Vårsolen är ett välkommet inslag efter lång och grå vinter, men även de tidiga solstrålarna kan vara skadliga och ge upphov till solskador, som i sin tur kan leda till bland annat hudcancer.
Att vistas i solen oskyddad kan skada huden och bidra till ögonsjukdomar som grå starr och hornhinneinflammation samt hudrelaterade besvär som brännskador, för tidigt åldrande av huden och elakartade hudförändringar. Det finns olika appar som mäter UV-index, det vill säga hur stark solen är, timme för timme. Ju högre siffra, desto starkare och skadligare UV-strålning.
Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort UV-index ligger över 2 på skalan. UV-strålningen är hög redan nu under våren, även om temperaturen inte är det.
Tänk på att solen alltid är som starkast mellan klockan 11:00-15:00, och att UV-strålningen blir starkare vid vattenspegling och sand- eller snötäckt mark, alltså om du vistas vid hav, sjö, strand eller till exempel åker skidor.
Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort du ska vara utomhus under en längre tid. Solkräm är ett sätt att skydda sig, men även täckande kläder, keps eller hatt och framför allt skugga ger bra solskydd.
Nu på våren rekommenderar jag solskyddsfaktor 50 i ansiktet, som ju utsätts mycket för solen under vårmånaderna. Men glöm inte bort handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden.
Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Om du exempelvis planerar en golfrunda, en segeltur, ska påta i trädgården eller en annan aktivitet där mängden skugga är begränsad räcker inte bara solkräm. Då behöver du även långärmade kläder, hatt eller keps och solglasögon med UV-skydd.
Det är extra viktigt att skydda barn från solen, eftersom barns hud inte har lika mycket pigment och är tunnare än vuxnas hud och därför bränns lättare.
Barn under ett år ska helst inte vistas i direkt sol och äldre barn bör inte vara i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Före och efter det kan barnet skyddas med hjälp av keps eller solhatt, solglasögon, täckande kläder och solskyddskräm anpassad för barns hud.
Tänk på att smörja in Ditt barn redan nu under våren om barnet vistas mycket ute på förskolan.
I Sverige ligger UV-index mellan 0-8, och de högsta värdena förekommer i södra Sverige under juli månad. De högsta värdena på jorden återfinns i bergstrakter nära ekvatorn där de kan gå över 20 på skalan.
Vid lågt UV-index är det säkert att vistas ute i solen utan solskydd.
Medelhögt UV-index uppmäts ofta under vår och försommar i Sverige. Personer som är solkänsliga kan vara i solen under cirka 30 minuter innan de bör skydda sig.
Vid höga värden bör Du skydda Dig även om det är mulet ute.
Mätningar mellan 8-10 på skalan räknas som mycket höga värden.
Mätningar som överstiger 11 räknas som extremt höga värden.
Om Du har upptäckt en hudförändring som är oregelbunden i kanterna, ojämn i färgen eller på annat sätt avviker och som Du är oroad över kan Du få den undersökt hos Din läkare. Om läkaren bedömer att märket behöver följas upp eller tas bort får Du en kallelse till återbesök eller remiss till en hudspecialist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar