Håll ut i höst

Försök resa utanför rusningen

Enda sättet framåt är tillsammans

Cyklar, jobbar hemifrån eller väntar ut rusningstrafiken, tack för att Du gör vad Du kan medan vi kör så mycket vi kan.

Tack för Ditt tålamod och Dina nya vanor 

I dessa tider behöver vi alla göra olika sorters uppoffringar. Det kan t ex vara att Du inte slutar jobba hemifrån trots att kontoret är tomt, att Du går upp i gryningen för att undvika rusningen eller att Du cyklar för att ge platsen i kollektivtrafiken åt de som behöver den mer.

Vi vet att långtifrån alla kan ändra sina resetider. Men om Du är en av dem som kan vara flexibel så är vi tacksamma om Du undviker rusningstid så ofta Du kan. Då minskar trängseln och risken för smittspridning minimeras. På vardagar är det flest resenärer klockan 06:00-09:00 på morgonen och 15:00-18:00 på eftermiddagen.

Vi kan aldrig lova att det inte kommer uppstå trängsel ombord eftersom det inte går att boka plats i kollektivtrafiken. Även under dessa tider kan bussar fastna i bilköer och spårtrafiken kan bli försenad, till exempel på grund av lövhalka. När det blir förseningar kan det snabbt fyllas på med många resenärer och riskera att bli trångt.

Om det blir fullt på en bussavgång kan föraren stänga dörrarna och skylta om bussen som fullsatt. Ser vi att det ofta blir fullsatt på en viss linje kan vi då förstärka trafiken där.

Vad kan Du som resenär göra?

Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt. Bussförarna kan stänga dörren men när någon ska gå av så behöver dörrarna såklart öppnas och då ber vi Dig att inte gå på. Om Du blir uppmanad att lämna dörrarna fria så att föraren kan köra vidare är du skyldig att göra det och invänta nästa avgång.

Håll avstånd från dina medresenärer så ofta Du kan, även vid på- och avstigning. Det är extra viktigt nu när vi fortfarande går på bussen via bakdörrarna.

Lär känna Din linje. Om det ligger en stor skola eller arbetsplats längs linjen kanske Du kan gå till nästa hållplats och gå på när många hunnit gå av.

Om Du ser något eller själv är med om något som känns otryggt i SL-trafiken kan Du sedan tidigare ringa vår trygghetscentral på 020-120 25 25. Nu kan Du även chatta med personalen på trygghetscentralen om Du eller någon annan riskerar att fara illa. Precis som när Du ringer får Du via chatten hjälp av personal som har möjlighet att så snabbt som möjligt skicka t ex ordningsvakter eller trygghetsvärdar till platsen om situationen kräver det.

Du hittar chatten på Merfliken i SL-appen och inom några veckor kommer den även gå att nå direkt via sl.se.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning