Efterdropp vid toabesök, här är docentens råd

En del män lider av efterdropp när de varit på toaletten och kissat men man ska inte ignorera problemet. Här är docentens råd till självhjälp.

Det är främst äldre män som lider av efter efterdropp, det vill säga att det kommer några droppar urin efter man har varit på toaletten. Många tror att det behövs medicinska ingrepp eller kirurgi men med en enkel massage kan man bli av med problemet.

Uretramassage, så kallad urinrörsmassage. Du trycker över urinröret som börjar precis framför ändtarmen, sen fram mot pungen och ut mot undersidan av penis, sen ända längst ut på penisen. Masserar du inifrån och ut så tömmer du urinröret på dropparna som finns kvar i bakre delen av urinröret. Då är det avhjälpt och besväret är borta. Du behöver inga mediciner eller kirurgi. Så enkelt är det att bli av med det, berättar Lars Henningsohn, överläkare och docent vid Karolinska Institutet (KI), till Aftonbladet Hälsa.

Anledningen till efterdropp är svag muskulatur runt urinröret som petar urinen tillbaka. När man åldras blir prostatan större och blockerar den svaga kraften för att föra urinen upp i urinblåsan.

Ungefär en tredjedel av män från 40 års ålder och uppåt besväras av efterdropp. Det är det vanligaste symtomet från nedre urinvägarna hos män, det har man sett i jättestora studier, bland annat Epilutsstudien i England med cirka 40 000 män.

Henningsohn får mängder av besök av män med dessa problem och han menar att nästan alla har problem med efterdropp, om man bara frågar.

Du anar inte hur många som kommer till mig och har problem med det. Det är nog så att alla har efterdropp bara man frågar tillräckligt noggrant. Det blir alltid kvar lite urin i urinröret när du har kissat färdigt. När du sen reser dig upp från toaletten så kommer det ut, antingen på en gång eller efter en liten stund, allt från några droppar till några milliliter. Men det är tillräckligt för att göra det blött i kalsongerna.

Det är viktigt att söka hjälp i tid då det i värsta fall kan vara något allvarligt och med hjälp av vården kan man utesluta sjukdomar.

Prostatan blir större och det kan bero på flera anledningar. Det vanligaste är godartad prostataförstoring, eller prostatacancer. När du blir lite äldre och symtomet förvärras av sig själv rekommenderar jag att kontrollera prostatan med ett PSA-prov eller ultraljud. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning