Patatas bravas
Patatas bravas är en självklarhet om det ska bjudas på tapas. Det är i all sin enkelhet en väldigt härlig liten rätt bestående av rostad potatis, rökig tomatsås och ailoi. Toppa med färsk persilja och servera till Dina övriga tapasfavoriter.
Potatis:
Värm ugnen till 225° Skär potatisen i små klyftor eller bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med smör- och rapsolja och salt. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills potatisen fått fin färg och är krispiga.
Bravasås:
Skala och krossa vitlöken. Fräs den i smör- och rapsolja 2-3 minuter. Tillsätt rökt paprikapulver, cayenne, tomater, socker och lite salt. Sjud cirka 10 minuter. Mixa såsen slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Yoghurtaioli:
Blanda yoghurt med finriven vitlök, senap, olja, salt och nymalen svartpeppar.
Servering:
Blanda varm potatis med bravasåsen. Lägg upp på ett fat. Ringla över yoghurtaioli och strö över persilja.
10 portioner
2½ kg potatis
5 msk smör- och rapsolja
2½ tsk flingsalt
Bravasås:
7½ vitlöksklyftor
5 msk smör- och rapsolja
5 tsk rökt paprikapulver
5 krm cayennepeppar
1 000 gr krossade tomater
2½ tsk strösocker
Salt och svartpeppar
Yoghurtaioli:
5 dl turkisk yoghurt
2½ vitlöksklyftor
2½ tsk dijonsenap
2½ msk kallpressad olivolja
Salt och svartpeppar
Färsk persilja, till servering
Kommentarer
Skicka en kommentar