Mole är en mustig och spännande sås som är mycket populär i det mexicanska köket. Den består bland annat av rostade tomater, olika sorters chili, nötter och mörk choklad. Mole är gott att servera till kyckling, fisk och kött. Den blir allra godast om den lagas dagen innan den ska serveras, då sätter sig smakerna bäst.
Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft. Halvera tomaterna. Lägg i en ugnsform med skalet upp. Rosta högt upp i ugnen tills skalet blivit nästan svart. Ta bort stjälk och kärnor från de torkade chilifrukterna. Skala och skiva silverlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Hetta upp smör i en kastrull. Fräs all chili tills det börjar dofta gott. Sänk värmen och tillsätt silverlök, vitlök och tomaterna. Mixa eller mortla alla kryddor till kryddblandningen fint. Häll kryddblandningen, pumpakärnor, jordnötter, russin och buljong i kastrullen. Låt sjuda cirka 30 minuter utan lock. Bryt chokladen i bitar. Häll molen i en mixer och mixa i chokladen, späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt. Låt gärna molen vila över natten för att smakerna ska mogna.
4 portioner
333⅓ gr tomater
2 ancho chili
2 chipotle chili
⅔ silverlök
2 vitlöksklyftor
33⅓ g smör
⅔ dl pumpakärnor
1⅓ dl jordnötter
⅔ dl russin
3⅓ dl kycklingbuljong
33⅓ gr mörk choklad
Kryddblandning:
5⅓ kryddnejlika
6⅔ kryddpepparkorn
⅔ stjärnanis
1⅓ grön kardemumma
1⅓ tsk korianderfrön
1⅓ tsk torkad oregano
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar