En miljon Sydneybor tvingas stanna hemma

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian under en presskonferens om smittan i Sydney på torsdagen.

Delar av Sydney i Australien stängs ner i sju dagar. Efter sammanlagt 65 fall av deltavarianten i staden införs restriktioner för drygt en miljon invånare.

De södra delarna av centrala Sydney, från Operahuset ner längs de berömda stränderna och några kilometer inåt landet, stängs delvis ner i en vecka.

Om Ni bor eller arbetar i de berörda områdena måste ni stanna hemma om det inte är absolut nödvändigt att lämna hemmet, säger Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens.

Undantag ges för sjukhusbesök, vård av anhöriga, inköp av mat eller andra nödvändiga varor samt motion utomhus. Restauranger och pubar tvingas hålla stängt från fredag kväll och sju dagar framåt. Berejiklian vill dock inte kalla nedstängningen för drygt en miljon invånare för en "lockdown".

Ni får kalla det vad Ni vill, så länge Ni följer reglerna säger hon på en direkt fråga om ordvalet.

I onsdags stängde de lokala myndigheterna möjligheterna för de över fem miljoner invånarna i hela Sydney att lämna staden under sju dagar, ett beslut som ligger kvar. Den som bryter mot det kan räkna med höga böter.

Sedan tidigare i veckan råder även munskyddskrav i kollektivtrafiken och inomhus på alla offentliga platser, inklusive arbetsplatser, samt en rad andra restriktioner.

Det aktuella utbrottet härleds till en chaufför från Bondi i östra Sydney, som transporterade flygplanspersonal. Antalet smittade har långsamt krupit upp i antal och på fredagen registrerades 22 nya fall. Det är det första utbrottet i delstaten på över en månad.

New South Wales har genom pandemin varit mycket mer försiktig i användandet av lockdowns än granndelstaten Victoria, där Melbourne stängts ner i mycket högre grad än vad som nu sker i Sydney. Förhoppningen är att den veckolånga nedstängningen i bara en del av staden ska räcka.

Men Ni kan gå ut och handla när Ni vill på dygnet. Vi har inte utegångsförbud eller något sådant, säger Berejiklian och syftar på de förbud mot att vistas utomhus som Melbourneborna tidvis levde med i fjol.

Vi gör det här för att kunna försäkra oss om att smittan inte får fäste och sprids och vi anser att det här är en proportionellt svar på risken, säger hon.

Samtliga övriga delstater i landet uppmanar sina invånare att inte åka till Sydney och begränsar för dem i New South Wales att resa in i sina delstater.

Strikta gränskontroller, omfattande testande och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning