Magkatarr är en vanlig åkomma, och ett problem vi ofta får frågor om. Här har vi samlat tips på vad Du själv kan göra för att minska besvären.
Obehag eller smärta i övre delen av magen, ibland med illamående eller en brännande känsla i maggropen, det är vanliga symtom för det som ofta kallas magkatarr, gastrit eller helt enkelt ”känslig mage”. Den här typen av symtom som kommer från övre delen av magen kallas inom vården för funktionell dyspepsi.
Magkatarr är egentligen inte en specifik sjukdom, utan ett samlingsnamn för en viss typ av symtom. Orsaken till symtomen är inte klarlagd, men det verkar som att vissa personer reagerar starkare än andra när magen fylls med mat. De verkar dessutom som att magen rör sig långsammare, så att maginnehållet ligger kvar längre innan det töms vidare ut i tarmen.
Det är vanligt att få ökade besvär av viss sorts mat. Vad som ökar risken för besvär kan skilja sig från person till person, och därför är det bra att vara uppmärksam på vad som ger Dig besvär.
Det är vanligt att få besvär av mat som
Är kryddstark
Är rökt eller salt
Är friterad eller stekt
Innehåller mycket syra
Innehåller mycket fett
Drycker som kan öka besvären är t ex
Kaffe
Te
Juice
Läsk
Vin
Öl
Sprit
Det finns många åtgärder Du kan prova själv för att lugna magkatarr.
Här är några tips:
Anpassad kost. Kartlägg vilken mat och dryck som ökar besvären, och anpassa Din kost till det som magen mår bra av. Rådfråga gärna en dietist.
Regelbundna tider för mat och sömn kan förebygga besvär.
Lugn och ro vid måltider. Se till att avsätta tid för måltiden så Du inte äter för snabbt. Låt måltiden ta den tid den behöver och kom ihåg att tugga maten ordentligt, vilket underlättar matsmältningen.
Lagom portioner. För stora portioner kan öka besvären. Ät hellre mindre portioner utspridda över dagen.
Sluta röka. Rökning ökar risken för besvär.
Undvika stress. Det är svårt att helt undvika stressiga situationer. I perioder av stress är det extra viktigt att göra de övriga åtgärder du kan kontrollera. Se till att få tid för återhämtning.
Receptfria läkemedel. Läkemedel som används mot halsbränna kan hjälpa, t ex läkemedel som binder magsyran eller minskar produktionen av magsyra. Fråga om råd på Ditt apotek.
Läs mer om magkatarr här. Om Du har frågor kring Dina magbesvär, eller har magbesvär som inte lindras av de åtgärder Du provat, kan Du kontakta vårdcentralen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar