Dagen efter vid hett EU-möte

Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg ut från torsdagens del av veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Rejäla duster om Ungern och Ryssland får ge vika för samtal om ekonomin när EU-ledarna avslutar sitt midsommartoppmöte i Bryssel.

Torsdagen blev full av heta känslor.

I närmare 13 timmar satt statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i mötesrummet i går för att avhandla allt från migration och Turkiet till situationerna i Belarus och Sahel.

Två andra ämnen dominerade dock stort.

Ungerns syn på hbtq-frågor bjöd på en rejäl debatt, när nästan alla ledare kritiserade premiärminister Viktor Orbán för en ny lag om hur uppvisande av bland annat homosexualitet ska stoppas för minderåriga.

Det var ingen diplomatisk diskussion. Den var snarare konfrontatorisk, berättade Belgiens premiärminister Alexander De Croo när inledningsdagens mötesdel till sist avslutades vid tvåtiden på natten mot midsommaraftonen.

Han hoppas att Orbán kanske fick sig en funderare.

Jag tror inte han hade väntat sig att mötet skulle bli så här, sade De Croo.

Tvisteämne nummer två var relationen till Ryssland och framför allt frågan om det är läge att återuppta någon form av toppmöten med president Vladimir Putin igen.

Nej, blev svaret, åtminstone tills vidare.

I ett gemensamt uttalande efteråt heter det bara att ledarna "kommer att utforska olika format och villkor för dialog med Ryssland".

Personligen hade jag hoppats på ett modigare steg. Men det här är också bra och vi kommer att arbeta vidare med det, sade Merkel, som tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron fick ge sig för protester från framför allt Östeuropa.

Under midsommaraftonen fortsätter och avslutas EU-toppmötet med främst ekonomiska frågor, inklusive ett separat eurotoppmöte, där dock även ledarna från de övriga EU-länderna är välkomna.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning