Ekdal tränade, spelar troligen EM-premiären

Albin Ekdal klev av träningen i lördags, men fanns med när landslaget bekantade sig med matcharenan Estadio La Cartuja i Sevilla.

Sebastian Larsson leder in laget på Estadio La Cartuja, som lagkapten i sin 130e landskamp.

Självklart ett av de stoltaste ögonblicken i min karriär, men vi vet att vi måste upp på en topprestation för att slå Spanien, säger han inför EM-premiären.

Det har varit veckor, månader, till och med år av snack och spekulationer. En tid av handling, av verkstad, börjar prick klockan 21:00 på måndagskvällen.

Innan dess har förbundskaptenen Janne Andersson lite tankearbete att ta itu med. Ska virussmittade Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg stå kvar i EM-truppen? Eller slängs någon i "reservbubblan" in i landslagets gemenskap när det bär av till S:t Petersburg, där Slovakien och Polen väntar?

Beskedet från presskonferensen:

Beslutet tas i kväll, när allt läggs samman. Då har vi alla kort på bordet.

Det kanske han hade, men han får mer tid på sig. Uefa ger landslaget respit.

I ett pressmeddelande skriver presschefen Jakob Kakembo Andersson:

Vi har fått många frågor från flera av Er gällande eventuella förändringar i truppen. Efter att ha ställt frågan till Uefa om deadline för truppförändringar har vi fått svaret att vi har till i morgon på dagen på oss att fatta ett sådant beslut. Därför kommer vi att vänta med att fatta ett definitivt beslut till i morgon på dagen. När ett beslut är fattat så kommer vi att kommunicera det. Vi har också fått flera frågor angående statusen på Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski. Vårt medicinska team har löpande kontakt med spelarna som båda mår fortsatt bra.

Andersson ville avvakta träningen på matcharenan innan han samlar de sista tankarna och bestämmer sig för den elva som tar sig an Spanien.

Det är ingen hemlighet att Albin (Ekdal) hade en liten känning och där vill jag ha ett positivt svar. Sedan vet man aldrig, jag vill inte ta ut något i förskott.

Samtliga 24 tillgängliga spelare fanns på planen under de 15 minuter den var öppen för medier.

Under den heta andalusiska solen är inget nytt kring Anderssons procedurer.

Spelarna får startelva vid ett möte på kvällen. Då avhandlas också några taktiska bitar. På matchdagen väntar ett teoripass kring fasta situationer.

Sedan laddar var och en på sitt sätt inför matchen, säger han.

På tal om solen och hettan i Sevilla. Spanska journalister kunde inte förstå varför landslaget tränade tidigt på eftermiddagen när det är som hetast, till skillnad mot Spanien som körde ett kvällspass.

Ja, det är varmt. Vi har vetat om länge att Sevilla är ett varmt ställe. Man kan ju säga att svenska folket har sedan 1960- och 1970-talet och under en herrans massa år valt att besöka Spanien just för att söka upp värmen och vara här på semester. Vi svenskar gillar värmen här i Spanien, säger Andersson.

Det finns ett starkt skäl till. Ju tidigare träning, desto mer tid till förberedelser och återhämtning.

Något som kan behövs, om det inte ska brännas i skinnet som efter de senaste besöken. Spanien har tre raka segrar och 10–0 på Sverige.

2019 vann Spanien i EM-kvalet med 3–0 i Madrid.

Vi har ganska klart för oss vad som kommer att krävas för att få med oss något från den här matchen. Jag kan inte säga att det är en massa konkreta grejor, det är mer en allmän attityd till hur vi ska jobba därute.

Vi känner ändå att vi har ganska goda vibbar med oss in i matchen, säger Andersson.

Larsson om styrkor och svagheter i det spanska laget:

Vi vet att vi måste upp på topprestation för att slå Spanien. Samtidigt har vi mött lag av den här kalibern tidigare och visat att vi kan hantera dem och handskas och slåss med dem.

Spaniens kvalitéer är tydliga för alla att se. Ett oerhört bollskickligt lag med många väldigt duktiga spelare. Vi har en tydlig idé över vad vi måste göra och hur vi måste hantera den här matchen för att kunna bli lyckosamma.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning