Varför lever människor som bor i någon av de blå zonerna längre. Mycket kan bindas till livsstil, kost och sunda vanor, men även klimat och miljö.
Sojaplantage i Brasilien, det har diskuterats om det är nyttigt att äta soja eller inte, några experter reder ut vad den senaste forskningen säger
Experter reder ut om soja är bra eller dåligt
En tidigare studie visar att livsstilsförändringar som berör kost, sömn och träning, tillsammans med avslappningsövningar och kosttillskott, kan bromsa och till och med vända åldrandeprocessen.
De blå zonerna har blivit uppmärksammade för den höga genomsnittsåldern bland befolkningen, vilket tyder på en sund livsstil med näringsriktig kost.
Maria Borelius, känd vetenskapsjournalist har nyligen givit ut en bok med berättelser och rapporter från jordens blå zoner.
Dan Buettner, en National Geographic-stipendiat och grundaren av Blue Zones LLC, har skrivit boken “The Blue Zones American Kitchen, 100 Recipes to Live to 100” som fokuserar på kost och matvanor.
Här är de fem basingredienserna som enligt Buettner representerar den blå zonens livsstil:
Bönor är billigt och näringsrikt, en perfekt blandning av protein och fibrer com är bra för blodsocker, muskrluppbyggnad och mycket annat. De innehåller också folsyra och magnesium som är avgörande för cell- och muskeltillväxt, skriver Fortune Well.
En kopp bönor dagligen täcker halva ditt fiberbehov.
Ät gärna en handfull nötter om dagen. Alla sorter är nyttiga, speciellt mandlar, pistagenötter, valnötter eller cashewnötter. Variera gärna så att du inte tröttnar. Det är också bra att kombinera nötter med annat, exempelvis torkad frukt.
Nötter är också rika på fiber och protein, vilket gör att de passar bra som snacks mellan måltider. Det är bra att hålla ett öga på de olika nötternas energivärden (antalet kalorier).
Man bör äta runt ett halvt kilo frukt per dag, även grönsaker. Särskilt nyttiga grönsaker är all sorters kol, rotfrukter, spenat som är rikt på järn, rödbetor, potatis, morötter och lök.
Människor i de blå zonerna äter en imponerande variation av trädgårdsgrönsaker och bladgrönsaker (särskilt spenat, grönkål, rödbetor och kålrot, mangold och collars) när de är i säsong; de inlagrar eller torkar överskottet för att njuta av under lågsäsong, skriver Buettner i sin bok.
Sötpotatis innehåller komplexa kolhydrater och protein. De är också billiga och finns att hitta överallt, berättar Buettner för Fortune.
De är näringsrika och stärker bakteriefloran i tarmar som är viktiga för matsmältningen och immunförsvar.
Gurkmeja, en vanlig ingrediens som finns i curryrätter, anses vara en krydda med antiinflammatoriska egenskaper. Den används bland annat för att lindra matsmältningsproblem, leverproblem och sår .
Gurkmeja påverkar hippocampus, den del av hjärnan som reglerar stresshormoner, berättar Dr Uma Naidoo, författare till “This Is Your Brain on Food“.
Andra speciellt nyttiga råvaror med antiinflammatoriska egenskaper är ingefära och vitlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar