Liberalerna säger ja till att kunna söka Sverigedemokratstöd

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni möter pressen sedan partirådet gått på hennes linje och röstat ja till att stötta ett borgerligt regeringsalternativ till nästa val.

Liberalerna säger ja till att sikta på en borgerlig regering som kan söka stöd även hos Sverigedemokraterna (SD).

Sverigedemokratledaren Jimmie Åkesson kräver inflytande i proportion till sitt partis storlek.

Efter en flera timmar lång debatt sade Liberalernas partiråd ja till partiledningens och partiledaren Nyamko Sabunis förslag i regeringsfrågan. Röstsiffrorna blev 59–31.

Att Liberalerna ska sikta på en borgerlig regering efter valet näst år fanns det redan från början bred samstämmighet om. Den känsliga frågan var om en sådan regering ska kunna stödja sig på Sverigedemokraterna.

Den segrande linjen innebär att Liberalerna ska kunna söka samsyn i olika sakfrågor med alla partier, även Sverigedemokraterna.

Debatten inför beslutet var särskilt het när det gäller möjligheten att budgetsamarbeta med Sverigedemokraterna. Den vinnande linjen innebär att en borgerlig regerings budgetpropositioner "i första hand" ska beredas av borgerliga partier. Liberalerna vill inte se ett budgetsamarbete med något "ytterkantsparti" på det sätt som sker i dag mellan den rödgröna regeringen, Liberalerna och Centern (C).

Många av de som som var kritiska till partiledningens linje vill ha en formulering som stänger dörren för budgetsamarbete med SD. Det röstades dock ned med 55–36.

Efter segern gladdes Sabuni över att majoriteten blev klar.

Med den här linjen kan vi säga till våra väljare att vi äntligen kan ta tag i de samhällsproblem som många möter i sin vardag, säger hon till Tidningarnas Telegrambyrå.

Om vi inte tar det här beslutet, säkrar vi upp socialdemokratiskt maktinnehav för många år framåt.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar Liberalernas beslut och skriver på Facebook att Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch ser beskedet som ett viktigt steg mot maktskifte.

Centerledaren Annie Lööfs reaktion låter annorlunda. "Jag beklagar att Liberalerna väljer att öppna dörren till ett antiliberalt och främlingsfientligt parti", skriver hon på Facebook.

Debatten i Liberalernas partiråd, som föregick beslutet, blev lång och känslofylld. Partistyrelseledamoten Ingeborg Wiksten underströk att hon inte kan öppna upp för mer makt till Sverigedemokraterna.

Jag kan inte göra något annat än följa mitt hjärta, jag måste följa min själ och jag måste kunna stå upp för mina vänner och väljare och kunna se dem i ögonen, sade hon.

Marianne Damström Gereben, ombud från Stockholm, vill inte heller att Liberalerna ska söka samsyn eller förhandla med Sverigedemokraterna.

Jag är rent ut sagt förbannad över att vi hamnat här. Att ett liberalt parti över huvud taget ska behöva ha den här diskussionen om något som sitter i vårt dna, sade hon.

Sabunis besked till förlorarsidan var efteråt att det behövs en liberalism med "markkontakt" och att man måste kunna prata med alla partiet i riksdagen.

I debatten var kritikerna av partiledningens linje oroade för vad L kan gå med på i samtal med Sverigedemokraterna.

Sabuni försäkrade att hon alltid kommer att ta kampen för ett samhälle där alla har lika möjligheter och rättigheter. Sabuni hänvisade också till att hon i snart 30 år tagit strid mot rasism och för en liberal samhällsmodell.

I ett mail till medierna skriver Sverigedemokratledaren Jimmie Åkesson att det är "inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek".

Han understryker att just den punkten inte är förhandlingsbar.

På Tidningarns Telegrambyrås fråga till Sabuni var gränsen går i framtida samtal med Sverigedemokraterna svarar hon, de röda linjerna går vid rättsstatens principer, fria domstolar, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och individens rätt till utveckling och egna livsval.

Många på båda sidorna i debatten uttryckte oro för den splittring som regeringsfrågan skapat i Liberalerna.

Framför allt på kritikersidan hoppades man på en sista minuten-kompromiss. Vissa vädjade till partiledningen. De ville ha ett tydliggörande om att Liberalerna inte ska budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Det avvisades dock.

Det skulle innebära att vi aldrig skulle kunna samtala med med Sverigedemokraterna i frågor som har ekonomiska konsekvenser, sade Liberalernas finanspolitiske talesperson Mats Persson.

Persson uppgav som exempel att en borgerlig regering inte skulle kunna söka stöd från Sverigedemokraterna i liberala hjärtefrågor som att förstatliga skolan eller förstatliga den personliga assistansen för funktionshindrade.

Besvikelsen bland kritikerna över att partiledningen inte kunde sträcka ut en hand var stor.

Isabel Smedberg-Palmqvist, ombud från Stockholm, bävar inför att i valet behöva gå ut och knacka dörrar utan ett tydligt besked i budgetfrågan.

Jag känner mig helt förtvivlad, sade hon.

Partistyrelsens linje

Förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige får en borgerlig regering.

Inför 2022 vill Liberalerna forma ett borgerligt samarbete med i första hand de fyra borgerliga partierna. I andra hand med så många borgerliga partier som möjligt.

För att en borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kan Liberalerna i sakfrågor söka samsyn med riksdagens alla partier.

Inget av Sveriges två ytterkantspartier (SD och V) kan bli en del av Sveriges regering.

Budgeten ska tas fram med de borgerliga partier som utgör regeringsunderlaget.

Den typen av budgetsamarbete som Liberalerna i dag har inom januarisamarbetet är inte aktuellt med varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Liberalerna kommer med integritet behöva forma den ekonomiska politiken efter de majoriteter som finns i riksdagens finansutskott.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning