Här är maten som forskare varnar för

Vad äter Du för mat? 

Forskare har kommit fram till nya rön om vad vi bör undvika.

Forskning visar att ultraprocessad mat orsakar övervikt och försämrad hälsa. I några studier kan man även se ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdom. Detta har fått forskare att varna för ultraprocessade varor, skriver Dagens Nyheter.

Jag vill egentligen inte kalla de här produkterna för mat eftersom de är så näringsfattiga. säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson till tidningen.

Genom industriell och kemisk processning har det blivit möjligt att ersätta hela råvaror med billigare ingredienser, ofta handlar det om olika former av modifierat vete, socker och raffinerade fröoljor. Och detta resulterar i livsmedel med lite energi och mycket näring.

Mellan 1960 och 2010 ökade konsumtionen av ultraprocessade produkter i Sverige med 142%, enligt en studie. Sverige är det land som konsumerar mest ultraprocessad mat i Europa. Över 40% av svenskarnas energiintag kommer från ultraprocessade livsmedel, enligt en studie från december, skriver Dagens Nyheter.

Epidemiologiska studier från de senaste åren tyder på att en högre konsumtion av livsmedel är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Ultraprocessade livsmedel har också kopplats till ett antal riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom, som högt blodtryck och metabolt syndrom, enligt tidningen.

Det här avgör om maten är ultraprocessad

Novasystemet från 2009 delar in maten i fyra kategorier:

Minimalt processad mat. Råvaror kan ha behandlats med t ex torkning, frysning, fermentering eller pastörisering för att förlänga hållbarheten. T ex färska, torkade eller frusna grönsaker eller frukter, bönor, kött, fisk, mjölk, naturell yoghurt, naturella nötter, kaffe och te.

Processade ingredienser till matlagning. Naturliga råvaror som har behandlats med t ex pressning, malning eller pulvrisering. Hit hör t ex olivolja, kokosolja, animaliska fetter, grädde, smör, socker, honung och salt.

Processad mat. T ex konserverade eller inlagda grönsaker, konserverad frukt, saltat eller rökt kött och fisk, ostar och bröd, öl och vin.

Ultraprocessad mat. Livsmedel som konstrueras genom industriell modifiering av råvaror genom kemiska och/eller fysiska processer, och innehåller tillsatser som t ex modifierad stärkelse, sötningsmedel och emulgeringsmedel. Hit hör bland annat läsk, många typer av frukostflingor, snabbmat, salta snacks, många typer av industriproducerat bröd, godis, pulversoppor, varmkorv, veganska köttsubstitut, energibars, nuggets och smaksatt yoghurt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning