Så blir prioriteringen i fas 4-vaccineringen

Det är snart dags för fjärde fasen i vaccinationsprogrammet. Sveriges Television Nyheter har kartlagt hur prioriteringen kommer att se ut och vilka som får sprutan först.

Massvaccineringen i fas 4 sätter igång i de flesta regioner mellan maj och juni. Då ska alla 18-59 åringar som inte har prioriterats i de tidigare faserna få den första sprutan, det rör sig totalt om 4,2 miljoner människor, enligt Sveriges Television Nyheter.

Det finns ingen tydligt rekommendation när det gäller fas 4. Det är upp till regionerna att bestämma hur turordningen ska se ut, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Sveriges Television Nyheter.

Kartläggningen som Sveriges Television har gjort av landets 21 regioner visar att majoriteten, tre av fyra regioner, planerar att införa ett turordningssystem efter ålder. Dock finns farhågor kring administrationen och delade meningar om vad som är bäst.

En del regioner överväger på vissa platser att vaccinera blandade åldrar, till exempel i glesbygd eller på stora arbetsplatser.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning