Just idag anförtror jag någon min vackraste dröm
Det krävs stor trygghet och tillit för att börja öppna upp vårt hjärtas innersta rum, där både våra vackraste drömmar och allra mörkaste hemlighet finns. Det gör vi bara inför någon vi litar på fullt ut och när vi vet att någon älskar oss på riktigt.
Vilken vacker dröm vill jag dela med mig av just nu?
Drömmer ofta om den 6 juni 1995 när jag fick min älskade son Björn Zetterström det var det bästa som hänt mig i hela mitt liv. Vet att han tyckte väldigt mycket om mig när han var liten och jag gjorde allt jag kunde för honom, men tyvärr fick vi bara 14 år tillsammans och det är min stora sorg nu och som min psykolog säger att jag måste försöka glömma honom och acceptera att han inte finns mera och att vi aldrig mer får träffas i denna världen men det är inte lätt när man tänker på honom varje dag och gråter mig oftast till sömns varje natt och har gjort i 10 år nu. Längtar och saknar honom och det är därför jag blivit sjuk och inte orkar så mycket också men sedan har jag andra fysiska sjukdomar som kärlkramp, har haft minst en hjärtinfarkt, början till kol, förslitningsskador, ont i min brutna fot så jag knappt kan gå ibland. Har dålig lön, ingen riktig egen bostad, ingen bil. Samt nu också orolig för Covid19. Vill inte dö ännu. Skulle vilja reda på mitt liv om det nu går när jag förlorat hela mitt hem av min dumhet som jag gjorde 2014 och flyttade till Gotland och blev av med allt.
Vad Dina drömmar säger om Din sömn
Vaknar Du ofta glad eller kanske svettig och rädd efter en mardröm?
Vet Du vad Dina drömmar säger om Din sömn?
Idag tittar vi närmre på detta.
Vad är en dröm?
I snitt drömmer människor cirka två timmar per natt. Så oavsett om Du minns dem eller ej så är drömmar en normal del av vår sömn. En dröm kan förklaras som ett förändrat medvetandetillstånd under sömnen. En psykisk upplevelse, som oftast uppträder under REM-sömnen där den upplevs ha en berättande form. Mental aktivitet förekommer även under djupsömnen (slow-wave sleep), men är då nära nog statisk. Då handlar det mer om situationer än om historier. Men drömmarna kan också inträffa när som helst under dina sömnstadier.
En dröm upplevs normalt sett som fullt verklig medan den pågår. Men i samma ögonblick som den upphör faller den oftast i glömska. Ibland har man kvar ett svagt minne av till exempel en viss känsla man hade under drömmen. Om man väcks under själva drömsekvensen minns man oftast mer av drömmen. Kanske har Du också vaknat upp från en mardröm med en skrämmande känsla. Och kanske har Du då också undrat om innehållet i Dina drömmar påverkar Din totala sömnkvalitet?
I dagens inlägg tittare vi lite närmre på det.
Drömmar kan både vara positiva eller negativa och påverkar Dig ofta. För oavsett om dem är läskiga eller fina så kan Du lätt bära med Dig känslan nästkommande dag. Att bara somna om efter att Du vaknat från en mardröm kan vara svårt. Och att då bilderna från den följer med Dig är inte konstigt. Minnen från mardrömmen kan påverka Ditt humör och ditt beteende nästkommande dag. Att då och då drabbas av mardrömmar är vanligt. Detta är ofta ett tecken på att Du, t ex, genomgår en stressig period. Överlag är det alltså inget att oroa sig för. Men om mardrömmarna däremot är återkommande kan det få konsekvenser för hur väl Din sömnkvalitet är.
Faktum är att just mardrömmar är tätt kopplat till insomni. I en studie från år 2015 tittade närmare på detta. De gjorde polysomnografiska inspelningar av 17 personer med återkommande mardrömmar och 17 deltagare med sunda sömnmönster. Man kunde då se att deltagarna med mardrömmar upplevde att de sov sämre, vaknade oftare och hade svårare att somna. Till skillnad från den andra gruppen, även om skillnaden i sömnstrukturen inte skilde sig nämnvärt.
Påverkar mina drömmar min sömnstruktur?
Trots att det kanske kan kännas som att Dina mardrömmar avsevärt påverkar Din sömnstruktur, så är det inte alltid så. Med detta syftar man till de olika sömnstadierna under Din sömnen och att mardrömmar inte alltid har någon betydande effekt på Din sömnstruktur. Mardrömmar förändrar nödvändigtvis inte hur mycket tid Du tillbringar i de olika stadierna eller antalet gånger Du vaknar. Däremot kan det påverka hur lång tid det tar för Dig att somna på kvällen. Samt hur utmanande det är för Din kropp att växla mellan icke-REM och REM-sömnstadier. Något som kan göra att Du känner Dig mindre utvilad överlag.
Är god sömn lika med glada drömmar?
Förhållandet mellan drömkvalitet och sömnkvalitet kan jämföras med det gamla kyckling-och-ägg-scenariot. Ingen är säker på vilket som kom först. Om man ska tro forskning så är chansen stor att Du sover bra om Du ofta drömmer behagliga, avslappnade drömmar. Detta visar, t ex, en mindre studie från år 2016 där forskarna jämförde drömsömnen mellan insomni-patienter och personer utan sömnproblem. De mätte elektrisk aktivitet i hjärnan och ögonrörelser under fem nätter och deltagarna fick också föra dagbok över sina drömmar. Studien visade sedan att deltagarna utan sömnproblem beskrev sina drömmar som mer positiva än de som led av insomni. Människor som lider av sömnbrist tenderar enligt forskningen också ha färre positiva känslor i samband med sina drömmar. Huruvida en lycklig eller sorglig dröm betyder att Du sover bättre eller värre är dock ingen säker på.
Det finns många mysterier kring varför vi drömmer. Vissa teorier menar att våra drömmar reflekterar vår emotionella värld, där rädsla, oro och stress blir till drömlika bilder. Med andra ord relaterar våra drömmars innehåll ofta till det som händer i vårt vakna liv. Låg nivå av stress och mycket tillfredsställelse i Ditt dagliga liv ger troligt mer positiva drömmar. Om Du däremot är deprimerad eller orolig är risken större för mer obehagliga drömmar och att sömnkvaliteten äventyras på natten.
Även om Du inte har någon direkt kontroll över Dina drömmar så kan Du, i viss mån, ta kommandot. Exempelvis kan Du arbeta med att aktivt förbättra Ditt sinnestillstånd under dagen och tänka positivt. För om man ska tro forskningen kring drömmar kan detta, i sin tur, också bidra till att förbättra kvaliteten på Dina drömmar och således också själva sömnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar