Denna morotsrulltårta är snabbare att baka än den klassiska morotskakan, men med de rätta smakerna. Rulltårtan är smaksatt med kanel och ingefära, och den fluffiga frostingen får frisk smak av finrivet citronskal. Skär morotsrulltårtan i generösa bitar och bjud in till fikakalas.
Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Skala och finriv morötterna. Rör ner morötter och olja i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Sikta ner i smeten och vänd ner med en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Strö lite strösocker över kakan. Vänd upp kakan på ett nytt bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan gräddats på och låt svalna.
Fyllning:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt färskost och citronskal och vispa till en slät kräm. Bred fyllningen över den kalla morotskakan. Rulla försiktigt ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan ligga kallt minst 1 timme, inrullad i bakplåtspappret. Skär upp morotsrulltårtan i bitar.
14 bitar
2⅓ ägg
2⅓ dl strösocker
116⅔ gr morot, cirka 2 dl finriven
⅗ dl rapsolja
2⅓ dl vetemjöl
1⅙ tsk vaniljsocker
1⅙ tsk malen kanel
⅗ tsk malen ingefära
1⅙ tsk bikarbonat
1⅙ tsk bakpulver
Fyllning:
87½ gr smör
1¾ dl florsocker
1⅙ tsk vaniljsocker
291⅔ gr färskost naturell
1⅙ citron, finrivet skal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar