Skärmråden, hur ska man tänka
De nya skärmråden avråder från att ha mobil i sovrummet.
Barn under två år bör inte använda skärm. För övriga barn och tonåringar gäller 1-3 timmar per dag beroende på ålder. I veckan släppte Folkhälsomyndigheten sina nya råd om barns skärmtid. Vår medicinska redaktör Ewa Lundborg har granskat forskningen bakom råden, och ger sina reflektioner.
Jag har följt det här området länge, och har plöjt forskning i samband med att jag skrivit faktatexter om dataspelsberoende och artiklar, t ex råd till föräldrar om skärmtid. Så liksom många andra blev jag förvånad att råden var så skarpa. Noll skärm för de minsta, max en timme för mellanstadiebarn, och max tre timmar även för de äldsta tonåringarna. Jag är själv förälder, så jag har full förståelse för att det kan kännas svårt att följa.
Det finns en kunskapsöversikt som ligger till grund för rekommendationerna, sammanställd på uppdrag av regeringen. Det första som slog mig är att den är otroligt omfattande, nästan ogenomtränglig för att den griper över så mycket. Min bild är att forskningen är spretig, och att det inte är helt enkelt att dra slutsatser, inte minst eftersom digital medieanvändning är ett väldigt brett begrepp.
Här är några punkter:
Innehållet och sammanhanget spelar stor roll:
Det är t ex stor skillnad mellan barn som spelar dataspel online och skrattar och samarbetar digitalt, än ett barn som ligger ensam med mobilen och matas med orimliga kroppsideal via influencers
Sociala medier:
De samband som kunde ses med ångest, depression och negativ kroppsuppfattning gällde främst de som använder mycket sociala medier via mobilen
Mobilanvändningen:
Överdriven användning av mobil och sociala medier kunde kopplas till högre grad av depressiva symtom och sömnproblem
Mycket skärm:
Forskningen visar att mycket skärmtid, särskilt sent på kvällen, har negativa effekter på sömnen. Det gäller även vuxna
Skärmberoende:
Det går inte att förneka att det finns ett utbrett skärmberoende både bland barn och vuxna. Mobilberoende är vanligast, och det är mycket tänkvärt att vuxna över 18 år är mer beroende än unga under 18 år
Ja, och när Folkhälsomyndigheten har gått ut och försvarat skärmråden i veckan är det också effekten på sömnen de lyfter fram. Jag håller med om att där visar de i rapporten tydliga samband. De betonar också att tidpunkten och typen av media spelar roll. Aktiva medier som dataspel verkar störa sömnen mer än passiva medier som tv-tittande, och att använda skärm inklusive mobil sent på kvällen är dåligt för sömnen.
Forskningen visar att barn och unga som har någon form av NPF (neuropsykiatrisk funktionsstörning), t ex adhd eller autism, har ökad sannolikhet för att ha problem med sin skärmanvändning. Det kan t ex röra sig om beroende av dataspel eller att sitta väldigt lång tid med mobilen. Även om det finns många studier på området var resultaten spretiga. Ökad skärmtid och ökade adhdsymtom mäts samtidigt, men vad är sambandet. Det är inte helt klart. Ger skärmtid symtom, eller använder personen skärmen mer de tidpunkter när symtomen är jobbigast. De konstaterar att det behövs mer forskning för att kunna svara på det.
Självklart, och det finns också med i rapporten. Forskning visar att unga använder sociala medier för att hålla kontakt med vänner och familj, hitta stöd från andra och bygga nya relationer. Samtidigt finns nackdelar, som ökad social press, gräl, kritik, mobbning och känslor av att vara utanför. Ungdomar söker också stöd online via chattar, stödgrupper och forum, där de kan vara anonyma och lätt få hjälp. Men där betonar de också risken för felaktig eller skadlig information.
Det är lätt att känna sig överväldigad, och därför bara slå ifrån sig. Jag har diskuterat med vår chefläkare Filip Saxena, och vi har satt ihop några tips att börja med. Det allra viktigaste är att tänka att det inte behöver vara allt eller inget, utan att göra något. Råden gäller ju befolkningen som helhet, sen behöver vi alla fundera över vad som är rimligt och relevant för oss själva.
Börja med Dig själv. Dina egna skärmvanor påverkar Ditt barns skärmvanor. Många vuxna har ett osunt förhållande till sin mobil, vilket blir det ”normala” för barnen. Försök att vara en förebild och lägg undan mobilen helt när Du umgås med andra. Folkhälsomyndigheten har sammanfattat råd till föräldrar om egen användning av digitala medier
Värna sömnen. För lite sömn har stark koppling till sämre psykisk hälsa, och många barn och tonåringar sover för lite. Överväg att köpa vanliga väckarklockor i stället för att använda mobil och försök hålla skärmfritt i sovrummet. Lägg undan skärmar en stund innan läggdags, både barn och vuxna.
Håll kontroll på innehåll och mående. Engagera Dig i vad Ditt barn kontrollerar på, och hur Ditt barn mår. Nyttja möjligheter till föräldrakontroll vad gäller innehåll och skärmtid.
Följ åldersgränserna. Låt inte barn spela dataspel som är avsedda för äldre, utan håll på åldersgränserna.
Gör regler som passar Er familj. Fundera över Er egen situation, vad funkar bra och vad fungerar sämre. Vad är viktigast att ta tag i för Er del. Är det en risk att skärmtiden tränger ut andra mer värdeskapande aktiviteter. Kom överens om rimliga mål.
Kommentarer
Skicka en kommentar