Ödesomröstning i Israel drar ut på tiden

Det blev stundtals stökigt i knesset under söndagens omröstning, högerpolitikern Betzalel Smotrich var en av dem som skrek "lögnare" under den, med största sannolikhet, tillträdande premiärministern Naftali Bennetts anförande.

"Skämsropen" mötte nationalisten Naftali Bennett när han höll sitt anförande inför söndagens ödesmättade anförande i knesset. Omröstningen om huruvida hans regeringskoalition godkänns drog ut rejält på tiden.

I lördags hölls protester i Jerusalem för att visa missnöje med den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu.

Parlamentsledamöterna sammanträdde redan runt klockan 15 svensk tid för anföranden inför omröstningen. Mer än tre timmar senare var det ännu många som ville säga sitt i talarstolen.

Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, rån Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande innan omröstningen i knesset. En majoritet av knessets 120 ledamöter måste rösta ja för att hans regeringskoalition ska sväras in.

Bennett möttes av ilskna rop från bänkraderna, "Lögnare" och "skäms" skreks högt och han tvingades flera gånger avbryta anförandet.

En annan som gjorde sin röst hörd var Benjamin Netanyahu, vars tid som premiärminister nu ser ut att gå mot ett slut, om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade han.

Det är en brokig opposition som sitter i denna eventuella regering, från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt ska åtta partier samsas i den sköra koalitionen. Godkänns denna blir det första gången i Israels historia som ett arabiskt parti deltar i en sådan regeringskoalition.

Om regeringen svärs in blir det nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina, som blir landets nya premiärminister under de kommande två åren. Därefter tar Yair Lapid, som tidigare varit finansminister under Netanyahu 2013–2014, över posten.

Netanyahus Likud-parti har inför omröstningen kampanjat hårt för att förmå knessetledamöterna att rösta mot den nya regeringen, men än så länge ser inte kraftsamlingen ut att ha gett utdelning. Det säger Anders Persson som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.

När Tidningarnas Telegrambyrå ringer upp sitter han och tittar på israelisk tv inför omröstningen som beräknas ske runt klockan 16:00 svensk tid. Tidigare under eftermiddagen dök partiledarna från Bennetts koalition dök upp i rutan för att leende berätta om sin fortsatta enighet.

Just nu känns det som att en era tar slut. Det känns osannolikt att Netanyahu skulle kunna komma tillbaka från det här, men man vet aldrig helt säkert. Han har dragit kaniner ur hatten förr, säger Anders Persson.

Vad får Dig att tro att Netanyahu inte kommer att klara omröstningen? 

Han har klarat stora politiska utmaningar förut.

Det är sant att han har en förmåga att resa sig ur graven men den här gången är det annorlunda av flera skäl. Ett skäl är att han är äldre nu, ett annat är den besvärliga juridiska situation han befinner sig i med de här rättegångarna.

Om vi vänder på steken, vad får Dig att tro att regeringskoalitionen klarar omröstningen?

De behöver bara sväras in med majoritet, det är en sak. Sedan ska man komma ihåg att trots att koalitionen består av hela åtta partier, och därmed är bräcklig, så finns det antagligen andra parlamentariker som skulle kunna hoppa på om någon enskild person hoppar av.

Och om regeringen för grönt ljus i dag. Vad väntar Bennett?

Smekmånaden ser ut att bli kort. På hemmaplan finns flera brännande frågor med kopplingar till Israel-Palestinakonflikten och internationellt ryktas det om ett kommande Iranavtal. Det blir spännande att se huruvida Bennet tar med sig sina högeråsikter in i premiärministerämbetet.

Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 2 mars 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och med stöd av flera partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning