Blomkål i ugn

Blomkål i ugn gratinerad med vispgrädde, vitlök och cheddar. Denna vegetariska gratäng kan antingen serveras som ensamrätt med en matig sallad och t ex bulgur, eller som ett gott tillbehör till kyckling eller lammfärsbiffar. Blomkålen passar även att serveras ljummen på en buffé.

Värm ugnen till 225°. Dela blomkålen i buketter och lägg i en smord ugnsform. Grovhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken och blanda med hälften av persiljan i en skål. Tillsätt grädde och ost, salta och peppra. Häll gräddblandningen över blomkålen. Bryt brödet i bitar och strö det över gratängen. Gratinera blomkålen mitt i ugnen cirka 30 minuter. Toppa blomkål i ugn med resterande persilja och finrivet citronskal.

10 portioner

1 250 gr blomkål

2½ kruka färsk persilja

2½ vitlöksklyfta

7½ dl vispgrädde

375 gr riven ost

2½ tsk flingsalt

Svartpeppar

2½ skiva surdegsbröd eller annat vitt bröd

2½ citron, finrivet skal, till servering

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning