söndag 5 februari 2023

Sex, lust och cancerbehandling

Att få en cancerdiagnos och genomgå behandling påverkar många delar av livet, även närhet och sex med sig själv eller partner. Behandling och biverkningar kan påverka på olika sätt, men ibland är den känslomässiga omställningen vid cancer som påverkar vår sexualitet mest.

Vår sexualitet och vår sexlust har betydelse för hur vi mår. De kan också ha betydelse för hur vår relation fungerar.

Cancer kan påverka Din sexualitet och Din lust på olika sätt. Det är vanligt att sexlusten minskar eller försvinner helt i samband med en cancerdiagnos och en cancerbehandling. Tankar och känslor kring diagnosen, kroppen och behandlingen kan påverka hur Du trivs med Dig själv och med andra. Oro kring framtiden, nedstämdhet och tankar som ständigt kretsar kring sjukdomen kan påverka sexlusten. Behandlingar, eller biverkningar av behandlingar, kan också påverka hur kroppen reagerar och fungerar i intima situationer.

För andra kan livet efter en cancerdiagnos kännas extra värdefullt och den närmaste relationen bli starkare och viktigare än vad den varit tidigare. Sex och närhet kan då vara ett sätt att känna mer samhörighet och ge en paus från sjukdom, behandling och oro. Kroppskontakt och närhet utan sex kan också stärka relationen med en partner och göra att lusten kommer tillbaka om den är påverkad.

Du kan ha sex före, under eller efter en cancerbehandling om Du vill. Cancer smittar inte, så Du kan inte överföra sjukdomen till Din partner. I de mycket ovanliga fall när det är olämpligt med samlag kommer Du att få information om det av Din behandlande läkare.

För Dig som är i fertil ålder är preventivmedel viktigt i samband med cancerbehandling och under en tid efteråt. Behandlingen vid cancer kan vara skadlig för ett foster. Diskutera med Din läkare när det kan vara lämpligt att planera för en graviditet.

Om sjukdomen eller cancerbehandlingen ger Dig smärta kan det vara klokt att avvakta med sex, eller hitta sätt att vara sexuellt aktiv som inte berör den del av kroppen Du har ont i. Då undviker Du risken att börja förknippa sex med obehag. Smärta kan till viss del försvinna med tiden och många former av smärta går att behandla på olika sätt. Avstå också från sex om det känns alltför kravfyllt eller om Du inte orkar.

Kanske kan eller vill Du inte ha sex på samma sätt som innan Du blev sjuk. Du kanske inte njuter på samma sätt som före sjukdomen och behandlingarna. Här kan Du behöva vara modig och utforska nya sätt att ha sex och njuta på. Det går att hitta nya sätt som fungerar och känns bra, även om det inte blir på riktigt samma sätt som tidigare. Lusten kommer ofta tillbaka igen efter behandlingen, även om det kan ta tid ibland.

Behandling vid cancer kan ge besvär som påverkar Din förmåga att ha sex. En del besvär kommer under den period när Du får behandlingen, andra besvär kan uppkomma senare. En del besvär försvinner eller mildras av sig själv medan andra blir bestående.

Vid behandling med cytostatika, cellgifter, kan det uppkomma biverkningar i form av nedsatt sexuell lust och svårigheter att få orgasm. Vissa typer av cytostatika, som används t ex vid bröstcancer, kan också ge neuropati. Neuropati innebär en påverkan på känsel- och muskelnerver som leder till domningar, känselnedsättning, smärta och obehagskänsla.

Behandling med cytostatika kan också göra att slemhinnorna blir torra och sköra, du kan må illa, få ont, tappa håret och känna Dig trött och sjuk. Behandlingen kan leda till brist på vissa hormoner som påverkar sexlusten. Biverkningarna försvinner ofta när behandlingen är klar, men ibland kan de bli bestående.

Kroppen kan fungera annorlunda om någon del av kroppen har tagits bort eller om nerver eller blodkärl har påverkats. Smärta och stramhet i ärr efter en operation är en vanlig biverkan som kan påverka den sexuella funktionen. Man kan också uppleva att kroppen ser annorlunda ut eller känns annorlunda.

Operationer i könsorganen, eller nära könsorganen eller ändtarmen, kan göra att slidan blir torrare eller att det blir svårare att få stånd. Nerver och blodkärl kan ha påverkats av operationen och det kan bli svårare att reagera på sexuell beröring i könsorganen. Efter en tid kan känseln bli helt eller delvis som vanligt igen.

Att ha fått en kroppsdel bortopererad kan störa självbilden, väcka starka känslor och leda till en form av identitetskris. Du kan ha ärr som är osynliga, eller nästan osynliga, men som ändå påverkar hur och vad Du tänker om Dig själv.

Strålbehandling kan ge biverkningar som uppkommer under pågående behandling eller efteråt, ibland även lång tid efteråt. Vilka besvär Du får beror på vilken del av kroppen som har behandlats.

Strålning mot könsorganen, nedre delen av magen eller ändtarmen kan göra det svårare att ha samlag i slidan eller att få stånd. Strålbehandling i slidan ger nedsatt lubrikation (fuktning av slidans slemhinna) vid upphetsning, och kan också leda till så kallad fibros, ett tillstånd när det bildas stram bindväv i vävnaden som gör slidan oelastisk och slidmynningen trång och stram. Omkring hälften av de män som före strålbehandlingen har en god erektion behöver inom ett par år efter strålningen någon form av hjälpmedel för att få tillräckligt bra erektion för att kunna genomföra samlag.

En del patienter får urininkontinens eller avföringsinkontinens. Strålning mot huvudet kan förändra nivåerna av hormoner som är viktiga för sexlivet.

Några typer av cancer kan behandlas med läkemedel som blockerar de hormoner som cancertumören behöver för att växa. Hormonbehandling vid prostatacancer kan påverka sexlusten och förmågan att få stånd. Hormonbehandling vid bröstcancer kan göra slemhinnorna i underlivet torra och sköra. Biverkningarna brukar försvinna när den blockerande behandlingen avslutas.

Den som är partner påverkas också av cancern. Det är inte så enkelt att vara den som står bredvid och det kan vara svårt att våga närma sig och visa ömhet. Som partner kan man vara rädd att göra illa sin livskamrat, eller känna sig osäker på om en kram eller kyss kan uppfattas som kravfyllt, och att det finns en förväntan på mer sex.

I den nya situation som cancerdiagnos eller cancerbehandling innebär är det viktigt att försöka ha en fungerande kommunikation med varandra. Om Ni kan sätta ord på tankar, förväntningar och farhågor blir risken för missförstånd mindre. Ibland kan Ni som par behöva hjälp av en utomstående, t ex en kurator eller sexolog, för att få hjälp med att orientera er kring sex och närhet i den nya livssituationen.

Prata med kontaktsjuksköterskan eller läkaren om Du har besvär med biverkningar eller om Du har funderingar kring sex efter cancer.

Det finns ofta behandling, råd eller stöd att få om du behöver det. Torra och sköra slemhinnor i underlivet kan behandlas med krämer, geler eller tabletter lokalt i slidan. Det finns flera olika varianter att välja mellan, med eller utan östrogen. Ibland räcker det med fuktgivande gel för slidan. Diskutera med Din onkolog om Du kan använda östrogen lokalt i slidan, eller om hormonfritt alternativ är bättre för Dig.

Slidan kan också bli stram och oelastisk om Du har opererats eller strålbehandlas i underlivet. Det kan Du förebygga med en dilatator. Det är en plaststav som Du använder för att vidga slidan. Använd oparfymerade och gärna ekologiskt producerade glidmedel.

Det finns olika läkemedel och hjälpmedel om Du har svårt att få stånd. Vid operation av prostatacancer kan Du t ex få behandling med kärlvidgande läkemedel redan tidigt efter operationen. Läkemedlen gör att läkningsprocessen förbättras och den egna förmågan att få stånd kommer tillbaka. Det finns flera olika behandlingar för sviktande stånd, tabletter, kräm att smörja på penisen, stift att föra in i urinröret, injektioner i svällkropparna och vakuumpump. Det finns också möjlighet att få en så kallad erektionsprotes inopererad.

Sjukdomen eller behandlingen kan göra att Du får besvär med inkontinens. Det finns hjälpmedel, övningar och behandlingar som kan hjälpa om Du har urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Det finns en stor mängd intimhjälpmedel som kan köpas i olika specialbutiker, på apotek och via internet. Besök gärna någon butik med kunnig personal som kan visa olika alternativ så att Du hittar det som passar Dig.

När oro, tankar och känslor påverkar sexlivet kan Du försöka tala med någon som Du känner förtroende för, t ex Din partner eller någon närstående. Du kan också tala med Din läkare, kontaktsjuksköterska eller någon annan i personalen som deltar i Din vård. På en del platser i landet finns personer som är specialiserade på hjälp vid sexuella besvär. Det finns också psykoterapeuter som kan hjälpa till med rehabilitering. Du kan få hjälp enskilt eller tillsammans med en eventuell partner.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag