Patatas bravas

Patatas bravas är en självklarhet om det ska bjudas på tapas. Det är i all sin enkelhet en väldigt härlig liten rätt bestående av rostad potatis, rökig tomatsås och ailoi. Toppa med färsk persilja och servera till Dina övriga tapasfavoriter.

Potatis:

Värm ugnen till 225° Skär potatisen i små klyftor eller bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med smör- och rapsolja och salt. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills potatisen fått fin färg och är krispiga.

Bravasås:

Skala och krossa vitlöken. Fräs den i smör- och rapsolja 2-3 minuter. Tillsätt rökt paprikapulver, cayenne, tomater, socker och lite salt. Sjud cirka 10 minuter. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Yoghurtaioli:

Blanda yoghurt med finriven vitlök, senap, olja, salt och nymalen svartpeppar.

Servering:

Blanda varm potatis med bravasåsen. Lägg upp på ett fat. Ringla över yoghurtaioli och strö över persilja.

10 portioner

2½ kg potatis

5 msk smör- och rapsolja

2½ tsk flingsalt

Bravasås:

7½ vitlöksklyftor

5 msk smör- och rapsolja

5 tsk rökt paprikapulver

5 krm cayennepeppar

1 000 gr  krossade tomater

2½ tsk strösocker

Salt och svartpeppar

Yoghurtaioli:

5 dl turkisk yoghurt

2½ vitlöksklyftor

2½ tsk dijonsenap

2½ msk kallpressad olivolja

Salt och svartpeppar

Färsk persilja, till servering

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning