Blomkål i ugn
Blomkål i ugn gratinerad med vispgrädde, vitlök och cheddar. Denna vegetariska gratäng kan antingen serveras som ensamrätt med en matig sallad och t ex bulgur, eller som ett gott tillbehör till kyckling eller lammfärsbiffar. Blomkålen passar även att serveras ljummen på en buffé.
Värm ugnen till 225°. Dela blomkålen i buketter och lägg i en smord ugnsform. Grovhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken och blanda med hälften av persiljan i en skål. Tillsätt grädde och ost, salta och peppra. Häll gräddblandningen över blomkålen. Bryt brödet i bitar och strö det över gratängen. Gratinera blomkålen mitt i ugnen cirka 30 minuter. Toppa blomkål i ugn med resterande persilja och finrivet citronskal.
10 portioner
1 250 gr blomkål
2½ kruka färsk persilja
2½ vitlöksklyfta
7½ dl vispgrädde
375 gr riven ost
2½ tsk flingsalt
Svartpeppar
2½ skiva surdegsbröd eller annat vitt bröd
2½ citron, finrivet skal, till servering
Kommentarer
Skicka en kommentar