söndag 21 maj 2023

Pollenallergi

Pollenallergi är en allergi som drabbar slemhinnorna, oftast i näsan och ögonen, men ibland även luftrören. Pollenallergi drabbar ungefär 30% av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna.

Om Du varje år upplever den här typen av symptom så är Du troligen allergisk mot pollen.

Du har en kliande, rinnande snuva

Du får nysattacker

Du har nästäppa

Du kan ha en kliande, brännande känsla i ögonen. Ofta drabbas just bägge ögonen vid en allergisk orsak till besvären

Du kan få röda/rosa ögon

Ögonlocken kan bli svullna

Du kan få astmaliknande symptom som pipande andning och känsla av att det är svårt att få ordentligt med luft

Du känner Dig trött och hängig

Du kan få svårt att koncentrera Dig

Det är inte alltid lätt att undvika pollen när halterna är höga. 

Här är några saker Du kan prova:

Undvik att torka kläder ute, pollenkornen fastnar lätt i kläderna

Vädra inte huset mitt på dagen, det är då spridningen är som störst. Vädra helst på kvällen eller natten, om det behövs

Var noga med rengöring. Det gäller både hem, kläder och personlig hygien

För många hjälper det att duscha och tvätta håret innan man går och lägger sig

Undvik starka lukter, tobaksrök och dylikt

Undvik kontakt med djur som har pollen i pälsen

Om Du vill motionera utomhus så försök göra det på morgonen då daggen binder pollen

Stanna inne så mycket som möjligt under de värsta perioderna

Följ läkares råd angående medicinering

Installera pollenfilter i bilens luftintag

Kör/vädra inte med öppna fönster

Solglasögon kan vara ett bra sätt att undvika pollenkorn i ögonen

Det lönar sig att följa pollenprognoserna under pollensäsongen, så att det blir lättare att planera dagarna

Om Du har mycket svåra besvär med kraftig trötthet

Om receptfria läkemedel inte hjälper

Om receptbelagda läkemedel för pollenallergi inte hjälper

Om besvären inte går över efter pollensäsongen utan fortsätter under hösten och vintern

Du behöver förnya recept av Din allergimedicin

Om Du är osäker kring Dina symptom och vill ha rådgivning eller hjälp med behandling kan Du kontakta Din läkare. 

Eftersom både Covid19 och pollenallergi till en början kan förväxlas med förkylningssymptom är det ibland svårt att bedöma om besvären beror på pollenallergi eller om Du blivit smittad av sjukdomen.

Pollenallergi, om Du har nysattacker, röda, kliande ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka kan det röra sig om pollenallergi. Vissa pollenallergiker utvecklar allergisk astma och kan då få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta.

Covid19, vid Covid19 är de mer framträdande symptomen istället feber, hosta eller besvär som påminner om influensa.

Om Dina symptom är värst tidigt på våren är det vanligast att björkpollen är orsaken

Har Du störst besvär på högsommaren är gräspollen vanligare som orsak

För Dig som drabbas på sensommaren kan man misstänka gråbo

Pollen från vissa typer av växtlighet (främst olika lövträd och gräs) innehåller ämnen (allergener) som kan få vårt immunförsvar att reagera kraftigt. Kroppen överreagerar helt enkelt på allergenerna och cellerna i kroppen frisläpper en rad substanser som ger allergisymptom.

Ärftlighet brukar spela in vid allergi och om en förälder är allergisk ökar risken för barnet att bli allergiker. Är bägge föräldrarna allergiker ökar risken kraftigt för att barnet ska bli allergiker.

Immunförsvarets celler reagerar på allergener, vilket är de ämnen som finns i pollen och som utlöser en överreaktion. De substanser som kroppen frisätter, bland annat så kallade histaminer, gör att vi får allergisymptom.

Det som riskerar att hända på längre sikt för vissa med pollenallergi som inte behandlas är att de kan utveckla astma.

Kroppen kan inte alltid kan särskilja på allergenerna, vilket gör att en del har så kallad korsallergi. Det betyder att om Du är allergisk mot exempelvis björkpollen kan Du också vara allergisk mot stenfrukter som plommon och körsbär.

De vanliga medicingrupperna vid pollenallergi är dels kortison, dels antihistaminer. En del mediciner som förskrivs vid pollenallergi är lokalt verkande, det vill säga man sprayar i näsan för att slippa vara så täppt eller droppar i ögonen för att slippa klåda och rödsprängda ögon.

Kortisonsprayer för näsan är ofta effektiva och fungerar inom 30 minuter. Fråga Din läkare om hur Du sprayar med rätt teknik. Det finns även andra nässprayer som är mer direkt avsvällande, rekommendationen är dock att endast använda denna sort i maximalt 3-5 dagar på grund av risk för biverkningar.

Det finns även tabletter som dämpar allergisymtomen. Allra bäst hjälper de mot röda ögon, nysningar och rinnande näsa, men är mindre effektiva när det gäller nästäppa. Dessa tabletter är ofta av typen antihistaminer och ger också effekt inom cirka 30 minuter.

Numera finns även en annan möjlig behandling vid svår pollenallergi, särskilt om trötthet är ett av huvudsymtomen. Behandlingen kallas allergen immunterapi (AIT) eller hyposensibilisering. Den som får AIT kommer att behandlas med injektioner enligt ett särskilt schema som pågår i 3-4 år.

För att AIT ska bli aktuellt måste Du vara utredd av en allergispecialist så att man vet exakt vilken sorts pollen Du är allergisk mot.

Studier har visat att 80-90% av de som får AIT blir bättre över tid, även om det inte är en botande behandling. För gräspollen finns även en AIT-behandling som inte är injektionsbaserad utan tas som tabletter under tungan.

Cirka 30% av den vuxna befolkningen lider av pollenallergi. De flesta som drabbas är barn över 5 års ålder, tonåringar och unga vuxna. Många växer ifrån sin pollenallergi runt 30 års ålder.

Pollenallergi har blivit mycket vanligare de senaste årtiondena och forskare tror att det kommer öka ytterligare de kommande åren. Vad denna ökning beror på vet man inte men man har spekulerat i orsaker som klimatförändringar, ökade luftföroreningar och förändringar i livsmönster som familjestorlek.

Barn som har eksem eller är atopiker och har anlag för allergier riskerar i högre utsträckning att bli pollenallergiker.

Pollenallergi hos barn blir vanligare i takt med att åldern stiger. Cirka 5% av fyraåringar och 14% av tolvåringar uppskattas vara allergiska mot pollen.

Innan barnet har fyllt 4-5 år är det sällsynt att de får pollenallergi då sjukdomen i sig kräver att man blir utsatt för pollen i ett antal säsonger.

Du kan prova att behandla Ditt barn med koksaltlösning som Du sköljer näsan med. Det brukar dämpa symtomen och minska behovet av andra läkemedel. Har Ditt barn flera allergier eller har svåra symptom bör en barnläkare se över behandlingsalternativen.

Generellt kan gravida fortsätta sin normala medicinering vid pollenallergi. Om Du är gravid och har pollenallergi bör Du stämma av med Din läkare ifall Du tar starka kortisonpreparat.

Du ska heller inte inleda en allergen immunterapi (AIT) under en graviditet.

En kombination av antihistaminer och kortisonpreparat brukar fungera bra för de flesta med pollenallergi. Man använder både lokalt verkande medicin i form av nässpray och ögondroppar, samt tabletter. Det är också viktigt att inleda behandlingen i god tid vid varje ny pollensäsong.

Många får återkommande problem vid varje pollensäsong. Ibland kan det vara en bra idé att utreda vidare med så kallat pricktest eller specifikt IgE-test. Detta kan Du diskutera med Din läkare som i sin tur kan remittera Dig vidare för detta. Har man stora besvär av sin pollenallergi och inte får tillräcklig hjälp av sedvanlig behandling ska man diskutera med läkare om eventuell immunterapi (AIT).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar