-cart, startade vattenskidklubb, höll på med travhästar, sjöng karaoke och på senare år jagade han. Men han hade mycket kvar att ge när han dog 73 år gammal. Jag vill berätta om pappa för att andra inte ska råka ut för samma sak.
Det gjordes en Lex Mariaanmälan om allvarlig vårdskada på grund av fördröjd cancerdiagnos och IVO konstaterade brister i både utredning, bedömning och uppföljning. Något som lett till att Svens hemmaregion ändrat sina rutiner för symtom i nedre urinvägarna.
Varje år drabbas drygt 3 000 svenskar av cancer i urinblåsan, varav 700 dör av sjukdomen. För de patienter vars urinblåsa inte behövt tas bort är överlevnaden mycket god. Genomsnittsåldern vid insjuknande är 75 år och sjukdomen drabbar män tre gånger så ofta som kvinnor. I ungefär hälften av fallen är orsaken till sjukdomen rökning. Cancerframkallande ämnen i den omgivande miljön är också en orsak som lyfts fram.
Tecken på eventuell urinblåsecancer
Blod i urinen
Smärta i urinblåsan
Trängningar och sveda när du kissar
Återkommande urinvägsinfektioner.
Trötthet och viktminskning.
Tidig upptäckt av cancer är viktigt för att kunna bota och lindra sjukdom. Fler än 70% av alla patienter som får en cancerdiagnos har haft sin första vårdkontakt med primärvården som startat cancerutredning. Sedan ett flertal år finns Standardiserade Vårdförlopp (SVF) för många typer av cancer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar