HPV, Humant papillomvirus

Humant papillomvirus, eller HPV som det vanligtvis kallas, är ett vanligt förekommande virus. Viruset finns i flera hundra varianter och ger olika symtom. Några HPV typer kan orsaka cancer, medan andra typer kan ge vårtor på händer och fötter eller orsaka kondylom i underlivet.

HPV är orsaken till 98% av all livmoderhalscancer. HPV kan också ge cellförändringar som kan utvecklas till andra cancerformer. Cellförändringarna upptäcks genom en cellprovtagning.

Vårtor på händer och fötter samt kondylom (vårtor i underlivet) kan vara orskat av HPV. Upplever Du problem med sådana symtom ska Du kontakta läkare för vidare undersökning.

En del HPV-varianter kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Symtomen på cellförändringar, eller ett tidigt stadie av livmoderhalscancer, är ofta väldigt måttliga och det är därför mycket svåra att själv upptäcka. Cellförändringar och livmoderhalscancer upptäcks genom en cellprovtagning.

Symtom vid längre gången livmoderhalscancer

Blödningar mellan menstruationerna

Blödningar och smärta vid samlag

Blodblandade flytningar

HPV kan leda till cellförändringar, vilket i sig kan leda till livmoderhalscancer, men även flera andra varianter av cancer. Så som cancer i halsen, munhålan, ändtarmsöppningen, i slidan och på penis.

Ett vanligt missförstånd är att HPV är en könssjukdom, vilket det inte är. HPV är ett virus som orsakar en infektion som kan spridas dels genom samlag men även från en person till en annan via hudkontakt.

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23 och 64 år till regelbundna cellprovtagningar. Cellprovtagningen kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede, vilket göra att förändringen snabbt kan åtgärdas och minska risken för cancerutveckling.

Cellprovtagningen utförs oftast av en barnmorska men i vissa regioner erbjuds egen provtagning där Du gör provtagningen själv hemma och sedan skickar in testet.

Vaccination mot HPV

Använd kondom vid samlag med ny partner

Idag ingår vaccin mot HPV i vaccinationsprogrammet, vilket innebär att både flickor och pojkar vaccineras mot viruset i skolåldern. Barn yngre än 14 år får två doser vaccin och de som vaccineras senare än 14 års ålder ges tre doser.

För att HPV-vaccinet ska ha bäst effekt bör Du vaccinera Dig innan Du har samlag för första gången eftersom att det då finns en risk att Du redan har smittats. Har Du redan haft samlag ska Du ändå ta vaccinet då det ändå ger ett skydd.

I Sverige finns det två vaccin som används vid vaccinering mot HPV. Båda vaccinen ger skydd mot livmoderhalscancer och de andra cancersjukdomar som HPV kan orsaka samt kondylom.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning