Regeringen föreslår att upp till 500 åskådare kan släppas in på svenska idrottsarenor från den 17 maj.
Det är så klart glädjande nyheter för alla fotbollsälskare. Vi är ju utsvultna på sådana, säger Jens T Andersson, ordförande i Svensk elitfotboll.
Jens T Andersson, ordförande i Svensk elitfotboll.
För Andersson kom regeringens besked att gå från tillåtna åtta åskådare till 500, om smittspridningen så tillåter, som en överraskning.
Jag hade inte väntat mig det i dag, men är glad, så klart, säger Andersson till Tidningarnas Telegrambyrå.
Fotbollen har under en längre tid stångats med såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten om att få ta in fler åskådare på ett smittsäkert sätt.
Det är viktigt att glädjas för det lilla i dessa tider som vi lever i. Samtidigt är vi otroligt måna om att få vara en del av det fortsatta arbetet gällande öppningsstrategin, säger Jens T Andersson.
500 är betydligt fler än åtta personer, men det är samtidigt väldigt lite på några av våra stora arenor. Jämför man med Danmark, som har 500 per sektion i dag, så är det klart att vi har en bit kvar och vi vill vara en del av öppningsstrategin i Sverige.
Och det har Ni inte fått vara?
Nej, precis. Vi har inte kritiserat att läktarna inte öppnats nu. Vi har full respekt för situationen i Sverige. Däremot har vi varit extremt kritiska mot att vi inte har fått vara med i processen kring en öppningsstrategi, men vi ger inte upp.
Med tanke på den stora smittspridning som råder på olika platser i landet, är det realistiskt att tro att det går att ha 500 åskådare på matcherna om tre veckor?
Det tror jag. Utifrån de protokoll vi tagit fram känner jag att vi kan hantera det på ett smittsäkert sätt.
Står fotbollen redo att ta emot 500 åskådare?
Absolut. 500 är ingen utmaning för oss. Vi är hundra procent redo.
Har Ni inom elitfotbollen varit involverade, som en form av remissinstans, ett bollplank, i regeringens beslut?
Vi har tryckt på i den mån vi har kunnat. Vi tycker att det är absurt att man sitter åtta åskådare på Tele 2 arena eller på Ullevi i Göteborg. Det har vi låtit dem få veta.
Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram föreskrifter för arrangörerna att följa. Det nya förslaget innebär att vid inomhusarrangemang ska 50 personer kunna delta om det finns anvisade sittplatser. Annars föreslås publiktaket fortsatt vara åtta personer. Utomhus gäller 100 personer om det inte finns anvisade sittplatser, och 500 personer om det finns anvisad sittplats. För motionslopp och liknande tävlingar ska gränsen vara 150 idrottsutövare.
Flera av våra idrotter har drabbats orimligt då regelverket är trubbigt och jag hoppas verkligen att detta innebär att mer smittsäker idrott kan bedrivas snart, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
I nuläget tillåts åtta åskådare på idrottsarenor. Vissa klubbar i till exempel allsvenskan och SHL har kunnat släppa in fler åskådare genom att nyttja restauranger och loger.
För herrallsvenskan i fotboll spelas fem matcher den 17 maj. Utöver det är det bara ytterligare en omgång som spelas efter 17 maj innan EM-uppehållet. Några matcher i damallsvenskans femte omgång spelas den 17 och 18 maj innan omgång sex inleds den 22 maj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar