tisdag 26 maj 2020

Senaste nytt om coronaläget i Stockholmsregionen

Coronasmittade har påverkat hela samhället och Stockholmsområdet är den region som drabbats värst i Sverige. Här rapporterar Sveriges Television Nyheter Stockholm om den senaste händelseutvecklingen i vår region.

Folktandvården får starta hela sin verksamhet. Beslutet kommer från Region Stockholm och verksamheten kommer att starta i två steg, förutsatt att spridningen av coronaviruset då inte ökar. 80% av verksamheten planeras att återupptas den 1 juni och full återgång sker från den 22 juni. Folktandvården har fortsatt ansvar att skydda riskgrupper från smitta.

Sex nya dödsfall till följd av covid-19 i Stockholms län senaste dygnet. Det visar dagens siffror från Folkhälsomyndigheten. Totalt har nu 1 942 personer avlidit till följd av covid-19 i Stockholms län. Ytterligare 60 personer har konstaterats smittade i länet under senaste dygnet. Totalt i länet har 11 271 personer bekräftats smittade av covid-19.

Inga nya dödsfall i covid-19 är inrapporterade i Stockholms län under söndagen, det visar dagens siffror från Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare 22 personer är konstaterade smittade i länet det senaste dygnet. Totalt i länet är det 1 936 personer med bekräftad covid-19 som avlidit.

Att ha i åtanke är att det sedan tidigare är känt att siffrorna som presenteras under helgen ofta är lägre än det som presenteras under veckorna, då det förekommer eftersläpning i inrapporteringen.

Studenter i Lidingö kommun får också sitt efterlängtade utspring. Vid utspringet tillåts dock en mindre publik bestående av den närmaste familjen. Med närmaste familj menas de personer studenten bor tillsammans med, uppger Hersby gymnasium på sin hemsida.

Utspringet kommer bli av på nästan alla gymnasieskolor i Nacka, något som nvp var först med att rapportera om. Det kommer dock ske med en del restriktioner.

På YBC gymnasiet kommer varje elev få ha med sig max två personer som tar emot dem vid utspringet, och utspringet kommer också sändas digitalt.

På Nacka gymnasium tillåter man bara att en klass springer ut åt gången, och med drygt en timmes mellanrum mellan varje klass.

Däremot blir det inget studentflak för någon student i kommunen, då transportstyrelsen förbjudit det året ut.  

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 60 personer konstaterats smittade med covid-19 i Stockholms län det senaste dygnet. I länet är nu 11 271 personer konstaterat smittade. Sedan i söndags har 6 nya dödsfall rapporterats in. Totalt i länet är det 1 942 personer med bekräftad covid-19 som avlidit.

Under onsdagen fick 125 personer med covid-19 intensivvård vid länets akutsjukhus. Utöver dem vårdas ytterligare 612 personer med covid-19 på akutsjukhus och geriatriska sjukhus i länet.

I följande stadsdelar och kommuner är andelen avlidna i covid-19 i befolkningen högst, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sundbyberg, Skärholmen och Sollentuna.

Av de som hittills behövt vård för covid-19 har 59% varit män och 41% kvinnor.

Av alla konstaterat coronasmittade i regionen har cirka 20% varit på äldreboenden. Av dödsfallen har cirka 45% varit på äldreboenden.

Här är restriktionerna som gäller i Sverige 

Sverige har fått både ris och ros för sitt sätt att bekämpa smittan av coronavirus. I takt med att läget förändras kan det komma fler restriktioner, men det här är de regler och råd som Du måste ha kontroll på.

Råden till allmänheten

Allmänna råd från en myndighet är skarpa, men inte bindande.

Stanna hemma när Du är sjuk 

Stanna hemma om Du har symtom som snuva, hosta, feber, andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller illamående. Det gäller även vid milda symtom. Vänta minst två dygn efter att Du har blivit frisk innan Du går till jobb eller skola. 

Ha god hygien 

Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, och i minst 20 sekunder. Har man inte tillgång till det kan handsprit vara ett alternativ. Hosta och nys i armvecket. 

Undvik besök hos äldre och sjuka 

Äldre över 70 år och personer med underliggande sjukdom tillhör riskgruppen. Avstå från icke nödvändiga besök på sjukhus. Är Du sjuk, avstå helt. 

Jobba hemifrån, om möjligt 

Arbeta hemifrån om Du har möjlighet, så att färre människor rör sig i kollektivtrafiken och på arbetsplatserna.  

Plugga på distans 

Du som går på gymnasiet, kommunal vuxenutbildning, högskola eller universitet rekommenderas att studera hemifrån och få undervisning på distans.

Begränsa sociala kontakter, om Du är över 70 år eller annan riskgrupp

Begränsa Dina sociala kontakter om Du är 70 år eller äldre eller tillhör en annan riskgrupp. Låt bli att åka buss och tunnelbana, ta hjälp av anhöriga eller grannar för att handla mat och undvik att träffa Dina barn och barnbarn inomhus. Ta gärna en promenad, men håll avstånd till andra människor. 

Res inte utomlands 

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronaviruset. Avrådan gäller till 15 juli.

Res inte inrikes, om det inte är nödvändigt 

Fundera på om Din resa är nödvändig. Om inte, avstå. Den som är sjuk ska inte resa alls. Resor som motsvarar en till två timmar med bil ifrån hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Det beror på hur man tar sig dit, vilka man umgås med och hur man rör sig i samhället man besöker.

Träna gärna, men gör det säkert 

Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras. Gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet, men Folkhälsomyndigheten ger råd till ansvariga på hur man kan minska smittspridning. Håll avstånd. Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum. 

Håll avstånd

Håll avstånd till andra på platser där människor samlas, både inom- och utomhus. Håll avstånd till andra i kollektivtrafiken. Håll avstånd till andra i badhus och gym.

Avstå från fester

Avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.  

Undvik kollektivtrafik och rusningstrafik

Undvik att resa i rusningstid och avstå från onödiga resor.  

Råden till branscher/organisationer

Verksamheter 

Möblera om på ett sätt som skapar större ytor och minskar trängsel
Erbjud möjlighet att tvätta händerna eller tillgång till handsprit
Sätta upp informationsblad

Kollektivtrafik 

Upprätthålla trafiken i den omfattnings som krävs för att undvika trängsel
Informera passagerare om sätt att minska smittspridning
Begränsa antalet passagerare per fordon

Köpcentrum/Handel 

Begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt
Inför alternativa lösningar till kassaköer. Exempelvis märkningar för avstånd mellan kunder

Idrottsverksamheter

Se till att närkontakt mellan utövare undviks
Skjut upp matcher och tävlingar
Undvik trängsel genom att exempelvis begränsa antalet åskådare 
Hålla aktiviteterna utomhus i den mån det är möjligt
Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövandet

Arbetsplatser 

I den mån det är möjligt bör arbetsgivare glesa ut sittplatser
Regelbundet tvätta händerna och hålla avstånd till varandra
Arbeta hemifrån i den mån det går
Undvika onödiga resor i arbete
Anpassa arbetstider för att undvika resor i rusningstrafik
Undvik möten eller håll dem digitalt

Reglerna

En myndighet ger rekommendationer och råd, medan regeringen kan införa restriktioner.

Större evenemang förbjudna 

Den 11 mars förbjöd regeringen sammankomster med mer än 500 personer. Från och med söndag den 29 mars utökas restriktionen till sammankomster med över 50 personer. Förbudet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det påverkar exempelvis konserter, festivaler och teatrar. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.

Trängsel på krogen inte tillåtet 

Det får inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Varken i köer, vid bardisker eller vid bufféer. Restriktionerna innebär att besökare endast får äta och dricka sittandes vid bord. Hämtmat får dock överlämnas, om det kan göras utan trängsel.

Förbjudet att resa in i Sverige 

Sverige har inte stängt gränserna men har inreseförbud från länder utanför EU, EES-området och Schweiz. Det gäller till den 15 juni. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet. EU-kommissionen har uppmanat medlemsstaterna att förlänga det tillfälliga förbudet mot icke nödvändiga resor.

Förbjudet att besöka äldreboenden

Det är besöksförbud på Sveriges samtliga äldreboenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar