Könssjukdomar, sexuellt överförda infektioner

Könssjukdomar är infektioner som Du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och Du måste testa Dig om Du misstänker att Du har någon av dem.

Gå och testa Dig om Du har haft oskyddat sex och tror att Du kan ha fått en könssjukdom. Det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite.

Det är vanligt att det svider när Du kissar eller att Du får flytningar om Du har en könssjukdom. Du kan också få förändrade flytningar.

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om Du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget. Du kan också använda en kondom eller slicklapp om Du har munsex. En slicklapp är en tunn gummiduk som läggs över könsorganet eller ändtarmsöppningen.

Kom ihåg att även använda kondom, femidom eller slicklapp om du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan.

Kontakta en vårdcentral, gynekologisk mottagning eller ungdomsmottagning om Du tror att Du har en könssjukdom och vill testa Dig.

Du kan också kontakta en hud- och könsmottagning. De är specialiserade på sexuellt överförbara infektioner. Mottagningarna kan ha olika namn på olika platser i landet. 

De kan heta något av följande:

Mottagning för sex och samlevnad

Sesam

Könsmottagning

Venereologmottagning

Infektionsmottagning

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Det vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är med ett urinprov. Beroende på vilka symtom Du har kan prover tas från olika ställen på kroppen med pinnprov. De här proverna kan tas även om Du har mens.

Ibland får Du lämna ett blodprov.

I vissa fall undersöker läkaren eller sjuksköterskan Dig genom att titta på Ditt könsorgan.

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen. Det innebär att Du måste testa Dig om Du tror att Du har någon av dem.

Du behöver aldrig betala för att testa Dig för könssjukdomar som finns i smittskyddslagen.

Att testa sig för andra könssjukdomar kan kosta olika beroende på vilken mottagning Du går till.

Du kan testa Dig för flera sjukdomar samtidigt. Då räcker det med att en av dem finns i smittskyddslagen, för att Du inte ska behöva betala.

Vilken behandling Du erbjuds beror på vilken könssjukdom Du har.

Alla behandlingar för sjukdomar som ingår i smittskyddslagen är kostnadsfria, de andra behöver Du betala för.

Alla könssjukdomar kan botas utom hiv, herpes och kronisk hepatit B. Det finns bromsmediciner, men Du är ändå bärare av sjukdomen.

Risken att få en könssjukdom är störst om Du har vaginala samlag eller anala samlag med en penis. Några könssjukdomar kan Du också få genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

Könssjukdomar överförs framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra när Du har sex med någon annan. En del könssjukdomar kan överföras med sperma eller slidsekret. Vissa könssjukdomar kan överföras via blod.

Könssjukdomar överförs inte genom att Du tar någon i hand eller att Du använder samma handduk eller toalett som någon som har en könssjukdom.

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Det innebär att Du enligt lag måste testa Dig om Du vet eller misstänker att Du har en sådan sjukdom.

De könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen är:

Gonorré

Hepatit B

Hiv

Klamydia

Syfilis

Du behöver inte betala någonting för undersökning, provtagning eller eventuell behandling av de här sjukdomarna.

Det finns även andra sjukdomar i smittskyddslagen som kan smitta sexuellt, t ex hepatit A, hepatit C och infektion med HTLV I eller II.

Om Du har någon eller några av könssjukdomarna som finns med i smittskyddslagen görs en så kallad smittspårning. Det innebär att Du måste berätta vem eller vilka Du har haft sex med det senaste året, oavsett om Ni har använt någon typ av skydd eller inte. För syfilis och hiv behöver Du berätta vilka Du har haft sex med ännu längre tillbaka.  

Ibland kanske Du inte vet så mycket om personen som Du har haft sex med. Du kanske t ex inte vet vad personen heter i efternamn. Då är det viktigt att Du ändå berättar det Du vet för att personalen ska kunna hitta personen.

Personalen på mottagningen kontaktar sedan den personen eller de personerna och berättar att de också måste testa sig.

Det är mycket viktigt att hitta alla personer som har sjukdomen så att de kan erbjudas behandling, dels för att minska risken för komplikationer och dels för att infektionen inte ska överföras till flera.

Det Du säger till smittspåraren är hemligt. De personer Du berättar om kommer inte att få reda på vem Du är. De kommer bara att få veta att de måste testa sig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning