söndag 7 augusti 2022

Tio hälsobesvär som oftare drabbar kvinnor

Det finns skillnader mellan män och kvinnor och de sjukdomar som drabbar oss genom livet. Elisabeth Rosén, specialiserad inom gynekologi och obstetrik på Kry, berättar varför vissa besvär främst drabbar kvinnor och när Du bör söka vård för Dina symptom.

I den här texten använder vi ordet kvinna för en person med livmoder, äggledare och äggstockar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att den här texten kan vara hjälpsam ändå.

Har Du någon gång avfärdat Dina symptom och tänkt att det är säkert inte så farligt? 

Då är Du inte ensam. Många kvinnor känner sig generade, oroliga eller tycker det känns utelämnande att prata om vissa hälsofrågor.

Många kvinnliga hälsotillstånd kan också vara svårare att identifiera, som endometrios. Det drabbar 10% av alla kvinnor i fertil ålder och tar i genomsnitt över sju år från symptomens början tills Du får en diagnos. Detta beror sannolikt på den ojämlikhet mellan könen som råder inom vården. Något som lett till bristande forskning och kunskap kring tillstånd och symptom som enbart drabbar kvinnor.

Kvinnors hälsa har historiskt sett alltid varit underprioriterad. Vårdens kunskaper inom kvinnohälsa brister ofta, vilket i sin tur kan medföra att det tar längre tid att få en diagnos. Det har också medfört att exempelvis kliniska prövningar i huvudsak utförts på män, trots att vi vet att den kvinnliga kroppen kan reagerar annorlunda på en del tillstånd och läkemedel, säger Elisabeth och understryker att det är viktigt att alltid prioritera sin hälsa eftersom Du bara har en kropp och den ska fungera länge.

Du bör alltid prata med en läkare om Du upplever nya symptom eller oroar Dig för något.

Här listar vi några symptom som kvinnor inte bör ignorera.

Förändringar i brösten

Regelbunden undersökning av brösten är viktigt för att i ett tidigt skede kunna upptäcka bröstcancer. Det är idag världens vanligaste cancerform bland kvinnor.

Det är väldigt viktigt att undersöka sina bröst och leta efter eventuella förändringar. Alla kvinnor bör undersöka sina bröst en gång i månaden vid samma tidpunkt i menscykeln. Det är den bästa livförsäkring som en kvinna kan ge sig själv, säger Elisabeth och fortsätter, om Du märker några förändringar är det värt att få dem kontrollerade av en läkare, säger Elisabeth.

Obehag eller smärta i bröstet

Om Du upplever obehag eller smärta i bröstet kan det vara ett tecken på något allvarligt. Om det plötsligt inträffar och inte försvinner kan det till och med vara ett tecken på hjärtinfarkt.

De vanligaste symptomen på hjärtinfarkt hos kvinnor inkluderar bröstsmärta eller obehag, andfåddhet, trötthet och smärta som strålar ut i armar, rygg, käke och nacke. Du kan också drabbas av en känsla av tyngd och tryck över bröstet, säger Elisabeth och menar att Du bör söka läkarhjälp omedelbart om känslan i bröstet känns annorlunda.

Trots att hjärtinfarkt är den största dödsorsaken bland kvinnor i hela världen, drar sig kvinnor från att söka vård. Kvinnor feldiagnostiseras dessutom i större utsträckning än män initialt när det kommer till hjärtinfarkt.

Elisabeth påpekar att bröstsmärtor också kan indikera lungemboli som drabbar fler kvinnor än män och kräver akut medicinsk hjälp eftersom det kan vara livshotande.

Kraftig eller oregelbunden blödning

Det finns många faktorer som påverkar Din menscykel, stress, viktminskning och för mycket träning är exempel på sådana. Om Din mens är kraftigare än normalt och Du har oregelbundna blödningar är det en bra idé att diskutera detta med en läkare.

Det viktigt att kontrollera onormala blödningar eftersom det kan finnas ett underliggande tillstånd som måste behandlas. Förutom att det är jobbigt och kraftiga blödningar kan orsaka anemi (blodbrist) kan det också vara ett tecken på fibroider, polyper eller livmodercancer, säger Elisabeth.

Oregelbunden blödning är vanligtvis relaterad till att Din menscykel inte fungerar som den ska. Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), könssjukdomar, cystor på äggstockarna, godartade tillväxter i livmodern eller livmoderhalsen, livmoderhalscancer eller livmodercancer kan alla orsaka oregelbunden blödning.

Hon rekommenderar också att Du omedelbart kontaktar läkare om Du upplever vaginalblödning efter klimakteriet, eftersom det inte hör till det normala.

Svullnad

Att känna sig uppblåst ibland är inte nödvändigtvis något att oroa sig för, men det är viktigt att veta att ökad magstorlek är ett av de vanligaste tecknen på äggstockscancer. Tyvärr diagnostiseras äggstockscancer ofta i ett sent skede och det finns i allmänhet låg medvetenhet om både riskfaktorer och symptom, även om det är en av de vanligaste gynekologiska cancerformerna.

Äggstockscancer är svårt att identifiera, säger Elisabeth och räknar upp några symptom Du ska vara uppmärksam på:

Smärta i nedre delen av magen

Oregelbundna blödningar

Kissar oftare än vanligt

Smärta i ländryggen

Nedsatt aptit

Blir mätt fort

Viktnedgång

Förändringar i toalettvanor.

Andra vanliga orsaker till uppblåsthet är IBS, intolerans mot exempelvis gluten och förstoppning.

Alltid dåligt humör

Depression verkar vara vanligare hos kvinnor än hos män. Symptom Du bör vara uppmärksam på är bland annat dåligt humör, irritation, låg energi och svårigheter att koncentrera sig och sova.

Depression är ett tillstånd som ofta blir bättre om det behandlas, så det är viktigt att diskutera alternativ med en läkare. Depression som inträder i samband med att Du får barn, förlossningsdepression, är också vanligt och dessutom underdiagnostiserat. Många kvinnor skäms över att söka hjälp eftersom förväntningarna på en ny mamma kan vara höga, säger Elisabeth.

Onormala flytningar

Flytningar är något som de flesta kvinnor har och de behövs för att hålla slidan fuktig och skydda mot infektioner. Elisabeth berättar att friska flytningar inte luktar och de är antingen klara eller vita. 

Det är också vanligt att flytningarnas mängd och konsistens varierar under menscykeln.

Om Du har onormala flytningar bör Du prata med Din gynekolog eftersom det kan vara ett tecken på en infektion. Vanliga infektioner som svamp kan ofta behandlas med receptfria läkemedel. Men onormala flytningar kan också vara symptom på en könssjukdom som gonorré eller klamydia. Om könssjukdomarna inte behandlas kan de orsaka äggledarinflammation vilket ibland kan leda till infertilitet.

Det är viktigt att inte ignorera Dina symptom. Om infektioner utesluts kan onormala flytningar vara ett tecken på livmoderhalscancer, säger Elisabeth.

Bäckensmärta

Vanliga orsaker till smärta i bäckenet är ägglossning, endometrios, urinvägsinfektion eller äggledarinflammation. Om Du är gravid kan bäckensmärta orsakas av utomkvedshavandeskap, missfall eller för tidig förlossning.

Andra orsaker kan vara cystor på äggstockarna, IBS, förstoppning, blindtarmsinflammation, inflammatoriska tarmsjukdomar och äggstockscancer, säger Elisabeth och betonar vikten av att boka tid hos en läkare om Du får plötslig, svår och långvarig smärta i bäckenet.

Smärta under samlag

Majoriteten av kvinnor upplever smärta under sex någon gång i livet. 

Smärta under samlag är inte normalt, men många kvinnor lider av det från tidig ålder och söker ofta inte hjälp på grund av att det känns pinsamt, säger Elisabeth och fortsätter, diskutera med Din läkare för att få hjälp att hitta orsaken till Din smärta.

Intensiv huvudvärk

Det främsta symptomet på migrän är en intensiv huvudvärk på den ena sidan av huvudet. Kvinnor drabbas tre gånger oftare av migrän än män. Enligt Elisabeth beror det delvis på att östrogennivåerna förändras, och många kvinnor upplever det samtidigt i menscykel varje månad eller under perimenopausen.

Ytterligare symptom på migrän inkluderar illamående, synstörningar och ökad ljuskänslighet. Ibland kan du också uppleva svettningar, diarré och få bekymmer med koncentrationen. I mycket allvarliga fall kan ditt nervsystem påverkas, Du kan få problem med att prata eller bli yr och svimma. Det är viktigt att söka hjälp för att utesluta andra tillstånd som en tumör, säger Elisabeth.

Ständig trötthet

Även om det är vanligt att känna sig trött, kan det vara så att Din kropp försöker berätta för Dig att något är fel, om Du är onormalt trött hela tiden. 

Elisabeth menar att det kan finnas många orsaker bakom trötthet:

Järnbrist

Brist på D-vitamin

Depression

Hjärtsjukdom

Dålig sömn

Trötthet är ett av de viktigaste symptomen på en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos), en autoimmun sjukdom som främst drabbar kvinnor. Tillståndet innebär symptom som trötthet, frusenhet, koncentrationsbrist, depression, torr hud, spröda hår och naglar, förstoppning, viktökning, låg hjärtfrekvens, muskelsmärta och allmän svaghet. Prata med Din läkare om Du upplever några av dessa symptom, säger Elisabeth.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag