Nikkaluoktasoppa

Denna mustiga och matiga Nikkaluoktasoppa kommer från just Nikkaluokta i Gällivare. Den innehåller både nötfärs och vitkål och är smaksatt med senap. Vi har även lagt till crème fraiche i denna soppa för att göra smaken riktigt rund och god. Toppa Nikkaluoktasoppan med persilja.

Strimla vitkål och purjoök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Bryn färsen tills den fått fin färg. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, soja, kål och lök. Fräs 2-3 minuter under omrörning. Häll på vatten och smula ner buljongen. Koka upp och låt koka cirka 20 minuter. Tillsätt crème fraiche och smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Toppa Nikkaluoktasoppan med persilja.

4 portioner

250 gr vitkål

1 purjolök

25 gr svenskt smör

500 gr köttfärs

3 msk sötstark senap

3 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 msk kinesisk soja

1⅕ liter vatten

3 tärningar köttbuljong

2 dl crème fraiche

1 krm cayennepeppar

Salt och svartpeppar

½ dl hackad färsk persilja

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning