måndag 30 september 2024

Bakslag för svensken med största skatteskulden

Bengt Ågerup, 81, hade hoppats att jakten på hans pengar utomlands skulle upphöra, men så blev det inte för miljardären som har Sveriges största skatteskuld.

Högsta domstolen tar inte upp Bengt Ågerups begäran om prövningstillstånd, vilket betyder att konkursförvaltaren kan fortsätta leta efter hans tillgångar utomlands och då med koncentration på skatteparadiset Cypern, skriver Expressen.

Hovrätten banade väg för konkursförvaltaren att om möjligt driva in tillgångar utomlands från Bengt Ågerup, som har en skatteskuld på drygt 1,6 miljarder kronor till svenska staten.

Skatteskulden uppstod när Bengt Ågerup sålde läkemedelsföretaget Q-Med.

Han skulle då betala vinst på försäljningen, enligt Skatteverkets krav.

Men Bengt Ågerup hävdar att han inte är skatteskyldig i Sverige för Q-Med-affären.

Och han har bråkat med skattemyndigheten i flera år. Han bor i Schweiz men är svensk medborgare.

Bengt Ågerup är medicinentreprenören som blev mångmiljardär på antirynkpreparatet Restylane. När han sålde succébolaget Q-Med 2011 gömdes vinsterna i skatteparadis, utom räckhåll för Skatteverket och Kronofogden, har Uppdrag granskning i Sveriges Television tidigare slagit fast i samband med en kartläggning av Ågerups affärer.

Bengt Ågerup har fortfarande sådan anknytning till Sverige som framgår av nämnde beslut genom ägande och investeringar i svenska bolag, har Skatteverket påpekat, skriver Expressen.

Ågerup anses bland annat äga ett Cypernägt företag i Sverige som i sin tur står som ägare till ett framgångsrikt travhästföretag.



Grattis Niklas på Din 55 årsdag

Grattis Mikael på Din 49 årsdag

Just idag accepterar jag min ambivalens

Tvivel är inte brist på tro utan en del av trons villkor och förutsättningar. Livet igenom pendlar vi mellan möten med det gudomliga och känslan av att vara totalt övergivna. Vi kommer aldrig ifrån denna brottningskamp. En kvinna berättade om hur närvarande och gäckande Guds existens kan vara, även om vi tror att han inte finns. Som barn brukade hon be, "Gud, förlåt mig, men jag tror inte på Dig". 

Vad tvivlar jag på idag?


Just idag vill jag tacka livet

Idag är jag tacksam för det som jag annars tar för givet. För min kropp som bär mig, mina lungor som andas, hjärtat som slår, för att jag finns. Idag vill jag leva uppmärksamt och innerligt , som om det här vore min enda dag på jorden.

Vad har jag svårt att tacka för i mitt liv?


Just idag oroar jag mig inte i onödan

Vi har mycket att lära av barnens förmåga att leva i det nuvarande ögonblicket. Att kunna släppa oron för morgondagen och det som varit är en ovärderlig gåva som vi vuxna tappat bort någonstans på vägen. Jesus säger att "om Ni inte blir som barnen kommer Ni inte in i himmelriket" och uppmanar oss alla att göra barnen till våra läromästare.

Hur var jag som barn?


Just idag förstår jag mitt eget värde

En ung präst sa en gång någonting till mig som jag aldrig glömmer, att det bara finns tre saker en människa ska behöva förstå om sig själv:

Jag är vacker

Jag går att lita på

Jag har alltid gjort så gott jag har kunnat

Vem hjälper mig att förstå mitt värde?


Just idag är jag tacksam för livets skiftningar

Livet är vår trädgård. När stormarna drar in behöver vi djupa rötter, regnskurarna får oss att växa och molnen ger oss nödvändig svalka. Alla dessa livets olika skiften är nödvändiga för att vi ska kunna börja blomma. Ett arabiskt ordspråk lyder "evigt solsken ger öken". 

Vilken period har varit svårast i mitt liv?


Just idag vet jag att jag ingenting vet

När vi blir tryggare i vår tro vågar vi erkänna att vi inget säkert vet om Gud. Då blir tron en oskriven notering på ett blankt ark och ändå vår fasta punkt i livet. 

Vilken är min fasta punkt i livet?


Just idag räcker jag någon min hand

Kärlekens paradox är att jag bara kan behålla den i mitt liv genom att ge den vidare till andra. Det är genom att sträcka  ut handen till en annan människa och dela med mig av det jag har som jag är kärleksfull mot mig själv. "Det är genom att ge som man får, genom att trösta som man blir tröstad och genom att förlåta som man själv blir förlåten", sa munken Franciskus.

Vem vill jag sträcka ut handen till idag?


Nasi Goreng

Nasi Goreng betyder stekt ris på indonesiska. Byter man riset mot nudlar kallas rätten Bami Goreng.

Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen, om Ni inte redan har kokt ris över sedan tidigare. Låt riset kallna. Blanda yoghurt och sweet chilisås i en skål. Skär köttet i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Skär salladskålen i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wokpanna. Stek lök och grönsaker tills de är mjuka och glansiga. Tillsätt ris, soja, tomatpuré och kött. Värm under omrörning 4-5 minuter tills allt är varmt. Servera med såsen.

10 portioner

2½ dl ris, cirka 3 del kokt

1 000 gr stekt benfri fläskkarré, fläskkotlett eller kyckling

2½ gul lök

1 000 gr salladskål

2½ msk rapsolja

250 gr bladspenat

7½ msk japansk soja

5 msk tomatpuré

1¼ tsk salt

'1¼ tsk svartpeppar

Sås:

5 dl turkisk yoghurt

1¼ dl sweet chilisås



Cuba Libre

Cuba Libre är en klassisk drink med rom, Coca-Cola och limejuice.

5 cl Ljus rom

1-2 cl Limejuice

10 cl Coca-Cola

Fyll ett glas med is. Tillsätt rom och cola. Tillsätt limejuice efter smak. Rör om. Garnera med lime.



Jag blev utsatt för polisvåld

Slängdes in i polisbil, trycktes ner och kunde inte andas, berättar hon. Aftonbladet uppmärksammar händelsen där den utpekade polisen slipper straff.

Det verkade som det var en stor person som låg ovanpå mig. Jag sa "jag kan inte andas, släpp mig". Då tryckte han hårdare i stället. Det var den mest obekväma bilfärd jag någonsin varit med om, berättar Kerstin, som har två demensdiagnoser, i ett inspelat samtal med sonen Pär-Johan, uppger tidningen.

Kerstin skulle transporteras från Sankt Görans sjukhus i Stockholm till Nacka sjukhus.

Det var 7 augusti och hon ville inte bli ditkörd av polisen, framgår det.

Efter den våldsamma polistransporten hade Kerstin blåmärken och ett sår på läppen och 13 dagar senare tappade hon en tand i överkäken.

Flera av hennes tänder, som skadades svårt, måste nu bytas ut, berättar Aftonbladet.

Hennes son säger till tidningen att Kerstins tandläkare slagit fast att tandskadorna är en följd av polisvåldet hon blev föremål för.

Kammaråklagaren har konstaterat att det användes våld under polistransporten av dementa och 87-åriga Kerstin, men menar att det var försvarligt.

Kerstin har inte förhörts i ärendet och det som inleddes som ett tjänstefel är nu nedlagt av åklagaren och ytterligare en annan åklagare kom fram till samma beslut.

Den polis som satt i baksätet med Kerstin under skräckfärden har heller inte förhörts. Enligt åklagaren är skälet till det att han inte blev delgiven någon misstanke om brott.

Kerstins son Pär-Johan är upprörd:

Min mamma är 155 centimeter kort och väger endast 60 kilo. Ändå satte sig en polis ovanpå henne, så att hon inte fick luft och flera tänder skadades. Folk tror inte att det är sant när man berättar, säger han till Aftonbladet.



Countrystjärnan och skådespelaren är död

Hyllade countrystjärnan och skådespelaren Kris Kristofferson är död. “Tack för att ni älskat honom under alla dessa många år”, skriver familjen i ett uttalande.

Den amerikanska artisten, låtskrivaren och skådespelaren Kris Kristofferson dog enligt uppgift fridfullt i sitt hem i Maui, Hawaii, i lördags omgiven av sin familj.

Det uppger familjen i sitt uttalande, men någon dödsorsak angavs inte, rapporterar Reuters.

Kris Kristofferson, som blev 88 år, led enligt nyhetsbyrån av minnesförlust sedan 70-årsåldern.

Han föddes 1936 i Texas och var en av de mest inflytelserika amerikanska singer-songwriters under sin tid med verk som “Me and Bobby McGee”, “Help me make it through”, “Sunday mornin’ comin’ down” och “Highwayman”.

Många av hans mest kända låtar skrev han för andra artister, bland andra Janis Joplin, men Kris Kristofferson hade också stor framgång som skådespelare i Hollywood, särskilt genom “A star is born” (1976) tillsammans med Barbra Streisand, vilket gav honom en Golden Globestatyett, berättar svenska Yle med hänvisning till internationell press.

På vita duken var även Marvels trilogi “Blade och Alice doesn’t live here anymore” (1974) en av Kristoffersons kändaste filmer.

Han jobbade med regissörer som Martin Scorsese och Sam Peckinpah.

Kris Kristofferson hade en lysande solokarriär som artist, men han var också med i bandet The Highwaymen tillsammans med Johnny Cash, Waylon Jennings och Willie Nelson på 1980-talet.

Grammyvinnaren Kris Kristofferson hade även ett förflutet som arméofficer och helikopterpilot.

Kristoffersons bästa sånger var fyllda av sökare, slösaktiga och trasiga själar som försökte hitta kärleken, upprättelse eller befrielse från den baksmälla som livet hade gett dem, skriver Reuters.

När Ni ser en regnbåge, vet ni att han tittar ner på oss alla och ler, skriver Kristoffersons familj i sitt uttalande.



Lungemfysem

Lungemfysem innebär att de små lungblåsorna är skadade. Då blir det svårare att andas. Det är vanligt att lungemfysem är en del av sjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Den beror då oftast på rökning.

Ett vanligt besvär vid lungemfysem är att du blir andfådd även vid lätt ansträngning.

Ett annat tecken på sjukdomen är att Du tycker att det går lättare att andas ut med motstånd. Det kan göra att Du sluter läpparna nästan helt och andas med en liten öppning, som om Du skulle blåsa ut ett ljus.

Lungemfysem märks sällan före 40–45-årsåldern.

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har lungemfysem. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Behandlingen vid lungemfysem ingår i behandlingen vid lungsjukdomen KOL.

Det bästa Du kan göra för att stoppa sjukdomsutvecklingen är att sluta röka, om Du röker.

Det finns inga läkemedel som hjälper mot förändringar som redan har skett i lungorna. Däremot finns det läkemedel som ger viss lindring om Du har KOL.

Fysisk träning är bra för att Du ska orka mer och inte lika lätt bli andfådd. Ju mer fysiskt aktiv Du är desto långsammare utvecklas sjukdomen. En fysioterapeut kan ge Dig tips på olika övningar.

Det kan ta mycket energi om Du har det väldigt jobbigt med andningen. Det kan leda till att Du går ned i vikt. En dietist kan ge Dig råd om god mat som ger mer energi.

Du kan behöva behandling med syrgas, om sjukdomen har utvecklats under lång tid och dina lungor är väldigt påverkade. Syrgasbehandling kan Du ha både hemma och på sjukhus.

Det är viktigt Du vaccinerar Dig mot influensa och mot pneumokocker. Det är sjukdomar som riskerar att bli extra allvarliga för Dig som har lungemfysem.

Lungorna är uppbyggda av små klasar av lungblåsor. Vid lungemfysem förstörs väggarna mellan lungblåsorna.

Lungornas uppgift är att transportera syre från luften Du andas in till blodet. Samtidigt vädras koldioxiden i blodet ut. För att göra det möjligt är lungorna uppbyggda av en vävnad som består av miljarder små elastiska lungblåsor, alveoler.

När Du har lungemfysem har de tunna väggarna mellan lungblåsorna skadats eller brutits ner helt. Istället för en liten klase av lungblåsor bildas ett slags oelastisk säck. Det leder till att växlingen mellan syre och koldioxid inte kan fungera som den ska. Då kan Du få svårt att få i Dig tillräckligt med syre.

Lungemfysem kan vara olika stora, och finns oftast i båda lungorna.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. Om Du behöver hjälpmedel ska Du få information om vad som finns och hur Du får det.

Genom att förbereda Dig inför besöket kan Du vara delaktig i Din vård. Då kan Du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Pneumokocker är en vanlig orsak till infektioner med bakterier. Genom att vaccinera Dig kan Du minska risken för att få en allvarlig infektion.


söndag 29 september 2024

De är heta på jobbmarknaden

Det ljusnar på arbetsmarknaden, speciellt inom industrin. Yrkesarbetare som förlorar jobbet är heta på arbetsmarknaden.

Det finns en kompetensbrist inom i stort sett alla yrken, säger Caroline Söder, vd på arbetsförmedlaren TSL.

En stabilisering, till och med en viss ljusning. Så beskriver Caroline Söder läget på arbetsmarknaden. TSL är en omställningsorganisation för LO-yrken. När företag med kollektivavtal gör sig av med anställda rycker organisationen ut för att hjälpa uppsagda till nya jobb.

Och statistiken visar att det är allt färre uppsagda som nu kommer in i TSLs rullor. Det är fortfarande en hög nivå, men i avtagande. Och fler av dem får nytt jobb.

För de som är etablerade och blir uppsagda ser det ändå väldigt bra ut. Väldigt många får ett jobb, och de får jobb snabbt, säger Söder.

TSL mäter löpande hur många som blir uppsagda och landar hos organisationen och hur många som lämnar för jobb. Den kvoten har i ett par år legat under ett, det vill säga fler uppsagda än nya jobb.

Den har legat över ett nu sedan i maj, säger hon.

Arbetsgivarna rapporterar fortfarande att det är brist på kunnigt yrkesfolk, så pass att många under den sämre konjunkturen har hållit fast i personalen trots att orderböckerna kanske har krympt, enligt Caroline Söder.

Detta gäller bland arbetslösa som på något vis är etablerade på jobbmarknaden, för dem som varit utan jobb en längre tid är det svårare.

Främst är det i tillverkningsindustrin som läget är förhållandevis ljusare. I bygg är det fortsatt kämpigt, men även där en viss stabilisering, enligt Söder. Även inom handeln är jobbchanserna ansträngda, liksom bland personaluthyrarna, där kundföretagen oftast drar i bromsen först på samma vis som de tidsbegränsat anställda åker ut först.

Sammanfattningsvis:

Vi ser åtminstone en stabilisering och viss ljusning, men vi har också utmaningar i vissa delbranscher, säger Caroline Söder.


Skapade Facebook, är nu fjärde rikast i världen

Facebookgrundaren Mark Zuckerberg har tjänat storkovan de senaste åren. Så här extremt rik är han, enligt Bloombergs sammanställning.

Mark Zuckerbergs samlade förmögenhet bedöms nu för första gången överstiga 200 miljarder dollar (mer än 2 000 miljarder kronor), enligt Bloombergs sammanställning.

Zuckerbergs tillgångar består huvudsakligen av aktier i Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta, som stigit kraftigt på börsen de senaste två åren, och enligt Bloombergs lista över dollarmiljardärer bedöms enbart Elon Musk, Jeff Bezos och Bernard Arnault just nu vara rikare än den 40-årige Facebookgrundaren.

Topptrion är bland annat knutna till bolagen Tesla, Amazon respektive LVMH.

Samtidigt som börsvärdet stigit, och värdet på Zuckerbergs tillgångar ökat, har Meta gjort stora personalnedskärningar. Cirka 25% av bolagets anställda har sagts upp sedan 2022.

Meta har även gjort stora satsningar i AI och börjat med aktieutdelning, vilket bedöms ha påverkat bolagets börsvärde positivt.

Bara sedan den 1 januari i år beräknas Zuckerbergs förmögenhet ha ökat med 73,4 miljarder dollar, det vill säga cirka 740 miljarder kronor.


Vårdcentralen missade hennes hjärntumör

En läkare tittar på bilder från magnetröntgen. På magnetröntgen upptäcktes en hjärntumör, men det var först ett år efter att hon sökt vård för sin kraftiga yrsel

Vårdcentralen sade att hennes problem berodde på klimakteriet eller virus på balansnerven, när en privat läkare beställde magnetröntgen upptäcktes en hjärntumör, stor som en golfboll.

I mars 2018 körde Anna Petre stafettvasan och drabbades plötsligt av kraftig yrsel, hon tappade nästan all kraft men åkte ändå klart sin sträcka, det skriver Hemmets Journal.

När hon kom hem kände hon sig piggare men var sig fortfarande lite ostadig och hade yrsel. Hon gick till vårdcentralen där de tog hennes blodtryck, som såg bra ut, och hon skickades hem med budskapet att hon var i övergångsåldern.

Själv trodde hon att hennes symtom hade med blodcirkulationen och hjärtat att göra så hon gick tillbaka till vårdcentralen efter ett par dagar och bad om ett EKG, som inte heller var avvikande.

Tredje gången hon gick till vårdcentralen fick hon diagnosen virus på balansnerven så hon fortsatte leva som vanligt.

Hon hade det jobbigt i nästan ett år, när hon förutom den kraftiga yrseln även fick domningar i vänstra halvan av ansiktet förstod hon att någonting var fel.

Hon blev sämre och i mars 2019 började känna ett tryck i huvudet och tyckte att det kändes som om hon var berusad hela tiden.

Hon fortsatte hela tiden att pendla till sitt jobb i Göteborg och via jobbets sjukvårdsförsäkring fick hon en tid hos en privat läkare på Carlanderska sjukhuset.

Där blev hennes huvud undersökt med magnetkamera och en tumör stor som en golfboll upptäcktes, den var inte den farligaste sorten men satt så illa att den behövde opereras bort.

Hon gick hem och skrev en lista med saker att göra som gör henne glad och som ger henne energi.

Jag vet inte om jag började leva mitt liv mer annorlunda egentligen, men man blir mer medveten om att livet är här och nu. Men en sak är annorlunda och det är att jag blivit mer uppmärksam på vackra saker som finns runt omkring: fåglarnas kvitter på våren, bladens färg på träden, en liten sten formad till ett hjärta och liknande, säger hon till Hemmets Journal.

Hon tillägger att hon också har blivit bättre på att inte skjuta på saker som hon vet att hon mår bra av.

Operationen tog en hel dag och den gick bra, efter mindre än en vecka var hon hemma igen. Vid operationen förlorade hon både hörsel- och balansnerv så rehabiliteringen var tuff, hon behövde träna mycket för att kunna gå igen.

Men ganska snart kunde hon börja gå korta promenader som med tiden blev allt längre och cirka tre månader efter operationen började hon jobba igen.

Men hon började fundera på att byta jobb och på vad som är viktigt i livet, hon sade upp sig och började leta efter styrelseuppdrag.

Idag sitter jag i tio olika bolagsstyrelser och är dess­utom vd för Västflyg, så jag jobbar mer än jag någonsin har gjort, säger hon till Hemmets Journal.

Den lista hon skrev innan operationen är fortfarande ett levande dokument i hennes liv. Vasaloppet hamnade på den ungefär ett år efter operationen och ett halvår senare åkte hon.

Hon ramlade omkull i varje backe på grund av sin försämrade balans men eftersom det var under pandemin var det färre åkare så det gick bra.

Anna Petre tycker att allt det här har gjort henne mentalt starkare och att hon nu fokuserar mer på här och nu.


Moscow Mule

Moscow Mule är en klassisk och enkel drink med fräsch smak av lime och kryddig ingefära. Eftersom ginger beer utgör en stor del av drinken är det viktigt att välja en sort som Du tycker om. Till det här receptet använde vi en ginger beer från Fever Tree.

4 cl Vodka

2 cl Limejuice

10 cl Ginger Beer

Häll vodka och limejuice i ett Moscow Muleglas. Fyll glaset till hälften med krossad is. Tillsätt ginger beer (inte att förväxla med ginger ale) och rör om varsamt. Fyll upp resten av glaset med is. Garnera med ett limehjul och en kvist mynta. En alkoholfri variant går att göra genom att utesluta vodkan helt, eller genom att ersätta den med tonic.



Bankerna skyr kontanter, får rejäl avhyvling

Bankerna blir tagna i örat från flera håll för att rida på äldre, funktionshindrade och andra utsatta människor i det kontantlösa samhället.

Enligt Björn Eriksson, tidigare rikspolischef, ordförande för Interpol och landshövding i Östergötland, numera ordförande i Kontantupproret, har bankerna håvat in tre miljarder i vinster på att fasa ut kontanter.

Samtidigt har samhällets mest utsatta kommit kläm, det vill säga äldre och socialt svaga.

Det är rent oanständigt, dundrar Björn Eriksson som inte kan hålla tillbaka sin vrede över bankpalatsens girighet i frågan.

Nu har Riksbanken slagit larm om att samhället brakar ihop utan kontanter och kräver att det införs en lag på att bankerna måste ta emot dagskassor.

Heder åt Riksbanken som så tydligt pekar ut bankernas ansvar, säger Björn Eriksson.

Kontantupproret, som han företräder, skriver i sitt pressmeddelande att Riksbankens lagkrav välkomnas och att “bollen nu ligger hos politikerna”.

Så här skriver Riksbanken bland annat om varför det måste finnas kontanter i samhället:

Åtgärderna som vi föreslår i skrivelsen är nödvändiga för att människor som behöver använda kontanter ska kunna göra det men också för att stärka vår civila beredskap vad gäller betalningar.

Björn Eriksson igen:

Vi har haft en hel del möten och diskussioner med de olika riksdagspartierna. Jag hyser gott hopp om att de flesta förstår att vi inte kan låta kontantsystemet braka ihop i Sverige. I hela vår omvärld agerar politikerna för att säkra att kontanterna finns kvar. Självklart ska det vara så i Sverige också.

Riksbankens skrivelse med kravet på en lag om att bankerna måste tillhandahålla växelkassor i form av kontanter till butiker och företag är riktad till den utredning som arbetar på finansdepartementet.

Så här sade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) när regeringen tillsatte sin utredning om möjligheten att betala med kontanter:

Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt. Det är även viktigt att titta på frågan utifrån ett beredskapsperspektiv.



Så minns vännen Pierre Schori minns Lisbet Palme: "Lisbet hade ett stark...

29 september

29 september är den 272a dagen på året i den gregorianska kalendern (273e under skottår). Det återstår 93 dagar av året.

Helgondagar

Mikaelidagen

Temadagar

Alla soffpotatisars dag

Kaffets dag

Internationella pussdagen

Återvinningens dag

Resandefolkets dag

Namnsdagar

Nuvarande, Mikael och Mikaela

Föregående i bokstavsordning

Majken, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 19 maj, där det har funnits sedan dess.

Mickelsmäss, Denna benämning på dagens datum fanns där före 1772, då den utgick genom detta års helgdagsreduktion. Den levde dock kvar länge än i folkmedvetandet, som en viktig bemärkelsedag.

Mikael, Namnet har, till minne av ärkeängeln med detta namn, funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats. Tack vare detta har dagen även fått benämningen Mickelsmäss.

Mikaela, Namnet infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1772, Mikael och Mickelsmäss

1772–1900, Mikael

1901–1985, Mikael

1986–1992, Mikael, Majken och Mikaela

1993–2000, Mikael och Mikaela

Från 2001, Mikael och Mikaela

I föregående i revideringar

1929, Mikael

1950, Mikael

1964, Mikael

1973, Mikael, Mikaela

1989, Mikael, Mikaela

1995, Mikael, Mikaela

2000, Mikael, Mikaela

2005, Mikael, Mikaela

2010, Mikael, Mikaela

2015, Mikael, Mikaela, Michelle

2020, Mikael, Mikaela, Michelle

Händelser

235, Påven Pontianus blir avsatt av den romerske kejsaren (denna eller föregående dag). Därpå skickas han och några andra kyrkliga ledare, däribland författaren Hippolytus, i exil till Sardinien.

440, Sedan Sixtus III har avlidit den 18 eller 19 augusti väljs Leo I till påve.

855, Sedan Leo IV har avlidit den 17 juli väljs Benedictus III till påve

1179, Lando av Sezze utses till motpåve och tar namnet Innocentius III.

1306, Den svenske kungen Birger Magnussons bröder Erik och Valdemar tillfångatar sin bror på hans gård Håtunaholms säteri i Uppland i vad som har gått till historien som Håtunaleken.

1521, Turkiska trupper ockuperar Belgrad, en ockupation som varar nästan 300 år.

1560, Erik XIV blir svensk kung vid sin far Gustav Vasas död.

1568, Erik XIV kapitulerar som kung och tillfångatas.

1708, Slaget vid Lesna.

1856, Fredrika Bremer ger ut sin roman Hertha, vilken kommer att ha stor betydelse för den svenska jämställdhetspolitiken

1950, Jordskred i Surte vid Göta älv, 1 person omkommer.

1952, Svensk premiär för filmen Singin' in the Rain med Gene Kelly, Debbie Reynolds och Donald O'Connor.

1954, Premiär för filmen En stjärna föds med Judy Garland och James Mason. Cern grundas.

1966, Bilmodellen Chevrolet Camaro presenteras.

1988, Rymdfärjan Discovery skjuts upp på uppdrag STS-26.

2004, Filmen Svensson, Svensson ges ut på dvd.

2007, Musikalen Sound of Music har premiär på Göta Lejon i Stockholm.

Födda

106 före Kristus, Pompejus, romersk fältherre och statsman

1240, Margareta av England, drottning av Skottland

1276, Kristofer II, kung av Danmark

1328, Johanna av Kent, prinsessa av Wales

1511, Miguel Serveto, spansk läkare och teolog

1547, Miguel Cervantes, spansk författare

1639, Lord Russell, brittisk politiker

1703, François Boucher, fransk målare

1725, Robert Clive, brittisk militär och kolonialist

1758, Horatio Nelson, Lord Nelson, brittisk sjölord och amiral, segrare i slaget vid Trafalgar

1790, Alexandre Parent du Châtelet, fransk läkare

1810, Elizabeth Gaskell, brittisk författare

1820, Henrik V, titulärkung av Frankrike

1864, Miguel de Unamuno, spansk författare och filosof

1866, Per Hallström, författare, ledamot av Svenska Akademien, dess ständige sekreterare

1867, Walther Rathenau, tysk industriman och politiker

1879, Eirik Hornborg, finlandssvensk historiker och författare

1890, Alois Eliáš, tjeckoslovakisk general och politiker

1891, Gerda Björne, svensk skådespelare

1896, George H. Bender, amerikansk republikansk politiker, senator från Ohio

1897, Anton Sjö, svensk kassör och riksdagspolitiker (socialdemokrat)

1900, Folke Rydberg, svensk sångare (andrebas)

1901, Enrico Fermi, italiensk-amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1938

1907, Gene Autry, amerikansk sjungande cowboy och skådespelare

1908, Greer Garson, irländskfödd amerikansk skådespelare

1912, Michelangelo Antonioni, italiensk filmregissör, Sture Ericson, svensk skådespelare och regissör

1916, Trevor Howard, brittisk skådespelare

1917, Göran Gentele, svensk skådespelare, regissör och manusförfattare

1920, Peter Mitchell, brittisk biokemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1978, William B Spong, amerikansk demokratisk politiker, senator från Virginia

1925, John Tower, amerikansk republikansk politiker, senator från Texas

1927, Rune Gnestadius, (”Gnesta-Kalle”), svensk radio-, TV-producent, programledare, musiker (dragspel) och kapellmästare

1930, Colin Dexter, brittisk författare

1931, James Cronin, amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1980, Anita Ekberg, svensk skådespelare

1932, Robert Benton, amerikansk regissör och manusförfattare, Rainer Weiss, tysk-amerikansk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 2017

1935, Jerry Lee Lewis, amerikansk artist, ”If I'm going to hell, I’m going there playing the piano”

1936, Silvio Berlusconi, italiensk politiker, Italiens premiärminister

1938, Wim Kok, nederländsk politiker, premiärminister i Nederländerna

1941, Thomas Hellberg, svensk skådespelare

1942, Madeline Kahn, amerikansk skådespelare

1943, Lech Wałęsa, polsk skeppsvarvsarbetare, politiker, president, mottagare av Nobels fredspris 1983, Wolfgang Overath, tyskländsk fotbollsspelare

1947, Martin Ferrero, amerikansk skådespelare

1948, Theo Jörgensmann, tysk klarinettist och kompositör, Jon Lindström, finlandssvensk regissör och manusförfattare, John M McHugh, amerikansk republikansk politiker, arméminister

1955, Joe Donnelly, amerikansk demokratisk politiker, senator från Indiana

1956, Sebastian Coe, brittisk friidrottare och konservativ politiker

1957, Lotta Ramel, svensk skådespelare

1959, Jon Fosse, norsk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2023

1960, Ieroklis Michaelidis, grekisk skådespelare, Jimmy Takter, svensk travkusk och travtränare

1961, Julia Gillard, australisk politiker, premiärminister, Dan Johansson, svensk skådespelare

1963, Dave Andreychuk, kanadensisk ishockeyspelare, Mikael Richter, svensk konstnär

1967, Brett Anderson, brittisk sångare

1969, Erika Eleniak, amerikansk skådespelare och fotomodell, Oded Menashe, israelisk skådespelare, Kelly Robbins, amerikansk golfspelare

1972, Jörgen Jönsson, svensk ishockeyspelare

1973, Alfie Boe, brittisk operasångare

1980, Zachary Levi, amerikansk regissör och skådespelare

1987, Anaïs Demoustier, fransk skådespelare

1998, Kailer Yamamoto, amerikansk ishockeyspelare

Avlidna

48 före Kristus, Pompejus, romersk fältherre och statsman

855, Lothar I, romersk kejsare och kung av Mellanfrankiska riket

880, Karloman, kung av Bayern och av Italien

1304, Agnes av Brandenburg, drottning av Danmark

1560, Gustav Vasa, svensk riksföreståndare och kung av Sverige

1637, Lorenzo Ruiz, filippinsk kristen martyr

1833, Ferdinand VII av Spanien, kung

1864, Jared W Williams, amerikansk demokratisk politiker, senator från New Hampshire

1875, Paulus Genberg, biskop i Kalmar stift, ledamot av Svenska Akademien

1893, Willis Benson Machen, amerikansk demokratisk politiker, senator från Kentucky

1898, Thomas F Bayard, amerikansk jurist och politiker, utrikesminister, Louise av Hessen-Kassel, drottning av Danmark

1902, Émile Zola, fransk författare

1914, Alf Wallander, svensk konstnär, konsthantverkare och formgivare

1926, Léon Bourgeois, fransk politiker och jurist, mottagare av Nobels fredspris 1920

1927, Willem Einthoven, nederländsk fysiolog, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1924

1930, Ilja Repin, rysk målare

1937, Ray Ewry, amerikansk friidrottare

1962, Knud Kristensen, dansk statsminister

1963, Arvid Richter, svensk sångare

1967, Carson McCullers, amerikansk författare

1973, W H Auden, brittisk författare

1987, Henry Ford II, amerikansk industriman, chef för Ford Motor Company

1989, Gunnar Wiklund, svensk sångare (baryton)

1991, Karl-Gustav Andersson, svensk rörverksarbetare och socialdemokratisk politiker

1997, Sven-Eric Johanson, svensk kompositör, medlem i Måndagsgruppen

2003, Elia Kazan, amerikansk regissör

2004, Christer Pettersson, huvudmisstänkt för Palmemordet

2007, Lois Maxwell, kanadensisk skådespelare

2009, Henry Bellmon, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Oklahoma, senator, Anu Kaipainen, finländsk författare

2010, Georges Charpak, fransk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1992, Tony Curtis, amerikansk skådespelare

2011, Hella S Haasse, nederländsk författare, Rolf Zetterström, svensk läkare och professor i pediatrik

2012, Malcolm Wicks, brittisk parlamentsledamot.

2014, Cecilia Frisendahl, svensk grafiker, tecknare och konstnär, Erik Hansen, dansk kanotist, OS-guldmedaljör 1960, Pia Hesselmark-Campbell, svensk konstnär, Yves Marchesseau, fransk TV-personlighet (”La Boule” i Fångarna på fortet)

2017, Magdalena Ribbing, svensk journalist och författare


 


 


Badrumsvåg säljes

 Badrumsvågen finns i Gottröra/Rimbo

100:00

Maila mig på marianne.zetterstrom@gmail.com eller skriv en kommentar nedan om Du är intresserad




lördag 28 september 2024

Flerfaldigt hyllade stjärnan död, blev 89 år

Hon blev flera gånger Oscarsbelönad och adlad inom sin bransch, nu har succéskådespelerskan Maggie Smith gått ur tiden i en ålder av 89 år.

Hon hade en enorm karriär inom film, teater och musikal och adlades med titeln Dame Maggie Smith 1990.

Hon var en av Storbritanniens mest populära skådespelare.

På senare år har hon bland varit känd för rollen som änkegrevinnan av Grantham, Violet Crawley, i Downton Abbey (2010–2015).

Hon spelade även professor Minerva McGonagall i Harry Potter-filmerna (2001–2011), uppger Sveriges Television med hänvisning till AP.

Maggie Smith gjorde scendebut redan 1952 på Oxford Playhouse, då som Viola i William Shakespeares Trettondagsafton.

På filmduken gjorde hon premiär 1958 i Nowhere to Go och har gjort sig känd efter det internationellt i en rad starka biroller, inte sällan som excentrisk brittisk dam.

Hennes riktiga genombrott, har hon sagt själv, var i Downtown Abbey.

Hon lämnar två söner och fem älskade barnbarn som är förkrossade över förlusten av sin extraordinära mamma och farmor, säger Smiths söner Chris Larkin och Toby Stephens i ett uttalande.

Smith föddes i brittiska Ilford 1934 och växte upp i Oxford dit hon flyttade vid fyra års ålder tillsammans med sin pappa och mamma, som ogillade hennes skådespelarambitioner, skriver Tidningarnas Telegrambyrå.

Jag svär vid Gud, jag har ingen aning om var den längtan kom ifrån. Det var en skräckinjagande tid och vi gick aldrig på teater. Jag hamnade i fruktansvärt trubbel när grannarna tog med mig på bio på en söndag, sade Smith i en intervju med The Standard 2019.



Sju anledningar att plocka blåbär

Visste Du att svenska blåbär är mycket populära som hälsokost i Asien? 

Kanske för att de kan skydda mot hjärtsjukdom, cancer, typ 2-diabetes, bromsa hjärnans åldrande och göra det lättare att hålla vikten. Här är sju anledningar att ge Dig ut i skogen och plocka. Vi tipsar också om nyttiga blåbärsrecept.

Blåbär kan lätt beskrivas som ett superbär, fullt av vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Mycket av hälsoeffekterna ligger i den kraftiga färgen. Blåbär innehåller ungefär 25 olika så kallade antocyaniner, blå färgämnen.

Mycket näring och lite kalorier. Blåbär är ett effektivt livsmedel som ger mycket vitaminer, mineraler och fibrer på få kalorier.

Minskar risken för hjärtsjukdom. Blåbär kan sänka blodtrycket och skydda kärlen från ”dåligt” kolesterol (LDL-kolesterol). Forskare tror att en viktig anledning till skyddseffekten ligger i att antocyaniner bidrar till att kärlen hålls smidiga och mindre stela.

Minskat bukfett. Studier har visat att ökat intag av blåbär kunde kopplas till bättre viktkontroll och minskat bukfett.

Motverkar cancer. Forskning visar att färgämnena i blåbär kan bidra till att förebygga cancer, bland annat har flera studier visat att blåbär kan skydda mot mag/tarmcancer. Bären kan även ge förbättring hos personer som redan har tarmcancer.

Bromsar hjärnans åldrande och förbättrar minnet. Studier visar att blåbär kan fördröja hjärnans åldrande, och förbättra minnet.

Motverkar diabetes och förstadium till diabetes. Flera studier har visat att blåbär har positiv effekt på förmågan att kontrollera blodsockret, och förbättra känsligheten för insulin. Det innebär ett skydd mot metabolt syndrom och typ 2-diabetes.

Det här är bara några anledningar till att blåbär är nyttigt för hela kroppen. Om du plockar dem själv får du dessutom en sjunde hälsoeffekt, nämligen den av att röra dig och vara ute i skogen. Säsongen för blåbär sträcker sig över hela augusti och en bit in i september.

Blåbär har kort hållbarhet, men går utmärkt att frysa och tinar snabbt. Störst mängd antocyaniner finns i färska, frysta och nytinade bär. Tillagning minskar mängden något. Traditionella sätt att använda blåbär är att göra sylt, saft, marmelad, blåbärspaj eller muffins. Nackdelen är att det också ingår en hel del socker i de recepten. Nyttigare sätt att använda blåbär dagligen är t ex

I smoothie, kan kombineras med det mesta. Gör en enkel smoothie av frysta bär och valfri mjölk eller yoghurt. Du kan också mixa några matskedar havregryn, en tsk rapsolja, frysta blåbär och lite vatten eller äppeljuice som en snabb frukost eller mellanmål. En oväntat god smakkombination är blåbär och jordnötssmör. Testa till exempel att mixa 1 fryst banan, 2-3 dl mandelmjölk, 2 dl frysta blåbär, lite vaniljpulver och 1 msk jordnötssmör.

Blåbär i pannkakor är en klassiker. Tänk på att tillsätta dem precis innan gräddning och inte röra om för mycket om Du inte vill ha en helt blå smet.

Som ”blåbärsglass” genom att till exempel mixa 1 fryst banan, 2 dl frysta blåbär och 1 dl yoghurt eller kvarg (naturell eller vanilj). Ät glassen direkt.

I sallad, testa till exempel färska blåbär i kombination med rödbetor och fetaost eller grönmögelost.

Att göra eget blåbärspulver. Inte lika gott som färska eller frysta blåbär. Ändå ett bra sätt att förvara stora mängder bär om du inte har utrymme i frysen. Googla recept för att torka blåbär.

Runt 11% av Sveriges yta är täckt av blåbärsris. Förra året var den vilda produktionen av blåbär i skogen ungefär 681 000 ton. Det mesta plockas inte, och av det som plockas går merparten på export, främst till Asien. Där blir bären till pulver som säljs som kosttillskott. Allemansrätten gör det möjligt för alla att gå ut i skogen och plocka hem den här hälsokosten helt gratis.

Våra bär är mycket populära internationellt för att de är så nyttiga. Blåbären som växer i Norden kallas på engelska för bilberries innehåller mer färgämnen än de stora amerikanska "blueberries" som säljs färska i butik. Det är lätt att se när Du äter de olika bären. De svenska är blå rakt igenom och gör Dig blå i hela munnen när Du äter dem. Likaså blir både blåbärsmuffins, blåbärspannkakor och yoghurt blåfärgade. De stora amerikanska är egentligen en annan art som bara är blå utanpå och vita inuti, och därmed inte ger lika mycket färg.

Det finns en stark koppling mellan magtarmsystemet och hjärnan. Att problem med magen ibland kan ha psykiska orsaker känner många till. Mindre känt är kanske att tarmproblem också.

Vid diarré är det lätt att förlora mycket vätska. Barn blir lättare uttorkade än vuxna, och därför är det viktigt att ge barn att dricka, gärna ofta och lite i taget. Mat som verkar stoppande kan också hjälpa. 



Skräcknatten när Estonia sjönk och 852 dog

Klockan var strax efter midnatt när Estonia sände ut det första nödropet, "mayday, mayday", och mindre än en timme senare var passagerarfärjan borta.

Många är Ni som säkert minns traumat. M/S Estonia hade lämnat hamnen i Tallinn och var på väg mot Stockholm.

Passgerar- och bilfärjan, med 989 personer ombord, de flesta svenskar, kom bara halvvägs.

Det började med att flera av passagerarna och besättningen hör en smäll i fören, den ekar högt och metalliskt.

Det som hänt är att bogvisiret slitets bort på det stormande havet.

Det här var på natten mot den 28 september 1994, på dagen 30 år sedan, och det var kallt och vågorna gick höga på Östersjön.

Ingen förstod att vatten, där och då, forsade in på bildäck och sedan gick förloppet väldigt snabbt och fartyget kantrar.

På några sekunder förvandlades allt till totalt kaos, berättar överlevaren Kent Härstedt.

Efteråt har överlevare och anhöriga krävt att händelsen utreds djupare och har inte nöjt sig med den internationella haverikommissionens förklaring att fästena på M/S Estonias bogvisir var underdimensionerade och att detta var grundorsaken till katastrofen, skriver Tidningarnas Telegrambyrå, uppger bland andra Sveriges Television.

Klockan var 00:22 när första nödropet kom från M/S Estonia. Se klippet på Aftonbladet och radiokontakten mellan färjorna på Östersjön.

Möt Robin Möttus, 29, han var foster i sin mammas mage när hon kämpade för sitt liv på M/S Estonia. Han har kallats “Miraklet från Estonia”, berättar Expressen.

Katastrofen har påverkat hur jag ser på beslut i livet, säger han till tidningen.

Överlevare kräver att Statens haverikommission och Sveriges regering tar avstånd från den tidigare haveriutredningen kring M/S Estonia och vill ha svar på vad som egentligen hände.

En både prisad och kritiserad dokumentär om haveriet har fått Statens haverikommission, där Jörgen Zachau är utredningsledare, att göra nya undersökningar.

På Sveriges Radio, berättar utredningsledaren om de senaste och nya uppgifterna om Estoniakatastrofen.

Under lördagen uppmärksammas 30-årsdagen av Estonias förlisning med en ceremoni på Djurgården, berättar Sveriges Radio.



Grattis Ingrid på Din 97 årsdag

 


torsdag 26 september 2024

Old Fashioned

Old Fashioned är själva definitionen av en klassisk cocktail. Den innehåller sprit, socker, vatten och bitters, vilket är precis vad som ursprungligen avsågs med en cocktail. Drinken var länge ganska okänd i Sverige, men blev oerhört populär i och med TV-serien Mad Men. Old Fashioned är nämligen huvudkaraktären Don Drapers favoritdrink.

Drinken går att göra på en mängd olika sätt, men här nedan hittar du vårt recept som är en bra utgångspunkt för Dig som vill testa att göra den själv.

6 cl Whiskey

1 cl Sockerlag

4 stänk Angostura Bitters

Häll sockerlag i ett rörglas, shaker eller lämplig behållare att röra drinken i. Sockerlagen i den här drinken görs lämpligen på rårörsocker och med två delar socker och en del vatten. Tillsätt därefter några stänk bitters och slutligen whiskey. Eftersom en Old Fashioned till allra största del består av whiskey är det viktigt att välja en typ av whiskey samt ett fabrikat som Du själv tycker om. Vissa föredrar bourbon medan vissa hellre använder rye whiskey. Fyll behållaren med is och rör drinken med en barsked tills den är riktigt kall. Det här momentet är både till för att kyla drinken, men även för att tillsätta vatten. Sila upp drinken i ett isfyllt glas (förslagsvis med en stor isbit). Garnera sedan med en bit apelsinskal som Du först klämmer ihop för att spraya citrusoljorna över drinken. Vissa föredrar att använda en sockerbit som man löser upp med bitters och vatten istället för sockerlag. Det går att få till en precis lika god Old Fashioned på båda sätt, men vi föredrar att använda sockerlag eftersom det sparar tid och man vet alltid att sockret är helt upplöst. Tänk också på att testa Dig fram för att hitta den perfekta balansen mellan alla ingredienser. Det är inte nödvändigtvis så att vårt recept är det som faller Dig bäst i smaken. Alla mått av ingredienserna går att justera. Hur länge Du rör drinken tillsammans med isen är också värt att experimentera med. Ett vanligt misstag är att röra drinken för kort tid och då får man inte in tillräckligt med vatten. Berätta gärna här nedan i en kommentar hur Du gör Din Old Fashioned.



Korvpanna i italiensk sås

Sverige–Italien 1-1. Korv i tomatsås är så gott.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär korven i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär löken i klyftor. Stek korven i smör- och rapsolja i en stekpanna. Ta upp korven. Stek grönsakerna i stekpannan. Lägg tillbaka korven. Tillsätt såsen och pastan och låt allt bli varmt. Garnera med basilika.

10 portioner

1 000 gr falukorv

750 gr pasta penne

2½ stor paprika

2½ rödlök

2½ msk smör- och rapsolja

10 dl Kelda pastasås tomat och crème fraiche

1¼ dl hackad färsk basilika



Socialdemokraterna lotteri i nytt blåsväder, "lurar gamlingar"

Socialdemokraternas miljonlotteri

Socialdemokraterna anklagas för oklara köpvillkor och bristfällig information med sitt miljonlotteri. Köpare, ofta äldre personer, känner sig lurade.

Partibunden lotteriverksamhet har ifrågasatts vid flera tillfällen, speciellt som Socialdemokraterna drar in miljontals kronor till partiet genom just detta. Det är främst den etiska problematiken som kommit i rampljuset igen, rapporterar Dagens Nyheter.

Den moraliska grundfrågan kretsar kring om politiska partier över huvud taget bör få ägna sig åt verksamhet som gränsar till spel.

Det har dessutom uppdagats att försäljningen ofta sker under oetiska former och att försäljarna fått instruktioner att medvetet undanhålla köpvillkoren.

Lotteriverksamheten drivs genom A-lotteriernas dotterbolag Kombispel som i sin tur lagt ut försäljningen på Effective Communication med callcenters i Barcelona. Detta av rent skattemässiga skäl.

Antalet säljare av socialdemokraternas Kombilotter kan variera mellan 15 och 30 individer som hela dagarna gör så kallade cold calls till personer i Sverige, ofta under starkt insisterande.

Det var som en grammofon. Jag vet att det är deras metod, särskilt på oss äldre. De fortsätter så människor blir trötta och säger ja till slut, berättar 80-årige Ingvar Forsberg för Dagens Nyheter.

För ett parti som säger sig värna svaga i samhället och motarbeta skattefusk rimmar verksamheten illa.

Lotteriförsäljningen tycks i huvudsak rikta sig till äldre personer som inte alltid är medvetna om vad de ger sig in på. En viktig fråga som bör ställas är, Varför just äldre personer?

Jag tyckte det var väldigt märkligt att det var Socialdemokraterna som stod bakom att man lurar gamlingar som inte har pengar, berättar Maja för Dagens Nyheter.

Genom starkt insisterande, till gränsen på intrång, manipulerande argument och medvetet undanhållande om faktiska villkor, luras äldre personer att ingå otydliga köpavtal. Det liknar telefonbedrägerier trots att försäljningen sker under fullt legala former.

När man köpt ett abonnemang är det svårt att dra sig ur, trots att försäljning skett under oklara former. 2021 berättade Expressen att 8 000 personer blivit skuldsatta hor Kronofogden genom lotteriförsäljningen.

Partilotter är och förblir en omtvistad, het politisk fråga. Tidöpartierna meddelade tidigare i år att de vill se över regelverket i en statlig utredning för att eventuellt förbjuda verksamheten.

Utredaren har i linje med uppdraget tagit fram två förslag. Det första innebär ett förbud mot partipolitiska lotterier och det andra förespråkar skärpta regler.

Trots att något förbud inte föreslogs i utredningen finns det inget som tyder på att ett förbud inte skulle kunna läggas fram som förslag av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har tidigare gått ut med att de vill “dra åt kranen” för Socialdemokraternas finansiering, vilket socialdemokraterna starkt motsatt sig.



Lena von Post 79 år

Halloumigryta

Halloumigryta är en läcker vardagsrätt som kombinerar den goda smaken av halloumiost och broccoli med färsk ingefära, gurkmeja och färsk koriander. Denna halloumigryta är både krämig och kryddstark.

Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Skär osten i 2x2 cm stora bitar. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekpanna. Stek osten tills den fått fin färg. Lägg över på ett fat. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär broccolin i buketter. Skiva stammen. Fräs lök och vitlök i smör- och rapsolja cirka 5 minuter. Tillsätt ingefära och kryddor, fräs cirka 1 minut under omrörning. Tillsätt broccoli, tomater och vatten. Sjud cirka 8 minuter. Rör ner crème fraiche och halloumi. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt. Toppa halloumigryta med rostad manel och koriander. Servera med kokt ris.

4 portioner

225 gr halloumi

1 msk smör- och rapsolja

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

250 gr broccoli

2 msk riven färsk ingefära

1 msk malen spiskummin 

1 tsk malen gurkmeja

400 gr konserverade körsbärstomater

1 dl vatten

2 dl crème fraiche

Cirka 1 tsk salt

Till servering:

3½ dl ris

100 gr mandelspån, rostad

1 kruka färsk koriander

Karlsbaderbullar

Karlsbaderbullar bakas med mycket smör och ägg i degen. Vi har tvinnat degremsor och sedan ringlat dem till runda bullar. Det går även bra att fylla degen som till klassiska bullar. Och degen kan formas till den slags bulle du tycker om. Pensla de gräddade, ljumma bullarna med smör och doppa i socker, gärna blandat med nystött kardemumma. Fantastiskt goda och maffiga.

Smula jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet. Tillsätt mjölblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta degen några minuter. Tillsätt smöret, lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig, minst 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter. Därefter i kylskåp cirka 30 minuter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel och skär eller sporra degen i 24 remsor. Tvista varje remsa och rulla ihop till ett bullnystan. Lägg in änden på remsan under bullen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 220° eller 200° varmluft. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna lite under bakduk.

Topping:

Smält smöret. Blanda socker och kardemumma. Pensla de ljumma bullarna med smöret och doppa dem sedan i kardemummasockret.

24 stycken

50 gr jäst

3 dl standardmjölk

1 dl strösocker

1 tsk salt

2 ägg

1 tsk bakpulver

Cirka 12 dl vetemjöl

250 gr smör

Topping:

50 gr smör

2 dl strösocker

1 msk kardemummakärnor, stötta

Solbullar

Underbara sockerbullar med kardemumma fyllda med en slät vaniljkräm i mitten, precis som en sol. Solbullar är ett måste på sommarens fikastund. De bullar som inte äts upp direkt kan frysas, men innan de får socker på sig.

Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen cirka 3 minuter i maskin. Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare cirka 8 minuter tills den är glansig och elastisk. Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt cirka 10 minuter. Dela degen i bitar. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till bullarna lite med handflatan så de plattas till lite. Låt jäsa övertäckta cirka 1½ -2 timmar tills de är ungefär dubbelt så stora.

Vaniljkräm:

Koka upp mjölken och dra från värmen. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Häll den varma mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner smör och vanilj. Häll över i en skål. Täck så att plastfolie ligger mot krämens yta. Låt krämen kallna helt. Lägg upp i en spritspåse, gärna med en rund tyll.

Gräddning och garnering:

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Tryck ett hål mitt i de jästa bullarna med tummen eller t ex ett litet smalt glas. Spritsa i vaniljkräm. Grädda cirka 12 minuter tills de har fått fin färg utan att krämen har bränts. Ta ut och låt svalna. Smält smöret. Pensla bullen utan att komma åt fyllningen med smält smör och doppa dem i strösocker strax innan servering.

30 stycken

50 gr jäst

5 dl standardmjölk

1 ägg

2 dl strösocker

1 msk stötta kardemummakärnor

1 tsk salt

Vetemjöl, 14-15 dl

Cirka 870 gr vetemjöl, 14-15 dl

150 gr smör

Vaniljkräm:

2½ dl standardmjölk

3 äggulor

¾ dl strösocker

½ dl majsstärkelse

25 gr smör

1 krm vaniljpulver

Garnering:

100 gr smör

Strösocker

Crêpes Suzette

Crêpes Suzette är en riktig klassiker bland efterrätter från det franska köket. Extra fina, tunna pannkakor i sötsyrlig apelsinsås som gör succé bland både stora och små.

Vispa ut mjölet i mjölken. Vispa i grädde, salt, ägg och vaniljpulver. Stek små pannkakor i smör i en liten stekpanna. Vik ihop pannkakorna och lägg dem på ett fat. Riv skalet av 1 apelsin och pressa saften ur båda. Smält smör i pannan och tillsätt apelsinskal, socker och apelsinsaft. Låt koka ihop tills såsen tjocknar och får en karamelliknande konsistens, cirka 4 minuter. Lägg tillbaka de vikta pannkakorna i pannan och ringla över lite av såsen. Servera genast med vispad grädde.

Flambering: 

Häll ner ½ dl sprit i pannan med apelsinkaramell. Tänd genast på spriten och skaka pannan då och då. Låt brinna färdigt. Lägg sedan ner de vikta pannkakorna i såsen.

Receptet gäller för 4 portioner

¾ dl vetemjöl

1½ dl standardmjölk

1 dl vispgrädde

1 krm salt

2 ägg

½ krm vaniljpulver

Smör

Sås:

2 apelsiner

2 msk smör

¾ dl strösocker

Till servering:

2 dl vispgrädde

Lax med citronsås

Lätta laxrätten med en mild citronsås.

Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft. Skala och koka potatisen. Blanda såsen med citronskalet och smaka av med citronsaften. Häll såsen i en ugnssäker form. Salta och peppra laxen. Lägg laxen i formen. Tillaga i mitten av ugnen 12-15 minuter. Värm ärterna och servera till lax och potatis.

10 portioner

1 500 gr laxfilé

2½ tsk salt

2½ krm svartpeppar

7½ dl bechamelsås

2½ citron, finrivet skal och saft

Till servering:

2 250 gr potatisar

5 dl frysta gröna ärter

Lemonad

Detta är en riktigt frisk och fräsch lemonad som Du lätt kokar ihop. Det enda Du behöver är citroner, socker och vatten. Servera denna lemonad med massa krossad is och citronskivor. Har Du har färsk mynta hemma blir lemonaden extra lyxig. Mycket uppfriskande när det behövs.

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta av citronskalet. Lägg ner skalen i sockerlagen. Låt stå cirka 30 minuter. Sila bort skalen. Tillsätt pressad saft av alla citronerna. Späd lemonaden med kallt vatten till önskad smak. Servera med massa krossad is och citronklyftor.

10 dl

5 dl vatten

5 dl strösocker

10 citroner

Krossad is

Marängbotten

En marängbotten kan toppas med oändligt många godsaker och förvandlas till en ljuvlig tårta. Bästa grunden till tårtan är fluffigt vispad grädde som breds över marängbottnen. Toppa med bär, frukt, choklad eller vad Du är sugen på. Det är riktigt gott att ha lemon curd eller smält choklad på botten innan grädden breds över. Bara fantasin sätter gränser-

Maräng:

Sätt ugnen på 100° eller 90° varmluft. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en helt ren bunke, gärna av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning, till en fast och blank maräng. Sikta ner florsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn marängsmet med hjälp av en slickepott. Klicka eller spritsa marängen till en botten på en plåt med bakplåtspapper, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 90 minuter. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 1 timme. Låt marängbotten svalna helt och hållet på den varma plåten.

10 portioner

Maräng:

5 äggvitor

1¼ dl strösocker

2½ dl florsocker

Kvinna rånad, sparkade sönder rullatorn

Den äldre kvinnan blev angripen av tre “ynglingar” tidigt i måndags morse. Hon blev inte bara rånad på sina pengar utan fick även rullatorn söndersparkad.

Händelsen ägde rum omkring klockan 06:45 i måndags morse den 23 september 2024 i Stadsparken i Perstorp i Skåne och nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp för att få fast gärningsmännen, som beskrivs av polisen som “ynglingar”.

Det var en förbipasserande som ingrep och kom till den äldre och utsatta kvinnans undsättning.

Det verkar som att rånet blivit avbrutit av någon i allmänheten som passerat. Denne person har sedan hjälpt målsäganden och lånat ut sin telefon till henne, skriver polisen i Helsingborg på sin Facebooksida.

Polisen vädjar nu till allmänheten att höra av sig om de sett något så att de skyldiga kan lagföras för det brutala brottet.

Särskilt vänder man sig till den person som hjälpte kvinnan.

Vi behöver nu komma i kontakt med denna person som kan ha viktiga uppgifter i vår utredning. Sök utredare vid lokalpolisområde Helsingborg Utredning 4 på 114 14 eller på www.polisen.se/tips.



tisdag 24 september 2024

Bacon i ugn

När Du tillagar bacon i ugn osar det mindre och det blir ett jämnt och fint resultat. Sockret som strös över baconet ger en karamelliserad smak. Underbart gott med detta krispiga bacon i t ex cheeseburgare.

Värm ugnen till 225°. Lägg ut baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sockret. Tillaga mitt i ugnen 8-10 minuter, tills baconet är krispigt. Låt svalna på galler eller hushållspapper.

10 portioner

350 gr bacon

5 msk mörkt muscovadosocker




 


Världens äldsta katt har somnat in

Den fluffiga trotjänaren Rosie, som tros ha varit den äldsta katten i världen, har somnat in och lämnar efter sig ett stort tomrum.

Den fluffiga trotjänaren Rosie, som tros ha varit den äldsta katten i världen, har gått bort vid 33 års ålder, motsvarande 152 människoår.

Rosie, en charmig sköldpaddsfärgad katt från Norwich, har lämnat ett ett stort tomrum efter sig. Lila Brissetts, 73 år, känner att hon förlorat sin vän och ständige följeslagare som hon haft vid sin sida ända sedan Rosie var en kattunge, berättar Mirror.

Jag saknar henne så mycket. Hon mådde inte så bra på sistone, och en dag gick hon bara ut i korridoren, lade sig och somnade in. Men jag är så tacksam över alla de fina stunder vi fick tillsammans, berättar hon för tidningen.

Ett husdjur är en familjemedlem som blir älskad som sådan. Saknaden kan alltså bli stor när ett djur går bort. Katedralen i Salisbury, England, anordnar med själavård för både djur och deras ägare, vilket blivit högt uppskattat.

Rosie, som skulle ha fyllt 34 år i juni, tros ha blivit den hittills äldsta katten i världen, även om hon aldrig officiellt blev inskriven i Guinness rekordbok. 

Under sina glansdagar var Rosie känd för sin kärlek till två saker, att äta och sova. Under senare år blev hon en innekatt och spenderade gärna dagarna sovande i ett soligt fönster i Lilas lägenhet. Lila berättar att Rosie var mycket bestämd när det kom till matvanor.

Hon åt bara Purina Onekattmat, annars satte hon fart, berättar Lila för Mirror med ett leende.

Rosie var en riktig karaktär. Hon levde sitt liv som en klocka, sova, äta, använda kattlådan och sedan börja om igen.

Rosies första familj hade tvingats omplacera henne som kattunge efter att deras dotter visade sig vara allergisk. Lila, som tidigare räddat en misshandlad katt och en hemlös hund, välkomnade glatt den lilla busiga katten.

Trots att Rosie levde ett exceptionellt långt liv blev hon aldrig officiellt inskriven som världens äldsta katt. En talesperson från Guinness World Records hade uppmanat Lila att skicka in en ansökan för Rosie, men hon hann aldrig.

Hunden Kevin hann däremot precis bli inskriven i Guninness Rekordbok som världens största hund innan han snabbt insjuknade och dog.

För Lila är det inget rekord i världen som betyder något, utan alla fina minnen.

Hon kommer alltid att finnas i mitt hjärta, avslutar Lila.



Just idag håller jag mig till den som vill mitt bästa

Tvivel är en mycket bra början. För att överhuvudtaget våga tro på någonting måste jag ärligt våga ifrågasätta mina invanda tankar. Att hoppas på någonting större behöver inte ha med religion att göra. Det handlar helt enkelt om att söka en kraft starkare än min egen, en källa att ösa ur när allt annat är nattsvart. Att försöka finna det som gör mig mer hel istället för att urholka mig. Det kan egentligen vara vad som helst, naturen, en vän, terapeut, självhjälpsgrupp, min hund, partner  eller Gud. För mig är Gud helt enkelt det svenska ordet för den här kraften. 

Vem eller vad är den starkaste kraften i mitt liv?


Just idag är jag förlåten

Vi har ofta lättare att se med överseende ögon på andras tillkortakommanden än på våra egna. I prövningens stund är det så svårt att se att Guds kärleksfulla och förlåtande röst gäller just mig. Självanklagelsens röst är stark och därför behöver vi få höra en annan människa säga "Du är älskad och förlåten". 

När känner jag mig älskad?

Just idag försöker jag leva som jag lär

Det är mänskligt att sträva efter materiell välfärd och yttre framgång, men det går inte att blunda för att överflöd lätt kan motverka ett andligt välbefinnande. Konsumtionssamhällets frestelse är svår att motstå för oss alla. Det är verkligen en sak att predika för andra om hur de ska leva, en helt annan att själv tillämpa det i sitt eget liv. 

Vilka ägodelar vill jag inte vara utan?


Just idag tar jag initiativ till ett möte

Vi människor är aldrig så ensamma som vi ibland känner oss. Alla längtar efter kärlek, gemenskap och sammanhang. Vår oförmåga att älska  andra handlar om att vi själva är livrädda för att bli älskade. Kärleken finns där, men det kan göra så ont att våga öppna sig för den.

När känner jag mig som mest ensam?

Just idag öppnas en ny dörr

Jag öppnar mitt hjärta och ber, det finns en återvändsgränd i mitt liv, en väg som har tagit slut. Du som skapade världen ur intet, för Dig är ingenting omöjligt. Öppna den dörr jag inte själv kan öppna. Och hjälp mig att inte stånga huvudet blodigt mot de dörrar som inte ska öppnas. Visa mig vägen.

Vilken återvändsgränd finns i mitt liv?

Just idag bryter jag ett destruktivt mönster

Idag funderar jag över om jag verkligen vill bli fri från det som tynger mig. Vill jag släppa mitt kontrollbehov?

Vill jag be om hjälp att finna sinnesro?

Eller vill jag klamra mig fast vid min rädsla som ett slags tröst och försvar?

Idag prövar jag alla mina skäl till varför jag vill, eller inte vill, låta Gud gripa in i mitt liv här och nu.

Vilket destruktivt mönster vill jag inte bli fri ifrån?


Just idag finner jag en lösning

Idag sätter jag ord på ett problem som jag inte kan hantera själv. Det kan gälla en utmaning på arbetet, med barnen, min ensamhet eller någonting annat. Jag tänker efter hur detta dilemma har påverkat mitt liv och vilken hjälp jag behöver för att reda upp det.

Vad är problemet?

Astma hos barn

Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör att det ibland blir svårt att andas. Det är också vanligt med långvarig hosta. Astma behandlas med olika sorters läkemedel som barnet får andas in. Med rätt behandling minskar eller försvinner oftast besvären.

Ett barn som andas in astmamedicin i en inhalator.

Vid astma används oftast läkemedel som barnet andas in.

Barn kan ha besvär från luftvägarna av många orsaker, ofta vid förkylning. 

Astma är en sjukdom i luftrören som gör det svårare att andas.

De flesta som får astma får det som barn. Men man kan få sjukdomen när som helst i livet. Det är inte helt klart varför en del får astma, men det kan delvis vara ärftligt. Även saker som finns runt barnet i hens miljö kan ha betydelse.

Det finns flera olika typer av astma hos barn. 

De brukar delas upp i två grupper:

Den ena gruppen är astmatyper som beror på allergi. Då får barnet svårt att andas vid kontakt med något som han/hon inte tål

Många barn med astma har så kallad blandad astma. Då beror astman på allergi, men barnet kan också få besvär vid förkylning eller vid fysisk ansträngning. Blandad astma är den vanligaste astmatypen hos barn mellan cirka 5 och 16 år

Astma som beror på allergi brukar försvinna eller bli lindrigare när barnet blir äldre

Barn kan också ha astma som inte beror på allergi. Vanligast är så kallad förkylningsastma. Då får barnet svårt att andas vid förkylningar och infektioner i luftvägarna, men inte annars

Besvären brukar börja tidigt, oftast innan barnet har fyllt ett år. Besvären har oftast försvunnit helt innan barnet är 6–7 år, men förkylningsastma kan förekomma även hos äldre barn och vuxna

Det är inte riktigt klart vad förkylningsastma beror på. Men förmodligen beror det på att barnets luftrör är mjuka och trånga eftersom lungorna inte har vuxit klart. När det är en infektion i luftvägarna kan inte luftrören vara tillräckligt öppna

Denna typ av astma kallas även infektionsastma.

Det här är vanliga symtom vid astma:

Barnet andas tungt eller blir väldigt trött när hen anstränger sig

Det piper och väser när barnet andas

Barnet hostar när han/hon anstränger sig fysiskt

Barnet har långvarig hosta när han/hon är förkyld

Barnet har långvarig hosta utan någon annan förklaring. Hostan kommer särskilt på natten.

Barnet har anfall av andnöd, det vill säga att han/hon inte får luft

Vid ett astmaanfall får barnet snabbt mycket svårare att andas. Då är det ungefär som att hålla för näsan och andas genom ett sugrör

Besvären vid astma kommer oftast i perioder. En del barn får besvär endast vid förkylningar eller när de anstränger sig fysiskt. Andra får besvär oftare. Även hos barn med svårare astma brukar besvären variera.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:

Du tror att Ditt barn har astma

Ditt barn har astma och besvären börjar komma oftare eller är svårare att stoppa

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet har svårt att andas. Det gäller också om han/hon har använt luftrörsvidgande läkemedel, utan att det blir bättre. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring genast 112 om barnet har något eller några av dessa besvär:

Barnet har mycket svårt att andas

Barnets hud är blek eller blåaktig

Barnet har svårt att andas, och huden dras in mellan revbenen och i halsgropen när barnet andas

För att läkaren ska kunna ställa diagnos behöver barnet delta i en utredning. Den utförs på en vårdcentral eller en barnläkarmottagning.

Barnet och Du får berätta om barnets besvär. Läkaren gör en kroppsundersökning. Han/hon undersöker bland annat hur barnets andas genom att lyssna med ett stetoskop mot barnets bröst och rygg.

En allergiutredning ingår i en astmautredning. Utredningen visar om barnet har en allergi.

Barn som är tillräckligt gamla brukar också få göra ett test för att se hur lungorna fungerar. Det kallas lungfunktionstest och kan oftast göras från 5–6 års ålder.

Spirometri är den vanligaste metoden för att testa hur lungorna fungerar.

Lungornas funktion kan också testas med en PEF-mätare. 

Om barnet inte har besvär vid själva undersökningen kan det vara svårt att veta om barnet har astma. Då kan läkaren ställa diagnos utifrån vad ni berättar. Barnet brukar också få prova läkemedel under en tid för att se om det hjälper. Även barn som är för unga för att kunna delta i en undersökning av hur lungorna fungerar kan få prova läkemedel.

Ibland behövs fler undersökningar. 

Här nedan följer några exempel:

En undersökning mäter hur mycket kväveoxid som finns i luften som barnet andas ut. Barnet blåser då under några sekunder i ett tunt rör som är kopplat till en mätare.

NO är en förkortning för kväveoxid. När en person har en inflammation i luftrören finns det mer kväveoxid i luften som hen andas ut.

Ibland används så kallade provokationstester och ansträngningstester. Det innebär att barnet får göra sådant som tillfälligt kan göra att lungorna fungerar sämre, t ex springa på ett löpband eller andas in torr luft under några minuter. Under testet görs flera mätningar av hur lungorna fungerar.

Barn som är yngre än ett år behöver ofta undersökas med lungröntgen. På så sätt kan läkaren se om det finns några medfödda skador på lungorna och luftvägarna. Sådana skador kan ge besvär som liknar astma.

Även äldre barn kan undersökas med röntgen ibland.

Det finns vissa saker som kan ge astmabesvär eller göra besvären värre. De kallas ofta för triggerfaktorer.

Olika barn är olika känsliga, men här följer de vanligaste orsakerna till att astman blir värre:

Förkylningar och andra infektioner i luftvägarna

Fysisk ansträngning

Kall luft, rök och damm

Kontakt med det barnet är allergisk mot

Starka dofter och lukter, till exempel parfym

För en del är astma en sjukdom som finns med en kortare tid, för andra blir astma en del av vardagen i många år.

Du och barnet behöver ha bra kunskap om sjukdomen och hur den behandlas.

Ni får information om astma på vårdcentralen eller barnläkarmottagningen. Informationen kan ske enskilt eller i grupp.

Det är viktigt att barnet använder sina läkemedel, och att de används på rätt sätt.

En allergi kan innebära begränsningar i det dagliga livet även om läkemedlen är väldigt effektiva.

Barn som har allergi ska inte i onödan utsättas för det som de har allergi emot.

Undvik all slags tobaksrök i närheten av barnet. Röken irriterar luftvägarna och gör att läkemedlen fungerar sämre. Röken gör också mer skada hos den som har astma än hos andra. En del barn får också ökade astmabesvär av röklukt.

Det är viktigt att personer med astma inte börjar röka. Det finns mycket hjälp att få om Du eller någon i Din närhet vill sluta röka.

Åtgärda fuktskador och dålig ventilation i bostaden, om det finns sådant.

Behandling gör att barnet kan leva i stort sett lika aktivt som barn utan astma. Träning och idrott brukar därför inte vara något problem. Det kan vara bra att veta att många elitidrottare på toppnivå har astma.

Det är bra om barn som har astma rör på sig, barn med astma får mindre astmabesvär om de rör på sig.

Det är viktigt med noggrann uppvärmning av hela kroppen när barnet ska idrotta eller göra något fysiskt ansträngande. Det minskar risken att få astmabesvär som beror på den fysiska ansträngningen. Barn brukar också behöva ta luftrörsvidgande läkemedel innan träningen, för att förebygga besvären.

Vid värk och feber brukar personer med astma bli rekommenderade att använda läkemedel som innehåller paracetamol.

Det beror på att vissa läkemedel mot smärta kan ge svåra astmabesvär. Det gäller läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra och läkemedel som ingår i gruppen antiinflammatoriska läkemedel, även kallade NSAID. Exempel på NSAID är läkemedel som innehåller till exempel ibuprofen eller naproxen.

Kontakta barnets läkare om ni undrar över vilka läkemedel mot smärta som Ditt barn kan använda. Det gäller särskilt om barnet på grund av andra sjukdomar behöver särskilda läkemedel mot smärta.

Astma behandlas med läkemedel.

Med rätt behandling ska barn med astma kunna leka, idrotta och leva ett aktivt liv. Lindriga besvär kan ändå förekomma om barnet har ansträngt sig kraftigt, har en infektion i luftvägarna eller har kommit i kontakt med något ämne som han/hon inte tål.

Prata med en läkare om barnet har besvär trots sin behandling.

Nästan alla vårdcentraler och barnläkarmottagningar har särskilda team för personer som har astma.

Läkemedel ur flera läkemedelsgrupper används. De verkar på olika sätt och läkemedlen kombineras ofta för att effekten ska bli så bra som möjligt. Vilka läkemedel barnet använder beror på hur stora besvär han/hon har. Det vanligaste är att barn använder kortison och läkemedel som vidgar luftrören.

Läkemedlen finns i olika former. Oftast används olika typer av läkemedel som barnet ska andas in. Det kallas för att inhalera. Läkemedlen finns också som tabletter, pulver eller i flytande form.

De flesta barn använder varje dag kortison och andra läkemedel som dämpar inflammationen. De är till för att förebygga besvären. De flesta tar också luftrörsvidgande läkemedel med snabb effekt innan de ska träna eller vid tillfällen när de snabbt behöver det. Det är viktigt att barnet alltid har med sig sitt luftrörsvidgande läkemedel.

Barn som har förkylningsastma får oftast luftrörsvidgande läkemedel när förkylningen pågår. Barnet kan även ta läkemedel som dämpar inflammationen om besvären blir svåra.

Om behandlingen inte hjälper brukar barnet få prova förebyggande behandling på samma sätt som vid allergisk astma. Det kan också behövas om astmabesvären kommer ofta.

Barn som har svår astma kan behöva andra behandlingar.

En del barn kan behöva ha en luftrenare vid sängen. På så sätt kan de andas filtrerad luft under natten.

Det finns även andra läkemedel barn som har svåra besvär kan prova.

För att minska astmabesvär vid allergi kan en del barn få allergivaccination. Det kallas också allergen immunterapi.

Med en behandlingsplan kan föräldrar och äldre barn själva ändra medicineringen om det behövs. Det bästa är att göra en behandlingsplan tillsammans med läkaren.

Planen kan t ex innehålla vad Ni ska göra i följande situationer:

Barnet blir plötsligt mycket sämre

Barnet får en luftvägsinfektion

PEF-värdena blir sämre

Det är pollensäsong

Inför att barnet ska träna

Under perioder då barnet inte har några symtom

I tonåren kan det kännas extra viktigt att inte vara annorlunda när det gäller hälsan. Tonåringar behöver få ha en egen kontakt med läkare och sjuksköterska, och själva få diskutera och ställa frågor om diagnosen och behandlingen.

Många tonåringar ifrågasätter sin sjukdom och kan ibland sluta ta sina läkemedel, kanske utan att berätta det för föräldrar eller läkare.

Om tonåringen vill testa att sluta att ta sina läkemedel bör det bestämmas tillsammans med läkaren. Flera återbesök behöver planeras in för att läkaren ska kunna upptäcka om astman blir sämre.

Barn som har astma går på regelbundna återbesök minst en gång om året. Hur ofta det sker beror på barnets ålder och hur svår astma barnet har.

Vid återbesöken undersöks hur barnet mår och om behandlingen med läkemedel hjälper. Barnet får själv berätta hur han/hon mår, med stöd från den vuxna som är med barnet. Om äldre barn och tonåringar vill får de prata ensamma med läkaren eller sjuksköterskan.

De flesta mottagningar brukar också använda ett frågeformulär där barnet får svara på frågor. Från fyra års ålder svarar barnet tillsammans med Dig på frågorna, från tolv års ålder svarar hen själv.

Läkaren gör en kroppsundersökning och lyssnar bland annat på barnets lungor och hjärta.

Barnet får mäta och väga sig. Kortison kan påverka hur barnet växer. Om barnet regelbundet använder inhalationskortison mäts längden på barnet en till två gånger per år.

Om barnet är 5–6 år eller äldre undersöks hur barnets lungor fungerar, åtminstone en gång varje år.

En sjuksköterska brukar kontrollera om barnet kan ta sina läkemedel på rätt sätt. Sjuksköterskan brukar regelbundet gå igenom hur man inhalerar. Det är extra viktigt när barnet får ett nytt läkemedel att inhalera.

När barnet växer och blir äldre behöver han/hon få ta ett ökat ansvar för sin behandling. Det brukar hjälpa att ha en skriftlig behandlingsplan. Ju äldre barnet är, desto viktigare blir det att barnet själv deltar i diskussioner och beslut om behandlingen. Det blir särskilt viktigt under tonåren.

Det kan t ex gälla vilka läkemedel barnet ska ha, hur läkemedlen ska tas och om andra behandlingar. Det kan också handla om att välja vad man ska arbeta med senare i livet och annat som astma kan påverka.

Muskler i luftrören drar ihop sig vid ett astmaanfall och det blir svårare att andas.

Vid ett astmaanfall drar musklerna i luftrören ihop sig, slemhinnan svullnar och det bildas segt slem. Då blir det svårare att andas eftersom luftrören blir trängre

Astma är en sjukdom i luftrören som gör det svårare att andas.

Vid ett astmaanfall händer flera saker samtidigt i luftrören. Slemhinnan i luftrören svullnar och musklerna runt luftrören dras ihop. Det bildas segt slem som kan täppa igen de små luftrören som leder ut i lungorna. Det gör att det blir tungt att andas och det kan pipa eller väsa när barnet andas.

Vid astma som beror på allergi är vanligtvis luftrörens slemhinnor inflammerade. Inflammationen gör att luftrören svullnar och det blir svårt för luften att passera till och från lungorna. Luftrören blir också extra känsliga av inflammationen. De reagerar lättare t ex om man idrottar i kallt väder eller kommer i kontakt med vissa ämnen.

Slemhinnan kan oftast läka om barnet får regelbunden behandling med kortison, eller andra läkemedel som dämpar inflammationen. Då minskar svullnaden och luftrören blir inte lika lättirriterade.    

Vid förkylningsastma har barnet enbart besvär vid förkylningar och infektioner i luftvägarna, aldrig annars.

Ni kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning ni vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Barn ska få vara delaktiga i sin vård. Det finns ingen åldersgräns för detta. Barnets möjlighet att ha inflytande över vården beror på hans/hennes ålder och mognad.

För att kunna vara aktiva i vården och ta beslut är det viktigt att barnet och Du som vuxen förstår den information Ni får av vårdpersonalen.

Ni har möjlighet att få hjälp av en tolk om Ni inte pratar svenska. Ni har också möjlighet att få hjälp av en tolk om någon av Er har en hörselnedsättning.

Vårdpersonalen ska berätta för er vilka behandlingsalternativ som finns. De ska se till att Ni förstår vad de olika alternativen betyder, vilka biverkningar som finns och var barnet kan få behandling. På så sätt kan Ni vara med och besluta vilken behandling som passar.

För att alla ska få en jämlik vård finns det nationella riktlinjer för vissa sjukdomar. Där kan Du bland annat läsa om vilka undersökningar och behandlingar som kan passa bra vid sjukdomen.  

Riktlinjerna innehåller rekommendationer. Vårdpersonalen måste ändå bedöma vad som passar varje enskild patients behov och önskemål.  

Det är Socialstyrelsen som tar fram de nationella riktlinjerna. Riktlinjerna är skrivna för chefer och andra beslutsfattare, men det finns också versioner som är skrivna direkt till patienter. Där kan Du läsa vad som gäller för just Din sjukdom.  

Vodka Martini

Vodka Martini är en klassisk och elegant cocktail. Den anses av många vara en lite tråkigare variant av Dry Martini, men så behöver inte var...