Kluvna känslor inför Liberalernas ödesråd

Även om ytterligare några har uttalat stöd för Liberalledaren Nyamko Sabunis linje om att öppna för en borgerlig regering med Sverigedemokratstöd är känslorna delade.

Oro finns vad som händer efter det att partirådet har sagt sitt i helgen.

Det helt överskuggande budskapet från västerbottningarna är, Sluta tramsa, börja prata politik, säger Hans-Peter Carlson, ordförande i partidistriktet i Västerbotten

Carlson är ett av distriktets två ombud på söndagens partiråd där ombuden från de 21 partidistrikten och partistyrelsen tillsammans ska lägga fast kursen. Själv är han säker på var han står, han stödjer partistyrelsen.

Liberalernas presschef, Adam Alfredsson, uppger för Tidningarnas Telegrambyrå att partiledningen tror att partirådet kommer att följa den majoritet som finns för Nyamko Sabunis förslag i partiledningen, partistyrelsen och riksdagsgruppen.

Förslaget är att Liberalerna ska gå till val nästa år med sikte på att få till en borgerlig regering. För att det ska vara möjligt utesluts inte stöd av Sverigedemokraterna. Men inga budgetförhandlingar med Sverigedemokraterna får ske av den typ som Liberalerna nu har med regeringen och Centerpartiet inom ramen för januariavtalet.

Men Hans-Peter Carlsson säger att det finns oro av olika slag bland hans medlemmar i Västerbotten.

Det ena handlar om vi har tillräckligt tydliga gränser för när vi ska resa oss upp från bordet. Och den andra oron handlar om vad som händer på måndag, oavsett vad beslutet blir på söndag, säger Hans-Peter Carlson.

Är vi då ett parti som är riktigt taggat att gå ut och ta fajten, eller finns det en konflikt kvar i partiet?

I Gävleborg tror Hans Backman, ordförande för distriktet och ett av två ombud på partirådet, att det kan bli en röst för partistyrelsen och en för en linje där Sverigedemokratstöd inte ingår.

Det kan bli 1-1 men det beror på om partistyrelsen lägger fram en kompromiss, säger Backman och tillägger att det också finns stöd för båda sidor i länet.

Lina Nordquist, riksdagsledamot från Uppsala och ledamot i partistyrelsen, bekräftar att hon är på väg att svänga till förmån för partiledarens linje, något som P4 Uppland var först att rapportera om. Det som fått henne att ändra sig är Nyamko Sabunis förtydligande av former för budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Om ställningstagandet behöver spetsas till ytterligare för att vi ska få arbetsro hoppas jag att vi kan resonera oss fram till en god lösning imorgon, skriver Nordquist i ett sms till Tidningarnas Telegrambyrå.

Ett av ombuden från Uppsala, kommunalrådet Mohammad Hassan, uppger för P4 Uppland att även han kan tänka sig att sluta upp bakom partistyrelsen.

På fredagen gick distriktet i Sörmland också Sabunis väg, enligt ordförande Stefan Krstic.

Från Liberalerna på Gotland kan partiledningen dock inte vänta sig stöd. Ordförande Simon Härenstam säger till Sveriges Television Öst att Sverigedemokratsamarbete inte är tänkbart.

I ett av de större distrikten, Stockholm, verkar motståndet mot partiledarens linje hittills överväga. Bland Stockholmsliberalerna finns också, enligt uppgift till Tidningarnas Telegrambyrå, kritik mot hur partiledningen har beskrivit den budgetlinje som Liberalerna föreslås driva. Den innebär att budgetregler som i huvudsak följts i decennier inte längre ska vara rättesnöret. Liberalerna ska i stället sikta på budgetuppgörelser i riksdagens finansutskott, i frågor där Liberalerna vill något annat än regeringens budget.

Den bild som partiledningen ger av budgetreglerna och processen är falsk och och syftar till att vilseleda medlemmar och medierna, anser en källa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning