söndag 14 augusti 2022

Så pratar Du om obekväma ämnen med Din läkare

Erektil dysfunktion, blod i avföringen eller psykiska besvär? 

Det kan kännas olustigt att prata om privata eller pinsamma symptom med en läkare. Vi ger Dig tips på hur Du kan förbereda Dig inför besöket och få den hjälp Du behöver.

Tanken på att tala med en läkare om känsliga frågor kan göra vem som helst nervös. Oavsett om Du har känt en ovanlig kroppslukt, vill diskutera frågor kring sex eller om Du har känt Dig deprimerad finns läkaren där för att hjälpa Dig med alla typer av symptom.

Att öppna upp sig kan vara tufft, men att leva med fysiska eller psykiska besvär är ännu värre, säger Roshaan Saloojee, allmänläkare på Kry i England och tillägger, läkaren finns där för att lyssna på Dig och ta itu med alla Dina problem, stora som små.

Tänk på att läkaren har en skyldighet att vara objektiv och neutral i sitt bemötande när det kommer till Din hälsa. Genom att vara ärlig om Dina symptom eller hur Du mår, hjälper Du läkaren att hitta sätt att hjälpa Dig, oavsett om det är genom att tipsa om egenvård, behandling, medicinering, terapi eller remiss till en annan specialist.

Här är åtta enkla råd som kan hjälpa Dig att våga dela med Dig av Dina bekymmer.

Skriv ner Dina tankar i förväg

Ibland är det lättare att organisera Dina tankar innan Du pratar med en läkare, särskilt om det finns flera olika saker Du vill diskutera.

Skriver Du ner Dina symptom, erfarenheter eller frågor innan Ditt besök kan det hjälpa Dig att komma ihåg viktiga detaljer som Du annars kanske glömmer. Anteckningarna kan också bidra till att minska ångest. Om Du fortfarande känner Dig nervös kan Du dela Dina anteckningar med Din läkare.

Prova ett digitalt möte

Om Du upplever symptom och oroar Dig för att diskutera dem ansikte mot ansikte kan Du prova ett digitalt möte som ett första samtal. Du kanske tycker att det känns lättare att ha ett läkarmöte i exempelvis Ditt hem där Du känner Dig trygg.

Läs på

Vissa människor gillar att läsa på om ämnet de är oroliga för innan läkarbesöket. Det finns ingen anledning att kunna all medicinsk terminologi, men det kan ge Dig några användbara termer för att beskriva hur Du känner.

Att söka efter symptom på nätet kan vara förvirrande och till och med skrämmande, så håll Dig till välkända källor som granskas av medicinska experter.

Öva i förväg

Om Du tycker att det känns jobbigt att prata högt om Dina problem kan Du öva hemifrån i förväg. Att höra sina egna ord kan faktiskt göra att Du känner Dig mer självsäker.

Var så specifik som möjligt

Känn inte att Du behöver veta exakt vad som händer med Din kropp eller varför. Försök bara att vara specifik med tidsperspektivet och berätta om Dina symptom, det kan hjälpa Din läkare att förstå vad som händer.

Exempelvis:

Den senaste månaden har jag vid några tillfällen inte kunnat kontrollera min urinblåsa

Under de senaste två månaderna har jag upplevt smärta när jag har sex

Jag har tappat intresset för de saker jag brukar tycka om och jag kämpar för att ta mig ur sängen på morgonen

Ju mer information Din läkare får, desto bättre vård och hjälp får Du.

Ställ frågor

Läkarbesök kan vara överväldigande och ibland kan en läkare dela mycket information väldigt snabbt. Kom ihåg att det är okej att ställa frågor eftersom Du alltid har rätt att förstå läkarens råd.

Det är också okej att be läkaren att klargöra eventuella medicinska termer som Du inte känner till. Om Du själv upprepar informationen kan det bli lättare att förstå och Du kan få hjälp om det är något Du har missuppfattat.

Berätta att Du känner Dig nervös

Dela med Dig av Dina känslor till Din läkare. Det kan hjälpa läkaren att inse att Du kan behöva mer tid på Dig för att kunna berätta om Dina symptom. Dessutom kan det underlätta om Du i förväg berättar att det känns obekvämt, och det kan minska Dina känslor av obehag.

Några fraser som Du kan prova är:

Det här är pinsamt/svårt för mig att tala om

Jag har inte berättat detta för någon förut

Jag känner mig nervös, ha gärna lite tålamod med mig medan jag förklarar

Tänk på att Ditt läkarbesök är konfidentiellt

Vi respekterar våra patienters integritet och allt som sägs i undersökningsrummet är alltid konfidentiellt, vare sig det är digitalt eller på en vårdcentral. Ett samtal med en läkare ska vara en plats där Du tryggt kan dela med Dig av Dina problem med vetskapen om att allt är konfidentiellt, säger Roshaan och tillägger, vårt jobb är att få Dig att känna Dig bekväm så att Du vågar diskutera Dina hälsoproblem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar