26 maj

Just idag låter jag orden föda nya tankar

Vad kommer först, tanken eller ordet?

Därom tvistar experterna men en sak är säker, ord föder nya tankar. Att sätta ord på min tacksamhet eller diffusa oro och att be är att börja föra ett slags inre samtal från hjärtat. Bön är den regelbundna inre dialog som kan påverka hela mitt sätt att tänka. 

Vilka ord eller vilket mantra kan hjälpa mig idag?

Har väldigt ont i magen idag idag så jag behöver nog detta på något positivt och kanske gå på en långpromenad. Om jag orkar för all värk både i magen, benen och ryggen ska kanske jag går till min psykolog idag, men då måste jag snart börja för det kommer ta tid. Behöver nog sinnesro och luft i lungorna så det kanske blir lättare att andas. 

Sju smarta knep, så lär Du Dig tänka mer positivt

Har Du fastnat i ett konstant klagande och ser livet från den lite mer deppiga sidan?

Med tankens kraft kan Du ändra Ditt välmående, här är sju sätt som gör det lättare för Dig att börja tänka positivt. 

Här har vi valt ut några guldkorn: 

Vänj Din hjärna vid att se det positiva

Kanske ser Du alltid det negativa i vardagen, Du lägger märke till den jobbiga personen som trängde sig på bussen eller barnet som skriker i butiken. Om Du upplever att det sker mycket negativt runt Dig, kan det ha att göra med att Din hjärna har programmerat sig att fokusera på det dåliga, i stället för att se de bra sakerna som händer hela tiden. 

Om Du i stället aktivt arbetar med att fokusera på allt bra och härligt runt Dig, så kommer de negativa sakerna inte längre få samma fokus. 

Öva på att visa tacksamhet

Du känner Dig förbannad på morgonbussen, Du är sur på kollegan och besviken på Din partner. Lika många saker som det finns att reta upp sig på, lika många saker finns det att känna glädje inför och tacksamhet mot. 

Öva Dig på att känna tacksamhet, och även på att uttrycka den. Om Du säger till kollegan att Du uppskattar honom/henne, så kommer Du förmodligen bli en mer omtyckt och härlig person. De Du visar tacksamhet mot kommer förmodligen också bli härligare personer och uppskatta Dig mer. Win-win med andra ord. 

Underskatta inte Dig själv 

Hur reagerar Du när någon ger Dig en komplimang? 

Viftar Du bort den med uttryck som "nej, men det kunde väl vem som helst göra" eller "äsch, inte ska väl jag"? Att lära sig ta emot komplimanger är viktigt för en bra självkänsla, och Du ska inte förminska Dig själv. Var bättre på att ge Dig själv kredd, och var snäll mot Dig själv. Då kommer Du också tänka mer positivt om Dig själv och andra. 

Ta tillvara på de tillfällen som gör Dig glad 

För att kunna tänka mer positivt borde vi bli bättre på att ta tillvara på de tillfällen och stunder som gör oss glada. 

Om Du är dålig på att se de fina stunderna i vardagen så är det extra viktigt att uppskatta och minnas goda minnen och känslor. 

Träna Ditt minne till att komma ihåg positiva ord 

Så kan Du träna Dig till att bli mer positiv bara genom att memorera positiva ord. Då tvingar Du Din hjärna till positiva associationer och har lättare att ta till de positiva tankarna än att fastna i onda spiraler av negativt tänkande.

Tänk negativt när Du behöver det

Givetvis kan vi inte alltid tänka positivt, ibland är det också nyttigt för oss att grotta ner i negativa tankar och känslor. Om Du upplever att Du t ex blivit orättvist behandlad eller är arg över något är det viktigt att visa det, och kommunicera vad Du tycker och känner. Att känna negativa känslor kan också leda till att Du agerar och då strävar efter att förändra den känslan. 

Lär Dig tänka som en optimist med hjälp av detta tv-klipp





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning