USAs president Joe Biden tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, drottning Elizabeth och Frankrikes president Emmanuel Macron vid G7-mötet i brittiska Cornwall.
Udden mot Kina är tydlig. Ledarna i stormaktsklubben G7 har enats om en jättelik infrastruktursatsning, ett alternativ till Kinas "nya sidenvägen".
Klimataktivister med paraplyer genomför en manifestation nära G7-mötet i brittiska Cornwall.
Initiativet kommer från USAs president Joe Biden och kallas "Bygg upp världen bättre", B3W. I korthet syftar det till att konkurrera strategiskt med Kina genom "värderingsbaserade, kvalitativa och transparenta" projekt på infrastrukturområdet, ledda av demokratiska länder.
USA och många av våra partner har länge varit skeptiska till Kinas nya sidenvägeninitiativ, säger en högt uppsatt Bidenrådgivare och lägger till att Pekings brist på öppenhet, hänsyn till klimatet och respekt för arbetsrätt är flagrant.
Men fram till nu har vi inte kunnat lägga fram ett positivt alternativ.
Enligt Vita huset finns det infrastrukturbehov värda uppskattningsvis 4 000 miljarder dollar i delar av världen, behov som man nu hoppas kunna agera på i partnerskap med näringslivet.
Kina har dock ett försprång. Landet har redan investerat hundratals miljarder dollar i bland annat hamnar, vägar och järnvägar och elnät i hundratals länder.
Formellt står samtal om ekonomisk återhämtning, det utrikespolitiska läget och hälsa på dagordningen för lördagen, som är G7-mötets andra dag i brittiska Cornwall. Men det är tydligt att Kina skuggar träffen.
Biden rapporteras ha manat sina kollegor att agera mot tvångsarbete i Kina och att inkludera kritik mot den röda jätten i öst i mötets slutdeklaration.
Och på initiativ från USA väntas ledarna uppmana Världshälsoorganisationen (WHO) att göra en ny, transparent utredning av coronavirusets uppkomst, skriver brittiska The Guardian som läst delar av mötets slutdeklaration. Detta med anledning av rapporter om att viruset kan ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan. Joe Biden gav redan i maj sina inhemska underrättelsetjänster order om att leverera en rapport i frågan inom 90 dagar.
Vaccin på 100 dagar?
Under dagen väntas världsledarna också enas om en hälsopakt, så att en pandemi aldrig någonsin ska kunna ta världen på sängen igen.
Pakten, kallad Carbis Bay-deklarationen, säger bland annat att den tid det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandlingar och diagnosticering av framtida sjukdomar måste minskas till under 100 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till mötets värd, den brittiske premiärministern Boris Johnson.
Redan vid G7-mötets öppnande på fredagen enades världsledarna om att donera en miljard doser covidvaccin till behövande länder för att stävja den pågående coronaviruspandemin.
Stormaktsklubben samlar stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien vid sydvästra Englands böljande stränder, dit även demonstranter tagit sig.
Vid lördagens möte deltar även FNs generalsekreterare Antonio Guterres och gästföreläsningar hålls av den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance samt Melinda Gates, som leder välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.
Under helgen avhandlas såväl världshandel som ekonomisk återhämtning, klimatet och säkerhetsfrågor jämte cocktails och grillning på stranden.
G7
G7 bildades 1975 och står för Group of Seven. Det är ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter, samt i år även Australien, Sydafrika och Sydkorea som Storbritannien bjudit in som gäster.
Kina, vars ekonomiska och politiska makt tog fart långt efter det att G7 bildades, ingår inte, trots landets betydelse i dag.
Mellan 1997 och 2014 kallades klubben för G8. Då ingick även Ryssland, vars förtroende dock ansågs förbrukat i och med invasionen av Krim.
Kinas "nya sidenvägen"
Den nya sidenvägen, även känd som Belt and Road Initiative (BRI), lanserades av Kinas president Xi Jinping i september 2013. Sedan dess har Kina investerat hundratals miljarder dollar i projektet.
BRI består sammanhängande infrastruktursatsningar i över hundra länder. Det rör sig om allt från hamnar, vägar och järnvägar till elnät och gasledningar.
BRI består av sex huvudsakliga rutter. Däribland landvägen från Kina till Pakistans kust samt sjövägen från Kina till Europa. 2017 presenterades även planer på en "arktisk sidenväg", en snabbare vattenrutt till Europa som kan bli verklighet när isarna smälter.
Den nya sidenvägen ska vara färdigställd till 2049, då Folkrepubliken firar 100 år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar