Här är faran Du ska undvika i hemmet

Det är inte fel att tänka ekonomiskt, men det gäller att se upp så det är hälsosäkert. Det skriver tidningen Land.

I jakten på att få ner sina elkostnader har många tagit till olika sparåtgärder i hemmen. Men när det kommer till varmvattenberedaren är det viktigt att tänka sig väldigt noga för.

Det kan vara direkt livsfarligt att sänka temperaturen i varmvattenberedaren under 60 grader. Då kan legionellabakterien växa till och orsaka legionärssjuka, säger Martin Brunnkvist, teknikansvarig och legionellaexpert hos branschorganisationen Säkert Vatten till tidningen Land.

Legionella, som kan orsaka lunginflammation, överlever inte över 60 grader. Den växer till bäst i temperaturer mellan 20 och 45 grader.

En avstängd varmvattenberedare kan bli grogrund för bakterien när temperaturen går ner. Får den fäste kan det bli dyrt och besvärligt att få bort den eftersom temperaturen måste höjas kraftigt. En återställning kan till och med dra mer el än vad en avstängning sparat, skriver Land.

Så den som vill vill spara på energi gör klokare att snåla på varmvatten än sänka temperaturen i beredaren som inte får vara lägre än 60 grader. Varmvattnet i kranarna ska hålla minst 50 grader.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning