fredag 30 april 2021

UD fördömer ryska sanktioner mot FOI-chef

Ryssland riktar sanktioner mot flera EU-företrädare och andra europeiska befattningshavare. Däribland finns en svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), vilket fördöms av UD i Stockholm.

FOI var en av de institutioner som fastslog att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hade förgiftats med nervgiftet novitjok då han fick vård i Tyskland efter att ha insjuknat och hamnat i koma i samband med en flygresa från Tomsk i Sibirien.

FOI uppger för Tidningarnas Telegrambyrå att myndigheten kommer att återkomma med kommentarer under lördagen, när den har fått tagit del av uppgifterna.

En närstående till avdelningschefen säger till Tidningarnas Telegrambyrå att denne själv inte kommer att kommentera saken utan hänvisar till FOI.

Svenska utrikesdepartementet (UD) bekräftar att Ryssland riktar sanktioner mot åtta EU-medborgare. Sanktionerna innebär att personerna beläggs med inreseförbud till Ryssland, däribland "en svensk anställd vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI)".

Sverige fördömer Rysslands orättfärdiga sanktioner, skriver UD till Tidningarnas Telegrambyrå.

Den listade svenska medborgaren har underrättats.

Enligt nyhetsbyrån AFP ser Moskva sanktionerna som ett svar på att EU enats om sanktioner mot Ryssland på grund av förgiftningen av Navalnyj, att regimkritikern fängslats samt att polisen med våldsamma medel ingripit mot demonstranter som protesterat mot frihetsberövandet av Navalnyj.

Bland de åtta personer som i och med Moskvas sanktioner beläggs med inreseförbud till Ryssland finns EU-parlamentets talman David Sassoli.

På den ryska sanktionslistan finns även Berlins allmänne åklagaren Jörg Raupach och den franske politikern Jacque Maire, rapporterar Reuters.

Även befattningshavare i de baltiska länderna Estland och Lettland sätts upp på sanktionslistan.

Europeiska unionen fortsätter sin policy med att införa unilaterala och illegitima åtgärder mot ryska medborgare och företag, skriver den ryska regeringen i ett pressmeddelande.

I mars riktade Kina sanktioner mot EU-parlamentariker, EU-institutioner, forskare och ideella organisationer. Landets utrikesdepartement hänvisar till att de avsiktligen spridit "lögner och desinformation" om landet.

En av dem är Björn Jerdén, som forskar vid Utrikespolitiska institutet (UI) och leder dess nyinstiftade nationella kunskapscentrum om Kina.

Det ledde sedermera till att UD kallade upp Kinas ambassadör Gui Congyou för att uttrycka det svenska missnöjet med de kinesiska sanktionerna.

Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som främsta oppositionsledare mot president Vladimir Putin och dennes styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger, enligt hans anhängare på grund av politiska motiv, och har förbjudits från att kandidera i allmänna val. Han är sedan 2000 gift med juristen Julia Abrosimova och har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021.

EU-sanktioner mot öst

EUs medlemsländer har under de senaste åren infört en rad olika sanktioner mot Ryssland och ryska företrädare. Huvudsakligen handlar det om inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU för personer som ansetts ha bidragit till kriget i östra Ukraina mellan ryskstödda separatister och ukrainska regeringsstyrkor samt den ryska annekteringen av den ukrainska Krimhalvön.

Även mot ett antal statskontrollerade ryska företag finns sanktioner i form av stopp för lån och investeringar.

Ett mindre antal ryssar har drabbats av liknande sanktioner med anledning av kriget i Syrien och brott mot vapenembargot mot Libyen.

Sanktioner har även införts mot personer inblandade i novitjokförgiftningen av Aleksej Navalnyj i augusti i fjol liksom förgiftningen av den avhoppade agenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury 2018, då med hänvisning till brott mot förbudet mot kemiska vapen.

Ett nytt sanktionssystem infördes dessutom i december 2020 med möjlighet att mer allmänt straffa personer som anses ligga bakom människorättsövergrepp över hela världen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag