Vad betyder färgen på Ditt mensblod?

Har Du lagt märke till hur blodet ändrar färg under mensen? 

Blodets färg kan avslöja mycket om Sin hälsa och var i cykeln Du befinner Dig. Vi går igenom vad mensblodets färg, som kan vara allt från ljusrosa till svart, egentligen betyder.

Det är viktigt att Du lär Dig vad som är normalt och vad som inte är normalt för just Din menscykel. Då kan Du upptäcka eventuella förändringar, t ex nyanser Du inte känner igen eller oförklarliga mellanblödningar, och söka vård om det behövs.

Att mensblodet ändrar färg under en och samma menstruation, eller från en månad till en annan, är ofta helt normalt. Hur mycket Du blöder varierar (precis som det mesta annat när det gäller mensen), men normalt handlar det om cirka 2–3 matskedar under hela menstruationen.

Mensblodets färg kan variera mellan ljusrött och mörkbrunt, eller till och med svart. Färgen beror på hur lång tid det tar för blodet att lämna kroppen.

Ljusrött

Blodet är ofta ljusrött de dagar Du blöder som mest och har ett stadigt flöde av färskt blod. Det är ljusare i färgen eftersom det rinner ut ur kroppen snabbare och därför inte hinner oxideras och bli mörkare.

Hos vissa är blodet ljusrött under hela mensen, men i de flesta fall blir det successivt mörkare, säger Elisabeth.

Många får klumpar i blodet de dagar de blöder som mest, då mensen är klar- eller mörkröd.

Vid kraftiga blödningar är blodflödet snabbare och rikligare än vad kroppen kan hantera. Därför klumpar sig blodet, förklarar Elisabeth.

Klumpar i mensblodet är ganska vanligt och kan vara ett tecken på att Du har väldigt rikliga menstruationer (menorragi).

Du bör söka hjälp om:

Du blir illamående, trött eller andfådd under mensen

Du har ont i magen i kombination med rikliga blödningar

Din mens varar längre än sju dagar

Du måste byta tampong eller binda varje eller varannan timme

Blodet innehåller mycket stora blodklumpar

Mörkrött

Mensblod har ofta mörkröd färg, särskild på morgonen. Det beror på att blod som inte flyter omkring i våra kärl utan exponeras för luft kommer att oxidera. När vi är uppe och går underlättas blodets bana från livmodern, genom vagina och ut ur kroppen. När vi ligger och sover är det svårare för blodet att komma ut och oxideringen hinner påbörjas innan blodet lämnar kroppen. Det gör att blodet får en mörkare färg.

Mensblodet kan också vara mörkrött av andra orsaker:

Menscykeln är snart slut

Mensblodet kan vara mörkrött i slutet av mensen (eller precis i början) när det rinner långsammare och har mer tid att oxidera.

Blödning efter förlossning

Efter förlossning har blödningarna (som kallas ”avslag”) en mörkröd färg

De här blödningarna är inte en mensblödning, utan blödningar från sårytan där placentan suttit. Direkt efter förlossning, när blödningen är som kraftigast, är blodet normalt klarrött och blir sedan mörkare i takt med att flödet minskar, säger Elisabeth.

Brunt eller svart

Mörkbrunt eller svart blod är äldre blod, helt enkelt. Blodet kan vara brunt eller svart precis i början och slutet av menstruationscykeln när det tar längre tid innan det lämnar kroppen.

Bruna flytningar eller blödningar under graviditeten kan vara tecken på missfall eller utomkvedshavandeskap, alltså att det befruktade ägget fäster utanför livmodern, oftast i någon av äggledarna.

Om Du blöder rikligt och har väldigt ont bör Du rådgöra med en barnmorska eller läkare omedelbart för närmare utredning.

Ljusrosa

Om blodet är rosa har livmodersekret förmodligen blandats med mensblodet och gjort färgen ljusare. Det är vanligt de dagar man blöder mindre, t ex i slutet av mensen.

Mensblodet kan också vara rosa av andra orsaker:

Blodbrist

Vid blodbrist, även kallat anemi, kan mensblodet också vara rosa.

Det är järnet som ger blodet dess röda färg. Om Du har järnbrist kan blodet därför bli ljusare, förklarar Elisabeth.

Stänkblödningar

Små blödningar under eller mellan menstruationer brukar kallas stänkblödningar eller spotting från engelskan. De kan ha olika färg, t ex ljusrosa eftersom de blödningarna ofta är lindriga, säger Elisabeth.

Stänkblödningar kan ha flera olika orsaker, bland annat följande:

Ägglossning

Rivsår på slidväggen under sex

Sexuellt överförbara sjukdomar, t ex klamydia

Hormonella preventivmedel

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS)

Myom eller polyper (ickecancerösa tillväxter i livmodern)

Cancer i livmoderhalsen, livmodern, vulvan eller vaginan

Om Du upptäcker onormala mellanblödningar bör Du prata med en läkare.

Låg östrogennivå

Rosa blödningar/flytningar kan också vara ett tecken på låga östrogennivåer, vilket i sin tur kan betyda att Du befinner Dig i förklimakteriet.

Om Du har låga östrogennivåer kan Du få rosa blödningar eller flytningar närsomhelst under menscykeln, inte nödvändigtvis när det borde vara dags för mensen att börja, förklarar Elisabeth.

Östrogen hjälper till att stabilisera livmoderslemhinnan. Om kroppen inte producerar tillräckligt med östrogen kan slemhinnan lossna och stötas ut i oregelbundna intervall som leder till mellanblödningar.

Orange

Om mensblodet har en orange färg kan det ha blandats med livmodersekret.

Orange mensblod eller flytningar kan också vara tecken på infektion, till exempel bakteriell vaginos, en bakteriell obalans i slidan eller trikomonasinfektion, en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av en parasit, säger Elisabeth.

Om Du har orange blödningar bör Du vara uppmärksam på andra infektionssymptom som klåda i underlivet, onormal lukt eller obehag.

Grått

Gråaktigt mensblod är vanligtvis ett tecken på infektion, t ex bakteriell vaginos. Det kan vara svårt att se om blodet har en grå nyans. Därför bör Du vara uppmärksam på andra infektionssymptom, t ex dålig lukt från slidan, sveda när Du kissar och klåda i och runt slidan.

Bakteriell vaginos behöver ofta behandlas, så det är viktigt att Du söker vård.

Om Du får gråaktiga blödningar med blodklumpar eller vävnadsrester kan Du ha fått ett missfall. Många får även andra symptom vid missfall, bland annat kramper och smärta i nedre delen av magen.

Om Du känner oro över ovanliga blödningar kan det vara bra att rådgöra med en läkare. Förutom färgen bör Du vara uppmärksam på förändringar av menstruationens längd och blodets struktur och konsistens.

Sök hjälp om:

Du har en ny eller ovanlig typ av blödning

Du har mycket oregelbunden mens som varierar i längd och konsistens från månad till månad

Du har en postmenopausal blödning

Tre menstruationer eller fler uteblir

Du har tjocka, gråaktiga flytningar

Du har klåda i eller runt slidan

Du har feber i kombination med onormal blödning


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning