4 juni är den 155e dagen på året i den gregorianska kalendern (156e under skottår). Det återstår 210 dagar av året. Sedan år 1989 har datumet varit allmänt känt för massakern på himmelska fridens torg som inträffade och namngavs efter det. I den mån händelsen omtalas i Kina kallas den i folkmun "sex-fyra", med innebörden 4 juni. 4 juni är en betraktad dag med utbredd uppmärksamhet i Kina på grund av händelsen. Efter västerländsk kultur har händelsen inte lika stort genomslag men uppmärksammas åtminstone. Massiva grupper folk samlas och håller minneshögtider för de människor som omkom, i Kina varje år denna dag.
Så kallad Järnnatt (beteckning på frostnatt i början av juni, försommaren/försommardagar) kan infalla 4 juni.
Nationaldagar
Tonga Tongas nationaldag (till minne av självständigheten från Storbritannien 1970)
Flaggdagar
Finland Finland: Försvarets fanfest (till minne av marskalk Gustaf Mannerheims födelse 1867)
Övrigt
Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression
Namnsdagar
Nuvarande, Solbritt och Solveig
Föregående i bokstavsordning
Helfrid, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 14 oktober och utgick 2001.
Helfrida, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
Holmfrid, Namnet infördes på dagens datum 1901, men utgick 1993. 2001 återinfördes det, men då på 30 mars.
Optatus, Namnet fanns, till minne av en nordafrikansk biskop och helgon från 300-talet, på dagens datum fram till 1901, då det utgick.
Solbritt, Namnet infördes 1986 på 15 september, men flyttades 1993 till dagens datum, där det har funnits sedan dess.
Solveig, Namnet infördes 1986 på 1 september, men flyttades 1993 till dagens datum, där det har funnits sedan dess.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1901, Optatus
1901–1985, Holmfrid
1986–1992, Holmfrid, Helfrid och Helfrida
1993–2000, Solbritt och Solveig
Från 2001, Solbritt och Solveig
I föregående i revideringar
1929, Selim
1950, Selim
1964, Selim
1973, Selim
1989, Selim
1995, Selim
2000, Selim
2005, Selim
2010, Selim
2015, Selim
2020, Selim
Händelser
780-talet före Kristus, Anteckningar görs i Kina om världens första kända solförmörkelse.
1039, Henry III blir kung över Tysk-romerska riket.
1134, Tronpretendenten Erik Emune besegrar den danske kungen Nils i slaget vid Foteviken i sydvästra Skåne. Slaget avslutar det danska inbördeskrig, som har rasat sedan kung Nils son Magnus (tidigare tronpredentent i Västergötland) har mördat Erik Emunes halvbror hertig Knut Lavard 1131 (på grund av att han har känt sin ställning hotad av Knut och Erik, som är missnöjda över att inte själva ha fått ta över den danska tronen efter sin far Erik Ejegods död 1103, istället togs tronen över av dennes bror Nils). Detta blir det första slag i Nordens historia, där rytteri används i större utsträckning, men trots att Nils blir besegrad och hans son Magnus stupar är han fortfarande kung av Danmark. Därför blir han tre veckor senare mördad i Schleswig av Erik Emune, som den 25 juni utropar sig till ny kung.
1745, En preussisk här på 58 500 man, ledd av kung Fredrik II, besegrar en jämnstark österrikisk-sachsisk armé (58 700 man), ledd av ärkehertig Karl Alexander av Lorraine, i slaget vid Hohenfriedberg. Slaget blir en avgörande seger för preussarna under det österrikiska tronföljdskriget och kungen får efter detta snart epitetet Fredrik den store.
1783, De franska uppfinnarbröderna Joseph och Étienne Montgolfier genomför världens första uppstigning med en varmluftsballong inför publik i Annonay i sydöstra Frankrike (redan 14 december året före har de lyckats få en ballong att stiga till 250 meters höjd och vid experiment under våren har det lyckats med ännu högre höjder, detta är alltså den första uppstigningen inför publik). Denna dag lyckas de få ballongen att stiga uppåt 2 kilometer och efter 10 minuters flygning landar ballongen 2 kilometer från startplatsen. Nästa experiment genomförs den 19 september, då de lyckas skicka upp en ballong med levande varelser ombord.
1805, Den första Trooping the Colour-ceremonin (den brittiska monarkens officiella födelsdagsfirande) äger rum i London.
1849, Det första av tre liberala reformmöten i Örebro öppnas i Societetssalongen, under ledning av godsägaren och skriftställaren Carl Henrik Anckarsvärd (de övriga hålls 1850 och 1853). Mötena genomförs av frisinnade och liberala högreståndspersoner och har som syfte att reformera den svenska rösträtten och utformningen av riksdagen. Mötet tillkommer sedan kung Oscar I har lagt fram ett förslag om införande av tvåkammarriksdag, då många av deltagarna hellre vill ha ett enkammarsystem.
1859, En fransk-sardinsk styrka på 59 100 man, ledd av den franske kejsaren Napoleon III och den sardinske kungen Viktor Emanuel II, besegrar en mer än dubbelt så stor österrikisk här (125 000 man), ledd av fältmarskalk Ferencz József Gyulay, i slaget vid Magenta i Lombardiet (nuvarande norra Italien). Den fransk-sardinska segern blir avgörande för det andra italienska självständighetskriget och ett viktigt led på vägen mot Italiens enande, som sker två år senare.
1907, De båda skånska sportklubbarna IF Svithiod och Stattena IF slås samman och bildar Helsingborgs IF, som snart får inriktning mot fotboll. Idag (2023) spelar klubben i Allsvenskan och är hittills det enda svenska lag som under en och samma säsong har vunnit de tre högsta svenska fotbollstitlarna Allsvenskan, Svenska cupen och Supercupen (2011).
1913, Den brittiska militanta kvinnliga rösträttskämpen Emily Davison kastar sig framför kung Georg Vs häst vid Epsomderbyt och blir därmed nedtrampad av hästen, varvid både den och jockeyn Herbert Jones faller till marken. Davison avlider fyra dagar senare av de skador hon ådrar sig vid händelsen och vid hennes begravning den 14 juni bärs hennes kista genom London, eskorterad av 2 000 uniformerade suffragetter och draperad i suffragettrörelsens färger lila, vitt och grönt. Davisons syfte med aktionen är oklart, men det antas att det har varit ett misslyckat försök att fästa en flagga med suffragettrörelsen WSPU:s färger på kungens häst.
1916, Ryssarna inleder den så kallade Brusilovoffensiven (uppkallad efter den ryske befälhavaren Aleksej Brusilov) mot Österrike-Ungern. Offensiven, som pågår till 20 september, leder till en tillfällig rysk framgång på östfronten under första världskriget, då österrikarna drivs tillbaka 10 mil i Ukraina. De ryska förlusterna uppgår efter offensivens genomförande till en miljon man, medan de österrikiska blir nästan två miljoner.
1920, Första världskrigets segermakter sluter fred med Ungern genom att det så kallade Trianonfördraget undertecknas i Versailles utanför Paris (sedan dubbelmonarkin Österrike-Ungern har upplösts 1918 sluts separata freder med de båda riksdelarna och freden med Österrike har undertecknats året före). Freden innebär, att dubbelmonarkin formellt upplöses och att Ungerns gränser efter upplösningen fastställs, varvid landet förlorar 72% av sin tidigare yta och 62% av befolkningen.
1937, Världens första kundvagnar införs på Piggly Wiggly-stormarknaden den amerikanska delstaten Oklahomas huvudstad Oklahoma City. Vagnarna har uppfunnits av affärsägaren Sylvan Goldman, som under året före har funderat på hur kunderna ska kunna få med sig fler varor och då kommit på idén att sätta en varukorg och hjul på en vikbar stol. Eftersom detta har varit inspirationsgrunden kallar till en början vagnarna för ”vikbara korgbärare”.
1939, Förintelsen: M/S St Louis, ett fartyg som transporterar 963 judiska flyktingar, nekas tillstånd att lägga till i Florida, i USA, efter att ha lämnat Kuba. Fartyget tvingas återvända till Europa, fler än 200 av dess passagerare dör senare i nazistiska koncentrationsläger.
1940, Slaget vid Dunkerque avslutas. Ett viktigt slag under andra världskriget mellan de allierade och Nazityskland. Operation Dynamo, genom vilken den brittiska expeditionskåren har evakuerats undan tyskarna från Dunkerque på franska nordkusten över till Storbritannien, avslutas efter åtta dagar. Genom att man har använt alla upptänkliga flytetyg från södra Storbritannien och ett stort antal civila har deltagit i räddningsaktionen har man i princip lyckats rädda hela den brittiska styrkan och även några franska soldater, totalt 338 226 man, och händelsen går till historien under namnet Miraklet vid Dunkerque. Georgij Zjukov utses till armégeneral.
1942, Japanska styrkor inleder ett anfall mot de amerikanska Midwayöarna i Stilla havet, med syfte att bryta USAs strategiska makt på havet. Slaget vid Midway, som pågår till 7 juni, blir dock en vändpunkt i Stillahavskriget, då det blir en avgörande amerikansk seger, som leder till att USA övertar initiativet från Japan och inleder det tre år långa besegrandet av de japanska styrkorna. Båten S/S Iron Crown, ett 100 meter långt fraktfartyg sänks av en japansk ubåt, 38 av 43 ombordvarande omkommer. Ett slagskepp av typen "Tosa", bombas och skadas i Stilla havet, av USAs flotta med hjälp av ett stridsskepp. Fartyget hade 1 708 människor ombord av vilka 811 människor omkommer. De människor som räddas och överlever blev räddade av Kejserliga japanska flottan.
1944, I slutet av den sedan 22 januari pågående Operation Shingle (den avslutas dagen därpå) befrias den italienska huvudstaden Rom från tyskarna av de allierade. Även om tyskarna i Italien i och med detta inte är besegrade blir intagandet av den italienska huvudstaden en viktig symbolisk händelse och då de allierade två dagar senare inleder invasionen av Normandie i norra Frankrike och detta därmed öppnar ”den andra fronten” i Europa får tyskarna svårare att enbart koncentrera reserverna till Italien. Utanför ö-gruppen Marianerna blir ett lastfartyg torpederat och 1500 människor omkommer. USAs flotta ligger bakom förlisningen.
1965, Kulturreservatet Wadköping i Örebro, som är ett friluftsmuseum bestående av gamla hus från 1500- till tidigt 1900-tal, invigs av kung Gustaf VI Adolf, som ett led i öppnandet av stadens 700-årsfirande (man vet inte exakt när Örebro fick sitt stadsprivilegium, men då man förmodar att det var under 1260-talet har man valt år 1965 för att fira 700-årsjubileet). Själva jubileumsutställningen varar i drygt två veckor (till 20 juni), men Wadköping finns som museum än idag (2023). Namnet Wadköping är taget efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad med detta namn, eftersom han föddes i Örebro och räknas som en av ”stadens söner”.
1970, Det brittiska protektoratet över Tonga upphör. Detta innebär att kungariket Tonga har stått under brittiskt beskydd sedan protektoratets upprättande 1900, men att det nu istället blir ett helt självständigt rike (även om det samtidigt blir medlem av det brittiska samväldet), det enda kungariket i Oceanien.
1981, Astronomen Edward L G Bowell vid Anderson Mesa Station upptäcker asteroid 2494 Inge.
1982, Det blir värmerekord för tidigaste förekomst av en "tropisk natt", vid Kullen i Skåne. För perioden 1951-2017 är 4 juni 1982 det tidigaste datumet för tropiskt dygn som man känner till. Tropisk natt betyder att temperaturen aldrig sjunker under 20 grader och detta rekord stod sig i 36 år tills det inträffade 3 juni 2018 vid Vinga i Göteborgs skärgård (ett nytt rekord för tropisk natt).
1986, Jonathan Pollard döms som skyldig för spionage för att ha sålt topphemligt militärt amerikanskt material till Israel.
1988, Tre bilar på ett tåg som transporterar hexogen till Kazakstan exploderar i Arzamas, Gorky Oblast, Sovjetunionen, dödar 91 personer och skadar cirka 1500.
1989, Militär slår ner de studentprotester för ökad demokratisering, minskad korruption och större frihet för studenterna i Kina, som har pågått på Himmelska fridens torg i den kinesiska huvudstaden Peking sedan i april. Protesterna har bland annat utbrutit efter att den då 73-årige reformpolitikern Hu Yaobang har avlidit av en hjärtattack under möte med den kinesiska politbyrån. Den kinesiska regeringen är dock inte redo att tillmötesgå studenternas krav, varför man tidigt på morgonen denna dag beordrar militären att öppna eld. Uppemot 3 000 personer dödas på torget och på den stora avenyn som går fram till det. Händelsen leder till att den kinesiska kommunistregimen under flera år efteråt utsätts för skarp internationell kritik. Under första omgången av årets polska parlamentsval blir Polska förenade arbetarpartiet (Polens kommunistparti) visserligen fortfarande största parti, men minskar från 55,4% i valet 1985 till 37,6% och går från 255 till 173 mandat. Fackföreningen Solidaritets politiska gren, under ledning av varvsarbetaren Lech Wałęsa, får 35,0% av rösterna och därmed 161 mandat. Även om valet inte är helt demokratiskt (vissa mandat är reserverade för kommunistpartiet) bereder det vägen för slutet på kommunistpartiets maktmonopol, och i förlängningen till kommunismens fall inom östblocket, då det är det första valet i det kommunistiska Östeuropa, där demokratiskt valda ledamöter får någon form av makt. Övergången till demokrati i Polen går sedan relativt mjukt till och bekräftas i valet två år senare, som är helt demokratiskt. Järnvägsolyckan i Ufa 1989 är en stor tågolycka som tar plats i det forna Sovjetunionen. Minst 575 människor omkommer och cirka 800 skadas enligt officiella uppgifter, en annan förekommande uppgift pekar på 780 dödsoffer. 181 av dödsoffren är barn. Det är fortfarande även med officiella uppgifter, den dödligaste järnvägskatastrofen i fredstid i Sovjetunionen/Ryssland. Räddningsinsatsen är massiv med bland annat över 100 involverade ambulanser och även helikoptrar som transporterar allvarligt skadade till sjukhus från olycksplatsen.
1992, Det japanska spelföretaget Nintendo släpper spelkonsolen Super Nintendo Entertainment System (SNES).
1994, Båda amerikanska astronomerna Carolyn S Shoemaker och David H Levy vid Palomarobservatoriet upptäcker asteroid 6670 Wallach (som det namngavs).
1997, Kina undertecknar en uppgörelse omfattande 660 miljoner dollar för att utveckla ett irakiskt oljefält
1999, I Colombia korsar minst 2000 personer gränsen till Venezuela för att undkomma hårda strider i norra Santanderprovinsen
2000, Jordbävning i Indonesien med en magnitud på 7,9 på richterskalan. Händelsen inträffar utanför södra Sumatras kust, Indonesien, nära Pulau Enggano. 117 människor omkommer och 2500 skadas. Pjäsen "Köpenhamn" av Michael Frayn vinner som det bästa uppträdandet vid den 54e årliga Tony Awards på Manhattan i New York. Dansframträdandet "Contact" vinner som bästa musikal. "Kiss Me, Kate" vinner som den bästa musikaliska väckelsen
2002, George W Bush säger att Central Intelligence Agency och Federal Bureau of Investigation hade misslyckats med att samarbeta tillräckligt bra före den 11 september 2001, terrorattackerna, vilket gjorde att de inte upptäckte förberedelsen för attentaten. De gav också sämre beredskap och agerande när händelsen väl inträffade. Kongressen börjar med extraordinära utfrågningar bakom lyckta dörrar vid underrättelsetid
2005, Efter att al-Qaida-kopplade upprorsmän i Mgheiti gått över gränsen på natten, har en avlägsen mauretansk armépost i norra öknen startat skottlossning som leder till att 15 döda från mauretanska trupperna och 9 av angriparna också dödas. Algeriets salafistgrupp som för samtal och krig kräver att ansvar kommer att utkräva av de skyldiga för attackerna
2007, George W Bush avslutar en åtta dagars vistelse i Europa som bland annat har involverat närvaro vid toppmötet i G8-gruppen, i Tyskland
2008, I Bosnien undertecknas folkmordsanklagelser mot Vaso Todorovic, en före detta bosnisk-serbisk polisofficer. Han anklagas för att ha varit delaktig i massakern 1995 på fler än 7000 muslimer, Europas värsta massaker sedan andra världskriget
2009, Mexikansk polis hittar 11 kroppar, de flesta med sina händer och fötter avskurna, inne i en övergiven bil i gränsstaten Sonora. Handling tillskrivs narkotikasmugglare. Datorspelet The Sims 3 släpps till försäljning i Sverige.
2010, Kurdiska rebeller i norra Irak tillkännager att de har avslutat sitt ensidiga eldupphör med Turkiet ett dygn efter att den irakiska kurdiska ledaren Massoud Barzani träffat den turkiska utrikesministern Ahmet Davutoğlu och lovat att "alla ansträngningar" ska göras för att stoppa det ökande rebellvåldet. Påven Benedictus XVI inleder en pilgrimsfärd till Cypern för att föra ett budskap om fred till regionen. Grekcypriotiska ledare har gjort en svidande attack mot Turkiet, på grund av för dess ockupation av norra Cypern
2011, Efter att Disneyland-artisten Betty Taylor avlidit, tillkännages detta på Disneylands webbplats. Taylor, 91 år, spelade rollen som Slue Foot Sue i Golden Horseshoe Revue. Hon var infödd i Seattle och hade varit dansare och scenkonstnär innan hon gick med i rollen i den långvariga Disneylandproduktionen. Hon spelade i Revue i tre decennier. Hennes motspelare, Wally Boag, avled en dag tidigare. Årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg 1989 som krossade den demokratiska rörelsen, som ignorerades helt av de statskontrollerade medierna. Torget är öppet under hög säkerhet. Aktivister säger att säkerhetsstyrkor har angett ett flertal regeringskritiker inför denna årsdag av massakern på Himmelska fridens torg, vilket bidrar till att hårt våld uppstått
2015, I nordöstra Nigeria slår en självmordsbombare till på huvudmarknaden i staden Yola och 35 personer omkommer. Ytterligare 10 personer dör nästa dag och dödssiffran uppgår till 45. En självmordsbombare spränger en bil vid en vägspärr utanför militära baracker och 8 soldater dör i Maiduguri. Den turkiska regeringens tjänsteman meddelar att fler än 3 300 syrier har korsat gränsen till Turkiet bara underde 2 senaste dagarna. De har flytt från strider mellan islamiska statens militanta styrkor och kurdiska styrkor i norra Syriens Tall Abyaḑregion. I Tyskland demonstrerar fler än 30 000 människor i München mot ett G7-toppmöte som började i helgen i Bayern. Miljöaktivister, oppositionspartier och aktivister mot globalisering går under slogan, "Stoppa TTIP, Rädda klimatet, Bekämpa fattigdom"
2017, Lauri Ylönen (från gruppen The Rasmus) uppträder med låten "In the Shadows" genom ZDF-Fernsehgarten (broadcasting center) vid Mainz, Tyskland. Turkiska säkerhetsstyrkor dödar 8 aktivister från Kurdistans arbetarparti (PKK) i östra Karsprovinsen. I Libyen hittas 7 av 35 kända migranter från Afrika, Sahara, döda i en övergiven lastbil nära den libyska huvudstaden Tripoli. I södra Bulgarien dör 10 migranter och 7 skadas efter att en minivan som de åker med välter på en motorväg nära staden Pazardzjik. Den bulgariska föraren av fordonet, som inte har körkort, omkommer också.
2018, Efter en varm maj med värmebölja då man börjar tro att sommaren skall komma överraskas byborna totalt i Katterjåkk i Sverige genom att plötsligt vakna upp till ett vinterland, en vit måndagsmorgon. Invånarna får börja skotta snö på morgon. Det regnade dagen före och regnet höll i sig fram till klockan 23:00-tiden. Ingen kunde riktigt tro vad som väntade dem. Snön stannar kvar under hela dagen och det blåser riktigt kalla vindar. I juni i Katterjåkk är detta väldigt ovanligt.
2019, Exakt 30 år efter massakern på Himmelska fridens torg samlas 200 000 människor i Hongkong för tända ljus för att hedra och skänka en tanke till offren. Det blir en stor ljusmanifestation. Hundratusentals säkerhetsvakter och poliser övervakar Himmelska fridens torg i Peking. Det är endast tillåtet med minnesstunder i Hongkong och Macao. På resterande platser förbjuds hyllningar. I Uganda dör fem personer och dussintals saknas efter att ett kraftigt regn utlöst en serie jordskred vid östra Ugandas bergiga Bududadistrikt. I Tjeckien fyller uppskattningsvis 120 000 demonstranter upp huvudstadens Prags gator på kvällen för att kräva premiärministern Andrej Babiš avgång. Det är en av de största protesterna sedan kommunismens fall 1989.
2020, Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelar på en pressträff som bland annat kan höras live via radio, att inrikesflyg får börja flyga från 13 juni och att symptomfria personer kan resa. Coronaviruspandemin. Redan dagen efter pratar SAS om att utrikesflyg kan återta sin verksamheti slutet av andra kvartalet.
Födda
1394, Filippa, engelsk prinsessa, Sveriges, Danmarks och Norges drottning från 1406 (gift med Erik av Pommern)
1596, Anders Pedersson Grubbe, svensk präst och lektor
1694, François Quesnay, fransk nationalekonom, läkare och fysiokrat
1738, Georg III, kung av Storbritannien från 1760 och av Irland 1760–1801
1752, John Eager Howard, amerikansk federalistisk politiker, guvernör i Maryland 1788–1791 och senator för samma delstat 1796–1803
1754, Franz Xaver von Zach, tysk astronom
1758, Joseph Dacre Carlyle, engelsk orientalist
1809, Columbus Delano, amerikansk politiker, USAs inrikesminister 1870–1875
1832, Hedda Anderson, svensk författare
1833, Garnet Joseph Wolseley, brittisk fältmarskalk
1837, Jean-Louis Pascal, fransk arkitekt
1853, Caspar Leuning Borch, dansk arkitekt
1866, Miina Sillanpää, finsk journalist och socialdemokratisk politiker
1867, Gustaf Mannerheim, finländsk militär, marskalk och statsman, Finlands president 1944–1946
1868, Thomas F Bayard, Jr, amerikansk demokratisk politiker, senator för Delaware 1922–1929
1870, Elisabeth Hesselblad, svensk helgonförklarad birgittinnunna
1871, Reinhold Rudbeck, svensk friherre och hovman
1877, Heinrich Wieland, tysk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1927, Bernhard Gärde, svensk överstelöjtnant, civilingenjör och landshövding i Västmanlands län och Norrbottens län
1878, Thomas D Schall, amerikansk republikansk politiker, senator för Minnesota 1925-1935
1882, John Bauer, svensk illustratör och konstnär
1883, Joseph Jefferson Farjeon, engelsk författare, dramatiker och manusförfattare
1889, James O McKinsey, grundade 1926 managementkonsultfirman McKinsey & Company
1891, Erno Rapee, amerikansk kompositör
1893, Gunilla Ehrenmark, svensk skådespelare
1896, Millan Olsson, svensk skådespelare
1899, Gertrud Bodlund, svensk skådespelare och scripta
1903, Joel Berglund, svensk operachef, operasångare och hovsångare (basbaryton), Gunnar Odelryd, svensk rekvisitör, filmarkitekt, inspicient och producent
1904, Alvah Bessie, amerikansk författare
1907, Rosalind Russell, amerikansk skådespelare och manusförfattare
1908, Åke Jelving, svensk kompositör, dirigent och violinist
1910, Robert Bernard Anderson, amerikansk republikansk politiker, USAs finansminister 1957–1961
1911, Silvan Tomkins, amerikansk psykolog
1915, Nils Kihlberg, svensk skådespelare, sångare och teaterregissör, Modibo Keïta, malisk politiker
1916, Robert F Furchgott, amerikansk biokemist, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1998
1917, Howard Metzenbaum, amerikansk demokratisk politiker, senator för Ohio 1974 och 1976–1995, Jiří Pecka, tjeckoslovakisk kanotist
1921, Eskil Roos, överstelöjtnant i Frälsningsarmén
1923, Gregor Dahlman, svensk skådespelare
1924, Dennis Weaver, amerikansk skådespelare
1927, Geoffrey Palmer, brittisk skådespelare
1928, Ruth Westheimer, amerikansk sexterapeut
1929, Károlos Papoúlias, grekisk politiker, Greklands utrikesminister 1985–1989 och 1993–1996 samt president 2005–2015
1930, Carlos Lucas, chilensk före detta boxare
1932, John Drew Barrymore, amerikansk skådespelare
1933, Godfried Danneels, belgisk kardinal, biskop i Mechelen-Bryssels ärkestift 1979–2010
1934, Stig Grauers, svensk moderat politiker
1935, Lars Lönnroth, svensk litteraturvetare
1936, Bruce Dern, amerikansk skådespelare
1937, Lena Brundin, svensk skådespelare, Freddy Fender, amerikansk countryartist
1939, Gustav Wiklund, svensk regissör, manusförfattare, regiassistent och inspelningsledare, George Reid, talman i den skotska parlamentet
1941, Klaus Michael Grüber, tysk regissör och skådespelare
1943, Ann-Charlotte Björling, svensk skådespelare och operettsångare, Sandra Haynie, amerikansk golfspelare, Joyce Meyer, amerikansk predikant, författare och tv-programledare
1944, Michelle Phillips, amerikansk skådespelare och sångare, medlem i gruppen The Mamas and the Papas, Eddie Skoller, dansk artist
1945, Erik Hansen, dansk seglare, Gordon Waller, brittisk sångare
1950, Jesper Aspegren, svensk journalist, författare och programledare vid Sveriges Television (SVT)
1952, Michail Kuznetsov, sovjetisk roddare
1953, Linda Lingle, amerikansk republikansk politiker, guvernör på Hawaii 2002–2010
1955, Val McDermid, skotsk författare
1958, Virginia Gilder, amerikansk roddare
1960, Åse Michaelsen, norsk politiker i Fremskrittspartiet, Marcia DeBonis, amerikansk skådespelare
1963, Björn Kjellman, svensk skådespelare
1964, Luisa Cervera, peruansk före detta volleybollspelare, Jordan Mechner, amerikansk datorspelsutvecklare och manusförfattare
1965, Vincent Young, amerikansk skådespelare
1966, Cecilia Bartoli, italiensk mezzosopran, Bill Wiggin, brittisk konservativ politiker, parlamentsledamot 2001–
1968, Scott Wolf, amerikansk skådespelare, Mia Bryngelson, svensk radioprogramledare
1970, Izabella Scorupco, polsk-svensk skådespelare, fotomodell och sångare, Ekrem Imamoglu, turkisk politiker och borgmästare i Istanbul, Kurt Lockwood, amerikansk skådespelare
1971, Peter Jöback, svensk sångare och artist, Mike Lee, amerikansk republikansk politiker, senator för Utah 2011–, Noah Wyle, amerikansk skådespelare
1972, Nino Porzio, italiensk sångare och skådespelare
1973, Tony Popovic, australisk före detta fotbollsspelare.
1974, Sonja Lindblom, svensk skådespelare
1975, Angelina Jolie, amerikansk skådespelare, Russell Brand, brittisk ståuppkomiker, skådespelare och krönikör samt radio- och tv-programledare, Theo Rossi, amerikansk skådespelare, Julian Marley, jamaicansk-brittisk reggaemusiker
1976, Aleksej Navalnyj, rysk politisk aktivist och bloggare
1978, Julia Marko-Nord, svensk skådespelare.
1980, Pontus Farnerud, svensk fotbollsspelare
1981, Tonya Evinger, amerikansk MMA-utövare
1982, Kei Sugimoto, japansk före detta fotbollsspelare
1983, Abdulaziz Al-Faisal, saudiarabisk prins och racerförare, Romaric, ivoriansk före detta fotbollsspelare, Takuya Hara, japansk före detta fotbollsspelare
1984, Jillian Murray, amerikansk skådespelare, RAF Camora, österrikisk rappare, Machatj Murtazalijev, rysk brottare
1985, Lukas Podolski, tysk fotbollsspelare, Evan Lysacek, amerikansk konståkare, Bar Refaeli, israelisk fotomodell, programledare, skådespelerska och affärskvinna
1986, James Krause, amerikansk MMA-utövare
1988, Ryota Nagaki, japansk fotbollsspelare
1990, Toyofumi Sakano, japansk fotbollsspelare
1991, Lorenzo Insigne, italiensk fotbollsspelare, Kathryn Prescott, brittisk skådespelare, Jordan Hinson, amerikansk skådespelare
1992, Morgan Griffin, australisk skådespelare. Sebastian Strandberg, svensk professionell ishockeyforward, Moeno Sakaguchi, japansk fotbollsspelare, Filip Hrgović, kroatisk boxare
1993, Maggie Steffens, amerikansk vattenpolospelare, Jonathan Huberdeau, kanadensisk ishockeyspelare, Masaya Yuma, japansk fotbollsspelare
1994, Ginji Aki, japansk fotbollsspelare
1995, Gustav Lindh, svensk skådespelare, Kohei Shin, japansk fotbollsspelare
1996, Katsuya Iwatake, japansk fotbollsspelare
1997, Freddie Brorsson, svensk fotbollsspelare
1998, Daleho Irandust, kurdisk-svensk fotbollsspelare
1999, Toshiaki Miyamoto, japansk fotbollsspelare
2000, Itsuki Enomoto, japansk fotbollsspelare
Avlidna
1134, Magnus Nilsson, dansk prins, kung av Västergötland och svensk tronpretendent 1125–1130
1585, Marc Antoine Muret, fransk humanist, Salomon Birgeri, svensk politiker och domprost i Västerås
1608, Francesco Caracciolo, italiensk romersk-katolsk präst, ordensgrundare och helgon
1686, Erik Palmskiöld, svensk arkivsekreterare i Riksarkivet sedan 1651
1809, Francis Malbone, amerikansk federalistisk politiker, senator för Rhode Island sedan 1809
1845, Lars Molin, svensk tjuv med smeknamnet Lasse-Maja, känd för att ha uppträtt i kvinnokläder
1887, William A Wheeler, amerikansk republikansk politiker, USAs vicepresident 1877–1881
1913, Harald Jacobson, svensk poet
1917, John M Haines, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Idaho 1913–1915
1918, Charles W Fairbanks, amerikansk republikansk politiker, senator för Indiana 1897–1905, USAs vicepresident 1905–1909
1919, Ehrenfried von der Lancken, svensk jurist, ämbetsman och riksdagsman
1923, Filippo Smaldone, italiensk romersk-katolsk präst och helgon, Frank Hayes (jockey), amerikansk jockey
1936, Joseph Byrns, amerikansk demokratisk politiker med smeknamnet Jo, talman i USAs representanthus sedan 1935
1941, Vilhelm II, kejsare av Tyskland 1888–1918
1942, Reinhard Heydrich, tysk nazistisk politiker och SS-Obergruppenführer
1949, Maurice Blondel, fransk katolsk filosof
1968, Lester J Dickinson, amerikansk republikansk politiker, senator för Iowa 1931–1937, Dorothy Gish, amerikansk skådespelare
1971, Georg Lukács, ungersk kommunistisk politiker, filosof, författare och kritiker
1973, Maurice René Fréchet, fransk matematiker, Eric Magnusson, svensk skådespelare
1974, Murry Wilson, amerikansk musikproducent
1978, Emy Owandner, svensk skådespelare och operettsångare
1980, Lena Gester, svensk skådespelare
1983, Gunn Wållgren, svensk skådespelare
1989, Lizzy Stein, svensk skådespelare och sångare
1992, Bodil Dybdal, första kvinnliga domaren i Danmark
1993, Erna Groth, svensk skådespelare, sångare och scripta
2007, Craig Thomas, amerikansk republikansk politiker, senator för Wyoming sedan 1995
2011, Lawrence Eagleburger, amerikansk diplomat, USA:s utrikesminister 1992–1993, Donald Hewlett, brittisk skådespelare
2012, Eduard Chil, rysk artist och sångare
2019, Lennart Johansson, svensk fotbollsfunktionär, ordförande i Uefa 1990-2007, tidigare vice ordförande i Fifa
2021, Richard R Ernst, schweizisk kemist, mottagare av Nobelpriset i kemi 1991
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar