Fantastiskt

Niclas Ekberg gjorde flera mål mot Slovenien.

Sverige följde upp silversuccén i VM med att vara obesegrat i OS-kvalet. Efter 32–25 i måstematchen mot Slovenien får de svenska handbollsherrarna spela OS i sommar.

Det är obeskrivligt, fantastiskt. Det är det här vi har drömt om den här veckan, säger högersexan Niclas Ekberg efter den säkrade OS-platsen.

Det var 60 ödesminuter i Berlin som var helt avgörande för om Sverige skulle få spela OS. Minst en poäng mot Slovenien krävdes för att OS-drömmen skulle bli verklighet och det syntes direkt på svenskarna att det här inte var vilken match som helst.

Inledningen på matchen var fokuserad och högklassig. Inte minst från 34-årige lagkaptenen och målvakten Andreas Palicka, som har spelat totalt sju EM och VM men aldrig ett OS.

"Palle" visade med eftertryck att han vill till Tokyo med handbollslandslaget. Redan innan sju minuter hade spelats var han bokförd för fyra räddningar. 6–2 efter fyra raka blågula mål var en drömstart för alla svenskar, med undantag för Sloveniens göteborgare och förbundskapten Ljubomir Vranjes, som kände sig tvungen att samla sina styrkor i en timeout.

Det är jäkligt starkt att leverera en sån här match när det är som viktigast. Det säger en del om det här laget, vi visar från första avkast att vi är där i dag, säger Ekberg.

Efter den fina starten fortsatte Sverige att tugga på och behöll greppet. Spelmotorn Jim Gottfridsson skickade in tre mål i första halvlek, Niclas Ekberg satte lika många från strafflinjen. Och när Andreas Palicka gjorde en ny räddning, vaket noterade att Sloveniens mål var tomt och med ett skott över hela banan satte 16–11 ledde Sverige för första gången med fem mål.

Det kändes lite läskigt när avståndet krympte till tre i början av andra halvlek, men på några minuter blev 18–15 i stället 22–16 och med mindre än tjugo minuter kvar kändes en Tokyoresa riktigt nära.

Ekberg, OS-kvalhjälte inför Rio för fem år sedan, satte senare sitt sjätte mål följt av Fredric Petterssons första och med 26–19 och tio minuter kvar var det så gott som klart.

Det är fantastiskt roligt. OS är en liten annan sak än ett vanligt EM eller VM, säger Ekberg som var med i silverlaget i London men missade Rio på grund av skada.

Avslutningen av matchen blev i första hand en målskillnadsfajt mot Tyskland om att vinna kvalgruppen och därmed få en lättare grupp i OS. Det löste sig, med minsta möjliga marginal, när Ekberg satte 32–25 och sitt sjunde mål i slutminuten.

Landslaget har haft några makalösa månader under Glenn Solbergs första tid som förbundskapten. Norrmannen fick på grund av pandemin vänta på första landskampen ända till i november och när laget samlades inför VM i januari blev nästan hela uppladdningen förstörd av coronafall i truppen. Och den här veckan fick landslaget klämma in en EM-kvalmatch och tre OS-kvalmatcher på sex dagar, och har knappt hunnit träna ihop nu heller.

Ändå har Solbergs fartfyllda och spelglada gäng levererat ett näst intill felfritt facit:

+ VM-silver i Egypten efter att ha varit obesegrat ända fram till finalen mot Danmark

+ Tre raka segrar i kvalet till nästa års EM

+ OS-biljetten säkrad efter fem av sex möjliga poäng under tre intensiva dagar i Berlin

Inför sommarens olympiska spel kommer landslaget för första gången få tid att träna regelbundet tillsammans. Frågan är hur bra Blågult kan bli då.

OS-handbollen

12 lag deltar i OS, fördelade på två grupper.

Kvalificerade sedan tidigare: Japan (värdnation), Danmark (världsmästare 2019), Argentina (vinnare panamerikanska mästerskapen 2019), Bahrain (vinnare Asiens OS-kval 2019), Spanien (EM-vinnare 2020), Egypten (afrikansk mästare 2020).

Klara från OS-kvalen, Sverige, Tyskland plus ytterligare fyra länder som blir klara på söndagskvällen.

Eftersom Sveriges slutade etta i sin kvalgrupp hamnar man i samma OS-grupp som Japan, Bahrain, Egypten och ytterligare två länder.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning