lördag 30 november 2024

Oregelbundna sovtider farligt för hälsan

Att gå och lägga sig och vakna vid oregelbundna tider har i en studie visat sig öka risken för 

Oregelbundna sömnmönster, alltså att gå och lägga sig och vakna vid varierande tider, kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke även om Du får tillräckligt med sömn.

Den mesta sömnforskningen har hittills mätt effekten av sömnlängd på vår hälsa men det har varit mindre känt hur förändringar i vår sömncykel påverkar oss, det skriver CNN.

Av den anledningen har forskare i en studie spårat aktivitetsdata från 72 269 deltagare i åldern 40 till 79 i sju dagar. Försökspersonerna hade aldrig drabbats av någon allvarlig kardiovaskulär händelse.

Forskarna beräknade hur regelbunden varje försökspersons sömn var med hjälp av poäng där en högre poäng betecknar regelbunden sömn.

Därefter spårade forskarna under åtta år incidenter av kardiovaskulär död, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.

De fann att personer som sov oregelbundet löpte 26% högre risk att drabbas av någon av dessa händelser än personer med en regelbunden sömncykel.

Att ha oregelbunden sömn innebär att den tid Du går och lägger Dig och vaknar varierar.

Studien är en observationsstudie och kan etablera en koppling men inte orsak och verkan varför det inte säkert går att säga att det var oregelbunden sömn som orsakade den ökade risken.

I studien observerade forskarna även att de som hade högre poäng och alltså hade mer regelbundna sovtider, också var mer benägna att få tillräckligt med sömn, som enligt rekommendationer är mellan sju och nio timmar per natt.

Forskarna fann även de personer med oregelbundna sovtider som fick tillräckligt med sömn också hade högre risk att drabbas av en större kardiovaskulär händelse.

I studien skriver forskarna att deras resultat tyder på att regelbunden sömn kan vara mer relevant än tillräcklig sömn.

Läggtider och väckningstider behöver inte vara exakt samma varje dag, men det är bäst att hålla dem inom 30-60 minuter från Ditt vanliga schema för att stödja Din kropps naturliga dygnsrytm, säger Jean Pierre Chaput till CNN.

Han är studiens huvudstudieförfattaren och professor i pediatrik vid University of Ottawa i Kanada och utvecklar för närvarande riktlinjer för hälsosam sömn i samarbete med Världshälsoorganisationen.

Små variationer är bra, men konsekventa sömnmönster förbättrar sömnkvaliteten, ökar humöret och kognitiv funktion och minskar risken för hälsoproblem som hjärtsjukdomar och diabetes, säger han vidare till CNN.

Han betonar att högt blodtryck är en ledande riskfaktor för att drabbas av kardiovaskulära händelser och säger att vi bör prioritera sju till nio timmars sömn per natt eftersom dålig sömn kan ge högt blodtryck

Han varnar också för att förlita sig på att kunna ta igen sömnen på helgerna och säger att det är möjligt att få tillbaka en del sömn genom att sova längre på helgerna, men att det inte helt upphäver de negativa effekterna av kronisk sömnbrist under veckan.

Medan extra helgsömn tillfälligt kan förbättra humör och kognitiv funktion, kan oregelbundna sömnmönster störa din kropps dygnsrytm och leda till långsiktiga hälsorisker som fetma, diabetes och hjärtsjukdomar, säger Jean Pierre Chaput till CNN.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sazerac

Sazerac är en klassisk cocktail och snarlik en Old Fashioned. Den har en karaktäristiskt röd färg som kommer från Peychaud's Bitters. En...