Det finns för många olika typer av valsedlar. Väljarna förvirras och valsedlar kommer inte fram. Så drabbas Du av av de nya vallagarna.
Förra valet 2018 hade europeiska samarbetsorganisationen OSSE observatörer i Sverige eftersom utländska bedömare kritiserat att valsedlarna låg för öppet, skriver Dagens Nyheter.
Sedan februari i år har vi därför fått lagändringar där det står att väljarna ska ha rätt att välja och göra i ordning valsedlar i hemlighet. Alltså ska valsedlarna ligga bakom skärmen och inte öppet i vallokalen som förr.
Tidigare var det partierna som ansvarade för att lägga ut valsedlarna med personnamn i vallokalen. Nu har kommunerna fått ta över den uppgiften.
Men Valmyndigheten tycker att valsedlarna är för många, och att partierna har för många olika typer av valsedlar. Det förvirrar väljarna.
Hundratals miljoner valsedlar ska tryckas under tidspress och distribueras till många platser i Sverige. Leveransproblem gör att det händer att valsedlar inte kommer fram till rätt ställe. Vi hade önskat ett system där Valmyndigheten ansvarar för distributionen och partierna inte är involverade, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Justitieminister Morgan Johansson ser ingen anledning att ändra valsedelssystemet som bygger på långa traditioner, att varje parti har rätt att själva besluta hur många olika valsedlar de vill ha och att Sverige har ett högt valdeltagande internationellt sett, vilket bör vara ett tecken på att systemet fungerar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar