25 maj

Just idag är jag ett med alltet

Om det är någonstans vi svenskar hittar vår andlighet och vår religion så är det i naturen och i kontakten med våra älskade husdjur. Vad är det vi möter i naturen och bland djur, vad är det som talar till oss? 

Jag ser det som ett slags meditation, ett ordlöst språk och ett tilltal som fyller hela vår existens. 

Vilken är min starkaste naturupplevelse?

Tror inte jag har någon naturupplevelse mer än när jag och min älskade son var ute med våran husbil och åka runt på Åland och även i Sverige. 

Europas tio häftigaste naturupplevelser, med bil

Upptäck tre länder längs den Adriatiska kustvägen. Norges charmiga byar längs den korta, men otroligt vackra Atlanthavsvägen. Islands kustbyar längs Vägringen, eller någon av de andra sju vägsträckorna som bjuder på äventyr, enligt Insider.

Atlanthavsvägen i Norge

Vid Norges kust, cirka 20 mil sydväst om Trondheim, ligger en av grannlandets absolut vackraste och mest hyllade vägsträckor. Den 36 kilometer långa Atlanthavsvägen sträcker sig över små öar, sammanlänkade genom åtta broar och vägbanker mellan orterna Bud och Kårvåg.

Vägringen, Island

Precis som namnet indikerar går Vägringen i en ring, runt nästan hela ön. Från Islands huvudstad Reykjavik kan man pricka av flera kuststäder och se heta källor, vattenfall samt laguner längs den 1 339 kilometer långa sträckan. Vill man ut på Islands nordöstra eller nordvästra holme samt längre in i landet behöver man dock avvika från den vackra kustvägen. 

Vägen mellan Thiras och Oía, Grekland

På grekiska Santorini går en vacker kuststräcka längs den norra sidan av ön, från Oía till Thiras. Trots att den är kort, endast 12 kilometer lång, levererar den en vidunderlig vy över Medelhavet. 

Gorge du Verdon, Frankrike 

I sydöstra Frankrike, i regionen Provence, klänger sig en bilväg fast längs den branta klippväggen vid ravinen Gorge du Verdon. Med en fallhöjd på drygt 600 meter har man sagolik vy över den turkosfärgade floden och bergen som även tunnlar går genom. 

North Coast 500 i Skottland, Storbritannien

På Skottlans norra kust, genom det skotska höglandet, sträcker sig en vacker väg från slottet Inverness, förbi gamla grottor, ruiner och destillerier och tillbaks igen. Som namnet indikerar är North Coast 500 drygt 500 brittiska miles, det vill säga 830 kilometer.

Grossglockneralpvägen, Österrike

Vid de österrikiska Alperna, mellan orterna Bruck an der Glocknerstrasse och Heiligenblut, går den vackra sommarvägen Grossglockneralpvägen, även kallad Grossglockner-Hochalpenstrasse. Stora delar av den 48 kilometer långa vägen går på 2 000 meters höjd och bjuder på imponerande vyer över alpinlandskapet. Vägen är stängd under vintern och avgiftsbelagd.

Kuststräckan i Amalfi, Italien

Söder om Neapel, mellan kuststäderna Sorrento och Salerno, går två rutter på omkring 55 kilometer. Ena går längre in i landet, via staden Pompeji. Den andra sicksackar sig fram längs kusten och bjuder på vacker vy över havet, genom Amalfikusten och flera andra småstäder. Kuststräckan rekommenderas dock inte under högsäsongen då det är mycket trafik längs vägen.  

Transfagarasan, Rumänien

I hjärtat av Rumänien går landets näst högsta väg, endast Transalpina går högre upp i bergen. Den kringelkrokiga sommarvägen Transfagarasan stäcker sig längs Karpaternas södra sida, på drygt 2 000 meters höjd, mellan Bascov och korsningen mellan DN1 och Sibiu. Vägen är 90 kilometer lång och är vanligtvis stängd från oktober till juni. 

Den romantiska vägen, Tyskland

I södra Tyskland passerar den Romantiska vägen, Romantische Strasse, slott, pittoreska sjöar, vandringsleder och ett 20-tal medeltidsstäder mellan vingårdstäta Würzburg och alpinstaden Füssen, 385 kilometer bort. 

Den Adriatiska kustvägen, Kroatien

I nordvästra Kroatien, i Rijeka, börjar den kurviga Adriatiska kustvägen. Den går upp och ner över klippiga berg längs det Adriatiska havets östra kust, hela vägen till Dubrovnik i söder, via Bosnien och Hercegovina och vidare mot Montenegro. Vägen kallas även för Jadranska magistrala och är drygt 600 kilometer lång. 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning