Akut brist på syrgas i krisande Indien

Många dör i väntan på syrgas.

Så skriver två av New Delhis största sjukhus på Twitter i takt med att bristen på syrgas blir allt mer akut.

Men en stor del av de drygt 2 600 personer med covid19 som avlidit det senaste dygnet har inte ens fått komma in på sjukhusen.

Flera tillfälliga krematorieplatser har skapats för att hantera dödsfallen.

Vittnesmålen om den humanitära krisen i Indien är många. Människor dör på gatan medan de kämpar om en plats på de överbelastade sjukhusen, eller i kön för att få sina på egen hand införskaffade syrgastankar påfyllda. Indien har snabbt gått om Brasilien och blivit det land som utöver USA registrerar flest antal nya covidfall om dagen, sett i absoluta tal.

Varje minut som sjukhusen i den hårdast drabbade huvudstaden New Delhi har tillgång till syrgas redovisas noggrant. När ett SOS-meddelande om syrgasbrist skickats ut på sociala medier kommer ofta snart en uppföljning om att en leverans kommit, men att den bara räcker ett par timmar till. Sedan skickas ett nytt nödrop ut till myndigheterna.

Nästan varje sjukhus befinner sig på bristningsgränsen. Om syrgasen tar slut finns det inget att göra för de flesta av patienterna, säger läkaren Sumit Ray till BBC.

De kommer att dö inom minuter, säger han.

Natten mot lördagen avled 20 personer på ett sjukhus i New Delhi på grund av syrgasbrist. En domstol i huvudstaden försöker göra det straffbart att på något sätt hindra tillgången till syrgas.

Den 21 april höll premiärminister Narendra Modi ett tal till nationen.

Situationen var under kontroll fram till för några veckor sedan, därefter kom denna andra våg som en storm, sa han.

Sedan dess har en miljon nya sjukdomsfall rapporterats in. Både i torsdags och i fredags registrerades i Indien högre smittosiffror än någon land noterat på ett dygn. Men mörkertalet antas vara betydligt högre än i många andra länder.

En film från BBC visar köerna utanför sjukhuset i torsdags. Den visar hur en kvinna försöker få liv i sin bror, Balaji, som blivit medvetslös i väntan på en vårdplats. Minuter senare har han dött, rapporterar public servicebolaget. En annan man vädjar till läkare med tårar i ögonen.

Läkaren undersöker henne snabbt och konstaterar att det ser illa ut. Hundratals familjer nekas möjligheten att ge sina anhöriga en sista chans att överleva sjukdomen.

För att hantera de många dödsfallen har tillfälliga krematorieplatser ställts i ordning.

Indien har omkring 1,36 miljarder invånare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning