söndag 14 maj 2023

Hälften av alla unga riskerar hörselskador

Majoriteten av personer i åldern 12 till 34 år utsätter sig för ljudnivåer och som riskerar deras hörsel och ökar risken för tinnitus. Orsaken är bland annat användandet av hörlurar under långa perioder. Ljuden behöver inte kännas för höga i stunden, men sammantaget blir det mer än öronen klarar. 

Här är tips på hur Du kan skydda hörseln

Problem med hörseln blir allt vanligare även bland unga, t ex nedsatt hörsel på ena eller båda öronen eller tinnitus. Orsaken är för höga ljudnivåer både i den externa miljön, och via hörlurar.

Risken att få bullerskador eller nedsatt hörsel är individuell. En del kan få bestående skador redan vid relativt måttliga bullernivåer. Problemet är att Du inte vet det förrän efteråt, när skadan redan är skedd. Viktigt att veta är att öronen skadas både av höga nivåer av ljud, och av att höra medelhöga ljud under alltför långa perioder utan vila. Ljuden behöver inte kännas skadliga eller för höga i stunden, men den samlade volymen över tid blir mer än vad öronen klarar av. En tumregel är att inte lyssna på musik längre tid än 50 minuter åt gången, och sen vila öronen i minst 10 minuter.

Här är tips på vad Du kan göra själv för att skydda hörseln:

Dra ner ljudvolymen på skärmar, tv och radio

Ställ in ljudstyrkan på lurar i tyst miljö, och dra inte upp i miljöer med buller

Höj inte ljudet mer och mer. Att du hör sämre kan bero på att öronen är trötta, och du behöver en paus

Ta pauser från ljud. En bra tumregel är att inte lyssna på musik längre än 50 minuter, och sen pausa i minst 10 minuter

Gå undan från höga ljud, t ex högljudda maskiner

Använd hörselskydd när Du är i miljöer med högt ljud, t ex konserter eller lokaler som spelar hög musik

Genom att mäta ljudet kan Du få en bättre uppfattning om vad Dina öron utsätts för. Ljudet mäts i decibel, och på en så kallad logaritmisk skala, vilket t ex innebär att 93 dB är dubbelt så starkt som 90 dB. Det finns gratis ljudmätare tillgängliga som appar via mobilen.

Här är exempel på ljud i vardagen, och tiden öronen klarar (utan hörselskydd):

Gräsklippare (80-85 db), skadligt efter 2 timmar

Motorcykel (95 db), skadligt efter 50 minuter

Högljudd trafik eller högljutt sportevenemang (100 db), skadligt efter 15 minuter

Hörlurar med hög volym, högljudd konsert eller klubb (105-110 db), skadligt efter 5 minuter

Det finns flera olika typer av hörselskydd att välja mellan beroende på vad Du tycker känns skönt, och var Du ska använda skydden. 

Här är de vanligaste varianterna:

Öronproppar, finns i olika material och former. De är billiga, effektiva och lätta att använda

Hörselkåpor, blockerar ljud effektivt. För personer med mycket hår eller glasögon kan det bli en glipa som gör dem mindre effektiva. För extra skydd kan Du använda både öronproppar och hörselkåpor

Specialdesignade skydd, Du kan beställa skydd som är speciellt utformade för Dina öron. Det finns skydd som filtrerar bort vissa ljud, eller sänker volymen.

Hörselnedsättning kan komma plötsligt eller gradvis över tid. Ibland kanske Du inte märker själv att Du hör dåligt, utan det är omgivningen som larmar. Om Du upplever att Du har dålig hörsel kan Du vända Dig till Din läkare. 

Om Du plötsligt får försämrad hörsel på ena eller båda öronen ska Du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning så snart det går.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag