Många döda i nya protester i Myanmar

Demokratiaktivister tågar i Myanmars största stad Rangoon (Yangon) på lördagen.

En av ledarna för Myanmars militärdiktatur säger att juntan vill skydda folket och sträva efter demokrati.

Samtidigt kommer rapporter om många döda efter nya protester i landet.

Soldater i Naypyitaw deltar i en parad under de "väpnade styrkornas dag".

Åtminstone 16 personer har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor i Myanmar efter nya oroligheter. Enligt den oberoende nyhetsbyrån Myanmar Now rör det sig om fler döda, minst 50 personer.

Flera personer ska även ha skadats när människor på lördagen gav sig ut på gatorna i många av landets städer.

En av ledarna för Myanmars militärdiktatur, generalen Min Aung Hlaing, lovade att hålla allmänna val, utan att ge någon tidsram, efter att ha betraktat en militärparad i huvudstaden Naypyitaw, i samband med "de väpnade styrkornas dag".

Armén försöker att hålla hela nationens hand för att skydda demokratin, sade han i ett tv-sänt tal och fortsatte, riktat mot demonstranterna:

Att ställa krav genom våldsamma handlingar, som påverkar stabiliteten och säkerheten, är olämpligt.

De nya uttalandena kommer dagen efter att ledare i statlig tv varnat demonstranter för att de "riskerar att bli skjutna i huvudet eller ryggen".

Innan lördagen hade minst 320 personer dödats i sammandrabbningar med landets väpnade styrkor sedan statskuppen den 1 februari. Uppgiften om antalet döda kommer från den regimkritiska aktivistgruppen AAPP.

Enligt beräkningar har en fjärdedel av de som skjutits till döds träffats av kulor mot huvudet.

FNs särskilda Myanmarsändebud Christine Schraner Burgener säger att militären vänt sig mot sitt eget folk.

Kvinnor, unga och barn finns bland dem som dödats, säger hon i ett uttalande.

Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning