Sexet som misstänks leda till cancer

En cancerform, som är kopplad till vissa sexuella aktiviteter, ökar kraftigt i Sverige.

Allt fler män drabbas av cancer kring tungan.

Sverige är ett av länderna där cancer i svalget, där tonsill- och tungbascancer ingår, har ökat mest. Det beror framförallt på en dramatisk ökning av fall som kan härledas till hpvinfektion, alltså humant papillomvirus. Det är framförallt i Sverige och några andra västländer, liksom även i USA, som man har sett denna dramatiska ökning, säger Tina Dalianis forskarkollega Anders Näsman som är docent i patologi vid Karolinska institutet till Aftonbladet.

En teori är att det är lättare att smittas av viruset då män har har oralsex med kvinnor än tvärtom.

Forskare har observerat att oralsex ger en ökad risk att Du drabbas av tonsill- och tungbascancer. Men gången är inte så att Du har oralsex, sedan får Du automatisk hpv och därefter cancer. Hpv-infektioner är väldigt vanligt och de flesta läker ut dessa infektioner med tiden. Man vet från studier av infektioner i livmoderhalsen att ungefär 90% av de som infekteras läker ut sin infektion. Övriga 10% får en kronisk infektion och ett fåtal av dessa utvecklar sedan förstadium till cancer, säger Anders Näsman till Aftonbladet.

Sjukdomen har en lång latenstid, uppemot 20-25 år. Att det ökar hos just män tror en del forskare har att göra med hur viruset smittar olika typer av slemhinnor.

Det är också möjligt att immunförsvaret reagerar olika beroende på var man får sin första hpv-infektion, säger Tina Dalianis.

Det är även en teori att rökning och alkoholkonsumtion, som tidigare var vanligare hos män, ökar risken för att hpv-infektionen inte läker ut. Det är också möjligt att män tidigare har haft fler partners än kvinnor och därmed har utsatt sig för större risk att smittas. Hpv-infektion är också vanligare hos hiv-positiva. Det behövs dock mer forskning för att ta reda på om de här hypoteserna stämmer, säger Tina Dalianis till tidningen.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning