Så skyddar Du Dig mot växande folkhälsoproblem

Ett visst problem breder allt mer ut sig i samhället och påverkar många på ett negativt sätt.

Det är buller som rapporteras vara ett växande folkhälsoproblem. Detta kan, förutom göra oss hörselskadade, även vara en orsak till stress, sömnproblem och hjärt- och kärlsjukdomar. Sannolikt även fetma och diabetes typ 2.

Trots detta väljer Sverige att gå emot WHOs rekommendation att sänka riktnivåerna för högsta tillåtna buller. Här har vi i stället höjt den övre gränsen, säger Göran Pershagen, överläkare och professor vid Karolinska institutet, som forskar om bullrets skadliga inverkan på människor.

Han konstaterar att hörselskador kan orsakas av riktigt starka, plötsliga ljudtoppar som pistolskott eller fyrverkerier. Men minst lika farligt för oss är buller som inte är så starkt men som vi utsätts för under långa perioder.

Det orsakar stress, sömnsvårigheter och i förlängningen kan det ge oss högt blodtryck och olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och fetma samt diabetes typ 2. Vi kan mäta högre nivåer av kortisol, som är ett stresshormon, hos personer som utsätts för buller. Buller under sömnen vänjer vi oss aldrig vid. Dagtid kan vi lära oss att tolerera det ständiga oljudet, men det betyder inte att det är ofarligt då heller.

Enligt Göran Pershagen visar forskningen att buller är ännu skadligare än vad vi tidigare trott och det skapar både enskilt lidande och stora samhällskostnader.

Här är några tips på vad man själv kan göra för att undvika buller:

Om det är möjligt, undvik att bosätta Dig på ställen där det är väldigt bullrigt

Bullerisolera bostadens fönster med tjockare glas. Kommunen fönsterbyten i vissa städer

Ha Ditt sovrum på den tystare sidan av bostaden

Köp hushållsmaskiner som är lågbullrande

Använd lågbullrande däck till bilen

Sov med öronproppar för att minska exponeringen av buller

Använd hörselkåpor om du arbetar i en bullrig miljö

Lyssna inte på musik i lurar mer än högst två timmar i sträck, öka ljudvolymen om Du vistas i bullriga miljöer

Undvik att stå närmast högtalaren vid konserter

Mät bullernivåerna hemma och på jobbet, så kan Du enkelt få kontroll på om Du lever Ditt liv i en acceptabel bullernivå. Ett exempel på en app som kan användas till detta är Arbetsmiljöverkets app Buller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning