Nikkaluoktasoppa
Denna mustiga och matiga Nikkaluoktasoppa kommer från just Nikkaluokta i Gällivare. Den innehåller både nötfärs och vitkål och är smaksatt med senap. Vi har även lagt till crème fraiche i denna soppa för att göra smaken riktigt rund och god. Toppa Nikkaluoktasoppan med persilja.
Strimla vitkål och purjoök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Bryn färsen tills den fått fin färg. Tillsätt senap, tomatpuré, lagerblad, soja, kål och lök. Fräs 2-3 minuter under omrörning. Häll på vatten och smula ner buljongen. Koka upp och låt koka cirka 20 minuter. Tillsätt crème fraiche och smaka av med cayennepeppar, salt och peppar. Toppa Nikkaluoktasoppan med persilja.
4 portioner
250 gr vitkål
1 purjolök
25 gr svenskt smör
500 gr köttfärs
3 msk sötstark senap
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 msk kinesisk soja
1⅕ liter vatten
3 tärningar köttbuljong
2 dl crème fraiche
1 krm cayennepeppar
Salt och svartpeppar
½ dl hackad färsk persilja
Kommentarer
Skicka en kommentar