fredag 25 juni 2021

Straffar? Inget att träna på

Målvakten Robin Olsen under pressträff med landslaget.

Gruppspelet är över. Nu väntar utslagsmatcher, och möjligen straffdramatik.

Landslagsmålvakten Robin Olsen tar det dock med ro.

Jag brukar gå på känsla på straffarna, säger han.

Dejan Kulusevski och Marcus Danielson ställer gärna upp som straffläggare om någon av EM-matcherna kräver det.

Oavgjort vid full tid och efter förlängningen. Då finns i fotbollsmästerskapen bara ett sätt kvar att kora en vinnare.

Det brukar ofta leda till straffsparksövning på minst en av träningarna, i alla fall för utespelarna.

Robin Olsen har dock en annan inställning.

Om jag kommer att träna extra? 

Nej, det tror jag inte. Jag brukar inte träna straffar, säger han.

Jag hoppas så klart att vi kan avgöra tidigare. Men skulle det behövas är jag helt säker på att Maths (målvaktstränaren Maths Elfvendal) gett oss allt material vi behöver för att vara så förberedda som möjligt om det skulle gå till straffar.

Maths Elfvendal, nyligen klar som målvaktstränare i Parma i Serie A, vill helst inte gå in mer i detalj på hur han ska förbereda Olsen på ett eventuellt straffavgörande mot Ukraina på tisdag.

Det är så klart att vi gör en grundlig analys av allt, det gäller fasta situationer, det gäller straffar, det gäller hur laget spelar kollektivt och så vidare

Det finns en hel den analyspunkter som jag kollar på i första hand och sedan presenterar vi det i målvaktsgruppen. Vi bollar idéer där också ibland, men mer specifik än så väljer jag att inte vara.

Torsdagens landslagsträning i Göteborg, enbart för spelarna som inte startade mot Polen, avslutades med en internmatch som avgjordes just på straffar.

Utifrån de straffarna ser det rätt bra ut för Sverige.

Det finns också gott om alternativ, om man ska tro Dejan Kulusevski och Marcus Danielson, som vid en pressträff efter träningen räckte upp handen direkt.

För mig är det inga problem att slå straffar. Jag har gjort det tidigare i min karriär och senast den här säsongen gjorde jag mål på straff i kinesiska ligan, säger Danielson.

Så vill Janne att jag ska slå en straff är det inga problem.

Dejan Kulusevski kliver gärna fram till elvameterspunkten han också.

Samma här. Man har inget att förlora. Går det bra så går det bra och gör det inte det kommer alla att stötta en, säger han.

Duon gav också Robin Olsen medhåll i att det här med straffträning inte är så viktigt.

Nej, jag tycker inte att man ska träna på straffar. Det spelar ingen roll när Du väl är där, säger Kulusevski.

Det är inget vi behöver lägga fokus på. Känner man sig trygg med att slå en straff ska man göra det. Att göra det på träning är absolut inte som när man gör det i en match, säger Danielson.

Straffdraman vi minns från EM

EM-final 1976: Tjeckoslovakien–Västtyskland 2–2 (5–3).

Det var det första straffavgörandet i EM-fotbollens historia, och förmodligen det mest minnesvärda. När Uli Hoeness brände sin straff fick en 27-årig Antonín Panenka möjligheten att avgöra för Tjeckoslovakien. Han lurade Sepp Maier åt sidan och chippade sedan bollen mitt i målet och säkrade EM-guldet. Varianten fick sedan namnet "Panenkastraffen".

Kvartsfinal 2004: Sverige–Nederländerna 0–0 (4–5).

Efter 120 jämna minuter gick kvartsfinalmötet till straffläggning. Zlatan Ibrahimovic sköt Sveriges tredje straff över och Olof Mellberg prickade rakt på nederländske målvakten Edwin Van der Sar. En 20-årig Arjen Robben förvaltade sedan matchbollen och sköt sitt land till semifinal.

Kvartsfinal 2016: Tyskland–Italien 1–1 (6–5).

Det var den längsta straffläggningen i ett fotbolls-EM på 36 år, och missarna haglade. Det behövdes 18 elvameterssparkar för att fälla avgörandet. Till slut klev Jonas Hector fram och satte dit bollen, som gav Tyskland första segern någonsin mot Italien i ett slutspel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag